Eternitatea din noi sau drumul „eternei reîntoarceri” spre noi înşine

Fondator al metodei ESPERE (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relaţională Esenţială), Jacques Salomé, ca psihosociolog, formator, scriitor şi poet, dăruieşte cititorilor români o nouă carte, „Un strop de eternitate” (după alte 70 scrise déjŕ). După cum cotidianul „Crai nou” a mai informat, apărută la Editura „Curtea Veche”, tradusă din franceză de Valeria Salomé şi de Anca-Maria Pănoiu, cu o prefaţă de Valeria Salomé, cartea „Un strop de eternitate” este o biblie a sufletului care descătuşează viaţa lăuntrică din chingile trăirilor rănite de timp şi de vreme. Părăsit de propriile cuvinte (în urma unui accident vascular-cerebral i-a fost afectat centrul vorbirii), Jacques Salomé face un pact existenţial cu puterea cuvântului scris care se transformă într-un adevărat ritual al rostirii de sine: „De-a lungul paginilor cărţii, dă mărturie despre puterea incredibilă a cuvintelor. Aceste cuvinte care, prin mărturisirile încredinţate, prin reflecţiile dăruite şi prin privirile poetice neduse până la capăt, reuşesc să îi redea suflul vocii minunate a lui Jacques Salomé, oratorul, psihologul, poetul, omul” (Valeria Salomé, Prefaţă).

Pentru Jacques Salomé, Cartea este, în primul rând Comunicare, o adevărată punere în comun a sensurilor care vor renaşte din pământul îmbogăţit de gând al cititorului; trecerea de la „solitar” la „solidar” înseamnă o fugă de „sinistralitate”, dar şi o coborâre tainică în eul propriu, deoarece „Lucrul cel mai anevoios este să ne mărturisim nouă înşine”, spunea Jacques Salomé. Urcuşul spre sine şi spre celălalt se realizează prin scrisul taumaturgic care deschide porţile destinului pentru a construi visul de a fi Om: „Dar ţin neapărat să vă spun că propriile mele cărţi mi-au schimbat chiar şi mie viaţa şi că nu aş fi omul care sunt astăzi dacă nu le-aş fi purtat în mine însumi luni, uneori poate chiar ani întregi”; „Cărţile mele sunt mesageri ai vieţii şi ai speranţei, căci jalonează drumuri esenţiale pe care odată ce ai apucat, paşii îţi sunt purtaţi spre descoperirea propriilor bogăţii interioare, dar şi a zonelor de vulnerabilitate”; Descopăr cu uimire şi recunoştinţă pasiunea cu care cititorul, mânat de propria creativitate, de o libertate foarte personală, pune stăpânire pe cuvinte pentru a duce mai departe înzestrarea lor cu sens. Iar a merge mai departe în ţinutul lecturii înseamnă a te apropia şi mai mult de tine însuţi”.

Considerându-se un adevărat „profesor de viaţă”, Jacques Salomé ne propune un adevărat „manual de utilizare” al propriei existenţe. De-a lungul celor treisprezece capitole, ispitele vieţii se dezvăluie treptat, în fărâme, pentru ca, în cele din urmă, să clădească un puzzle al cunoaşterii şi al regăsirii: „Puterea scrisului”, „A comunica pentru a trăi mai bine”, „Cuplul, mereu cuplul”, „A deveni părinte”, „Copiii noştri, adolescenţii noştri”, „Şcoala, un loc de neocolit”, „Schimbarea, o trecere obligatorie”, „Visul, indispensabil”, „Suferinţa… inutilă”, „A fi sau a nu fi fericit”, „Grija de sine”, „Fiinţa umană, această fiinţă socială”, „Vigoarea vieţii”.

Adevărat mânuitor şi plămăditor al sufletelor, Jacques Salomé ne împărtăşeşte dorinţa de a se inventa o şcoală, ca „loc de învăţare a comunicării”, în care să se predea „ştiinţa de a fi”, „ştiinţa de a deveni”, „ştiinţa de a crea”: „Visez ca într-o bună zi să existe o şcoală a fericirii în care comunicarea relaţională predată va susţine stabilirea unor relaţii, schimburi şi împărtăşiri care vor contribui la fericirea fiecăruia. O şcoală care ne va învăţa cum să întâmpinăm fericirea atunci când ne iese în cale…”.

Adept al psihologiei umaniste, pe linia lui Carl Rogers, dar şi influenţat de direcţia psihanalitică a lui Milton Erickson, Jacques Salomé ne transmite, prin cărţile sale, libertatea de a ne întoarce la noi înşine, la conştiinţa noastră, la maturizarea propriului eu.

Prof. dr. LUMINIŢA ŢĂRAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: