Judeţul Suceava, creştere a cifrei de afaceri cu 13%, doar într-un singur an

> „Chiar dacă am fost nominalizaţi printre cele zece mai sărace judeţe ale ţării, în ultimul an, faţă anul de referinţă 2017, lucrurile au evoluat pozitiv” a evidenţiat Nicolae Troaşe, preşedintele CCI, mulţumind oamenilor de afaceri prezenţi vineri la Topul firmelor > Principalii concurenţi ai mediului de afaceri privat au fost identificaţi în „locurile de muncă din Occident”, precum şi în „salariile de la stat” > „Cu aceste revoluţii (…), cu creşterea salariilor în mediul bugetar, mediul privat a rămas de căruţă” a spus Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că trebuie găsite „pârghii fiscale, astfel încât oamenii de afaceri să poată da salarii mai mari”

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava a organizat, la finele săptămânii trecute, cea de a 28-a ediţie a Topului firmelor „Gala excelenţei în afaceri 2018”, eveniment menit să răsplătească, printre altele, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, spiritul antreprenorial novator, „abilitatea de a genera idei” şi creativitatea. Ediţia din acest an s-a consumat la Mandachi Hotel & Spa, sala Magnificus Plaza, în deschiderea manifestării Nicolae Troaşe preşedintele CCI, om de afaceri, evidenţiind că în Suceava există 14.907 de firme active. Faţă de anul anterior s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 13% a cifrei de afaceri, 1.350 de agenţi economici încadrându-se în criteriile de performanţă pentru nominalizarea în top.

„Vă felicit pe cei care sunteţi oameni de afaceri în Suceava, care susţineţi bugetele locale, cât şi bugetul local, pentru că ştiu greutăţile prin care treceţi. Dar nu o să spun foarte multe despre asta, pentru că, la fel ca altădată, ni se va spune că ne plângem. Este meritul dumneavoastră dacă suntem unde suntem, chiar dacă am fost nominalizaţi printre cele 10 mai sărace judeţe ale ţării. Însă, în ultimul an, faţă anul de referinţă 2017, lucrurile au evoluat pozitiv din anumite perspective” s-a adresat celor prezenţi preşedintele CCI Suceava. Totuşi, printre problemele cu care dau piept zilnic antreprenorii, Nicolae Troaşe a făcut referire la cea a lipsei forţei de muncă, menţionând că modelul învăţământului dual, preluat din Austria şi Germania, nu se ridică la nivelul aşteptărilor, deoarece în România, nu există un mediator între mediul de afaceri şi sistemul de învăţământ, cum ar fi CCI sau altă organizaţie patronală, aşa cum se întâmplă în ţările menţionate. Potrivit lui Troaşe, deşi aceasta nu este ce mai dificilă perioadă prin care trece mediul de afaceri, se poate vorbi, totuşi, despre „vremuri mai complicate”.

„S-a produs o revoluţie fiscală, contribuţiile au trecut de la angajator la angajat. Ar fi trebuit să ne bucure asta, dar nu a fost pentru nimeni chiar aşa, ba dimpotrivă. Dar există şi elemente care ne-au adus rezultate, respectiv cel legat de faptul cifra totală de afaceri a judeţului Suceava este cu aproape 13% faţă de cea din anul anterior” a punctat Nicolae Troaşe, menţionând că „există o concurenţă reală între mediul de afaceri privat şi mediul de afaceri de stat” care, însă, nu afectează pozitiv pe cel dintâi.

Mediul privat trebuie să se unească, să-şi facă auzită vocea şi să impună ce crede, e de părere Gheorghe Flutur, preşedintele CJ

Mirela Elena Adomnicăi, prefectul de Suceava, în calitatea de reprezentat al Guvernului în teritoriu şi al instituţiilor publice cu care agenţii economici se intersectează, i-a asigurat pe oamenii de afaceri de „susţinere şi sprijin”.

„Vă solicit ca, în condiţiile în care vă confruntaţi cu anumite probleme în această relaţie, să nu ezitaţi să apelaţi la Instituţia Prefectului” a preciza prefectul.

Pe de altă parte, ca fost director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, le-a urat participanţilor la manifestare „un profit cât mai mare, astfel încât să-şi permită să plătească salarii cât mai mari şi să dispară concurenţa” cu principalul concurent al mediului de afaceri privat, respectiv „locurile de muncă din Occident”.

La acest din urmă aspect a făcut referire, în alocuţiunea sa, şi Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, care a subliniat însă că principalul concurent sunt politicile privind „salariaţii de la stat”.

„Dumneavoastră puteţi deveni o forţă, astfel încât să puteţi fi ascultaţi. Cu cât organisme de acest fel sunt mai puternice, mai incomode, mai gălăgioase, cu atât sunteţi mai mult ascultaţi. Dacă acest lucru îl veţi face şi veţi fi uniţi, cei care trebuie să audă vor auzi” le-a spus şeful executivului judeţean oamenilor de afaceri. Flutur a arătat că, începând de anul viitor, vor fi introduse clasele de învăţământ dual, cu implicarea efectivă a angajatorilor, „lucru care până acum a lipsit”.

Deoarece este Anul Centenar şi în mai puţin de o lună sunt aniversate Unirea Bucovinei cu Ţara şi mai apoi Marea Unire, Gheorghe Flutur i-a înmânat lui Nicolae Troaşe „Meritul Bucovinei”, distincţie conferită Camerei de Comerţ şi Industrie, precum şi „altor instituţii care fac cinste judeţului Suceava şi Bucovinei”.

Ion Lungu, primarul de Suceava, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de mediul privat, „întrucât, astăzi, bugetul municipiului se bazează, în primul rând, pe taxele şi impozitele de la populaţie şi oamenii de afaceri”, 65% din ceea ce se adună în vistieria locală fiind veniturile proprii.

Abordând problema „acută” a lipsei forţei de muncă, edil-şef a reliefat că „Primăria Municipiului Suceava este victimă din acest punct de vedere”, în acest an lucrările de investiţii desfăşurându-se foarte greu, în timp ce la unele noi licitaţii nu s-au înregistrat ofertanţi. Cât despre învăţământul dual, Ion Lungu a precizat că în pregătire sunt proiecte de reabilitare, cu finanţare europeană, la colegiile Tehnic Alimentar, „Petru Muşat” şi „Alexandru Ioan Cuza”, „ca să putem pregăti forţă de muncă”.

„Noi, oamenii politici, trebuie să facem presiuni, să se ia decizii la nivel de Guvern, pentru că, astăzi, cu aceste revoluţii (…), cu creşterea salariilor în mediul bugetar, mediul privat a rămas de căruţă. (…) Trebuie găsite nişte soluţii, nişte pârghii fiscale, astfel încât oamenii de afaceri să poată da salarii mai mari. Încercăm să ajutăm şi noi cât putem, pentru anul viitor taxele şi impozitele locale rămânând la fel şi acordându-se şi acea bonificaţie de 10%” a precizat Ion Lungu, adăugând că a fost depus şi un proiect de digitizare, „astfel încât să mai fie uşurată povara birocratică de pe umerii oamenilor de afaceri”.

USV dezvoltă spiritul antreprenorial

 Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, a spus că este o plăcere să fie alături de „cei mai importanţi antreprenori ai judeţului Suceava.

„De mai mulţi ani, Universitatea are drept obiectiv dezvoltarea spiritului antreprenorial. Şi o facem prin cursuri, prin susţinerea financiară a societăţilor antreprenoriale studenţeşti, precum şi prin proiecte destul de consistente atrase din fonduri europene şi fonduri bugetare. Acum când vorbesc despre dezvoltarea spiritului antreprenorial şi pregătirea studenţilor noştri pentru a deveni viitori antreprenori, aici, în această seară, îmi dau seama că vă spun că vă cresc concurenţă, pentru că toţi cei care vor ajunge pe piaţă şi îşi vor deschide afaceri vor reprezenta în viitor concurenţi ai dumneavoastră”, s-a adresat rectorul Valentin Popa participanţilor la Gală, menţionând că USV este conectată cu IMM prin diverse proiecte de cercetare.

În cadrul Topului firmelor „Gala excelenţei în afaceri 2018”, organizatorii au acordat trofee de excelenţă pentru creativitate, cea mai mare cifră de afaceri realizată în anul 2017, managerul anului 2017, angajatorul anului 2017 şi cea mai extinsă reţea de magazine. De asemenea, s-au decernat trofee de excelenţă pentru 25 de ani de activitate, 20 de ani de activitate, precum şi premii speciale, cotidianul „Crai nou” primind trofeul de excelenţă şi diploma specială pentru suport media în 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: