Înaintea Rusiei şi a Chinei…

România se află pe locul 38 în clasamentul Global Food Security 2018

 România se află pe locul 38 în clasamentul Global Food Security Index 2018, întocmit de The Economist Intelligence Unit, înaintea Braziliei (locul 39), a Rusiei (locul 42) a Chinei (locul 46) sau a Turciei (locul 48), dar după Cehia (24), Ungaria (30), Grecia (33) sau Argentina (37).

Clasamentul este condus de Singapore, Irlanda şi Marea Britanie, iar pe ultimele locuri se află Madagascar, Republica Democrată Congo şi Burundi.

Faţă de studiul de anul trecut, România a obţinut un punct în plus, având 68,9 puncte din 100 posibile. Singapore are 85,9 puncte din 100 de puncte posibile.

Raportul ia în calcul trei criterii – calitatea şi siguranţa alimentelor, disponibilitatea hranei şi accesibilitatea ei, şi analizează un mare număr de indicatori, de la ponderea alimentelor în cheltuielile unei gospodării la tarifele vamale practicate, stabilitatea politică, corupţia sau calitatea proteinelor. România punctează bine la sursele de finanţare pentru fermieri, la modul în care rata de urbanizare afectează producţia agricolă, accesul la surse de apă potabilă şi reţeaua dezvoltată de magazine şi a punctat mai puţin bine la volatilitatea producţiei.

Siguranţa alimentară se bazează pe capacitatea sistemului social, a celui economic şi a celui biologic de a asigura cerinţele nutriţionale ale populaţiei. Schimbările climatice implică riscuri în creştere pentru asigurarea hranei, alături de riscurile financiare, sociale şi politice. GFSI este utilizat ca indicator de către politicieni şi guverne, precum şi de cadre universitare şi investitori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: