Lemnul de foc s-ar putea ieftini de la 1 ianuarie

> Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a iniţiat un proiect de lege pentru diminuarea de la 19% la 9% a TVA pentru lemnul de foc pentru populaţie

Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu propune reducerea de la 19% la 9% a TVA pentru lemnul de foc pentru populaţie, arătând că preţul actual al lemnului de foc pentru populaţie a devenit mai mare decât preţul lemnului pentru industrie.

El a spus că propune ca TVA de 9% pentru lemnul de foc să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

„În ultima perioadă, actuala guvernare a generat încă o criză, cea a lemnului de foc. Populaţia este practic împiedicată, prin meandrele legislative şi preţul inaccesibil, să poată avea acces la lemnul de foc. Guvernanţii actuali au promis în repetate rânduri că vor rezolva problema, dar nu au făcut nimic, nici in acest caz” a spus Cadariu.

Senatorul liberal sucevean a explicat că prin actualele norme legislative se încalcă prevederile Codului silvic, care stabileşte că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populaţie, pentru asigurarea nevoilor de bază.

Potrivit senatorului, preţul lemnului de foc pentru populaţie a devenit mai mare decât preţul lemnului pentru industrie; în România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc. Mai mult, senatorul consideră că legislaţia în domeniu este atât de stufoasă încât a creat confuzie şi a bulversat întreg sectorul forestier.

„Lemnul de foc pentru populaţie, la care face referire prezentul proiect de lege, este cel prevăzut în Anexa I a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului, unde se aplică dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn – lemn de foc sub formă de trunchiuri, butuci, ramuri, vreascuri sau sub forme similare; lemn sub formă de aşchii sau particule; rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare” a explicat iniţiatorul legii.

Potrivit lui Cadariu, în Uniunea Europeană, statisticile Eurostat arată că lemnul pentru foc în statele membre au cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia 6%, Luxemburg 8%, Polonia 8%, Franţa 10%.

„Prin proiectul de lege propunem diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populaţie. Propunerea legislativă este în concordanţă cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, unde, la articolul 122, este prevăzut că «Statele membre pot aplica o cotă redusă livrărilor de plante vii sau de alte produse de floricultură, inclusiv bulbi, rădăcini şi produse similare, flori tăiate şi frunze ornamentale, şi livrărilor de lemn folosit ca lemn pentru foc»”a declarat Cadariu.

El a spus că, de asemenea, prevederile propunerii legislative ar intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, astfel că pentru anul în curs nu există implicaţii asupra bugetului de stat.

„Consider că diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populaţie va avea o consecinţă directă în reducerea cheltuielilor cu utilităţile în gospodăriile populaţiei, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creşterii nivelului de trai”, a explicat Daniel Cadariu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: