Cornu Luncii, prima comună care s-a unit cu Ţara!

La Cornu Luncii s-au desfăşurat ieri – cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii, trupe conduse de generalul C. Neculcea – mai multe manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Pentru că în această localitate, până în 1918, era graniţa României cu Imperiul Austro-Ungar, autorităţile locale au luat decizia de a amenaja Muzeul Unirii chiar în clădirea în care acum 100 de ani era pichetul grăniceresc al armatei române.

„Astăzi este o sărbătoare mare pentru comuna Cornu Luncii. Acum 100 de ani armata română a intrat exact prin acest loc în Bucovina şi suntem prima comună care ne-am unit cu ţara. O delegaţie de 12 persoane a venit de la Câmpulung să ceară ajutorul armatei române de la Fălticeni. O altă delegaţie de la Gura Humorului, alta de la Iţcani au cerut ajutorul armatei de la Fălticeni. Şi atunci prim-ministrul României din acele vremuri, Alexandru Marghiloman, pe 5 noiembrie 1918, a dat ordin ca armata să treacă graniţa. La ora 4 dimineaţa, Regimentul 16 Infanterie din Fălticeni s-au pus în marş şi soldaţii au fost întâmpinaţi foarte frumos la Cornu Luncii de popor şi de preotul satului. Fostul pichet grăniceresc este de astăzi Muzeul Unirii şi cât de curând vom face aici şi Poarta Veşniciei Unirii. În faţa Bisericii Sfântul Dumitru am înălţat un monument în memoria eroului Constantin Puiu Mihalovici şi un panteon al eroilor din Cornu Luncii unde sunt scrise numele celor 344 de eroi ai comunei” ne-a spus Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

Prin pilda vieţii şi a faptelor lor, înaintaşii noştri sunt părinţii noştri duhovniceşti

Manifestările au început cu intonarea Imnului Naţional, prezentarea onorului prefectului Judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, şi oficierea unui serviciu religios de către IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu preoţii din protopopiatul Fălticeni, dezvelirea plăcii comemorative şi inaugurarea Muzeului Unirii.

„A fost un punct de frontieră pentru vremurile de atunci şi ostaşii şi-au făcut datoria cu preţul vieţii lor. Nimic nu este mai sfânt pe acest pământ decât să-ţi aperi ţara şi credinţa. Vremurile au trecut, aceste hotare vremelnice s-au risipit şi iată-ne aici într-un suflet, într-un gând, într-o simţire, pe noi, toţi cei care suntem născuţi pe acest pământ, fiecare cu zestrea lui sufletească. De aceea, în amintirea celor de atunci, în cinstea celor care au străjuit cu dragoste de ţară şi credinţă în Dumnezeu hotarele de atunci, iată-ne pe noi pe aici pentru a binecuvânta acest spaţiu muzeistic şi a ne aduce aminte de înaintaşii noştri care prin pilda vieţii şi a faptelor lor sunt părinţii noştri duhovniceşti pe care noi trebuie să îi urmăm” a spus IPS Pimen.

Muzeul Unirii de la Cornu Luncii

Iniţiativa înfiinţării acestui muzeu a avut-o primarul localităţii, Gheorghe Fron, adunând fotografii şi documente de acum 100 de ani. Clădirea a fost reabilitata, atât la interior cât şi la exterior, pentru a putea fi transformată într-un muzeu care găzduieşte fotografii şi documente de acum 100 de ani; iar porţiunea din Drumul Naţional 2E a fost lărgită în dreptul muzeului, pentru a se asigura facilităţile pentru parcare.

Alături de ctitori ai Unirii, precum Regele Ferdinand sau Regina Maria şi ale altor personalităţi, sunt expuse fotografii cu eroi şi personalităţi din Cornu Luncii, articole din presa vremii, hărţi care delimitau localităţile de la hotar, toate ajunse în posesia edilului din Cornu Luncii după îndelungi corespondenţe şi căutări cu toate muzeele de istorie din ţară.

„Avem onoarea să fim prima comună care ne-am unit cu ţara şi cum puteam marca mai bine acest moment petrecut pe 6 noiembrie 1918 decât înfiinţând un muzeu care să reprezinte identitatea românilor de aici, care să aducă în atenţia contemporaneităţii pagini de istorie a României care nu trebuie uitate. Tot astăzi împlinim 50 de ani de existenţă a comunei Cornu Luncii, unitate teritorială formată prin unirea a două comune, Băişeşti din Bucovina şi Sasca din Regatul României” a precizat primarul Gheorghe Fron.

„Jertfa pe care au făcut-o înaintaşii noştri ne duce cu gândul dacă o merităm, astăzi ţara fiind mai dezbinată ca oricând, astăzi românii uită să mai fie români, îşi uită limba, îşi uită familia, îşi uită tradiţiile. Aici în Cornu Luncii am vrut să arătăm că nu ne uităm înaintaşii, nu ne uităm nici eroii, nu îi uităm nici pe cei care astăzi trăiesc în acest sat” a completat preotul paroh Puiu Gabriel Florea.

Omagiu celor 334 de eroi ai comunei

După un remember al intrării triumfale a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii, în cadrul căruia au trecut simbolic hotarul, în acordul muzicii militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, militari de la Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, de la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, a avut loc sfinţirea şi dezvelirea monumentului închinat eroului martir sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici şi sfinţirea Panteonului Eroilor Comunei Cornu Luncii.

Alocuţiuni şi mesaje privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de personalităţi civile şi militare, de prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Virginel Iordache, deputatul Emanuel Iuliu Havrici.

„Suntem astăzi la Cornu Luncii, o localitate care în 1775 a devenit localitate de frontieră, atunci când Bucovina a fost luată de Imperiul Habsburgic şi suntem la Cornu Luncii într-un moment de comemorare a eroilor comunei. În 1809 aici a fost înfiinţat pe nedrept un oficiu vamal, mărturie fiind şi astăzi clădirea pichetului de grăniceri. Aici la Cornul Luncii suntem în prima localitate unde au ajuns trupele armatei române şi de aceea, cu atât mai mult, este de apreciat efortul domnului primar care a reuşit să reunească în această zi mai multe evenimente. Este de apreciat şi acest recensământ făcut pentru eroii comunei Cornu Luncii. S-au numărat din poartă în poartă 334 de eroi, începând cu cei 6 soldaţi tineri care au murit în Războiul de Independenţă apoi vorbim de eroii care au căzut pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale şi vorbim de aceşti eroi contemporani cu noi, tânărul de 22 de ani sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici, pentru care aici a vărsat lacrimi tatăl său. Suntem la finalul Anului Centenar şi se precipită acum evenimentele, 6 noiembrie, 28 Noiembrie, 1 Decembrie. Sunt evenimente cu dată fixă în istoria noastră, dar va trece anul 2018 şi îmi doresc ca şi 2019, şi 2020, şi mulţi ani de acum încolo să rămână pentru noi grija şi datoria să ne cinstim eroii, pe cei care s-au sacrificat şi să ducem la îndeplinirea idealurile lor” a spus prefectul Mirela Adomnicăi. Vom reveni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: