Senatorul PSD Virginel Iordache:

Noile date ale execuţiei bugetare atestă echilibrul macroeconomic şi reconfirmă performanţele financiar-bugetare

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunţat că noile date privind execuţia bugetară la finalul lunii septembrie 2018 atestă echilibrul macroeconomic şi reconfirmă performanţele financiar-bugetare.

Virginel Iordache a arătat că în primele 9 luni ale acestui an investiţiile au fost cu 25,7% mai mari faţă de anul trecut şi au ajuns la 15,2 miliarde lei, iar în economia ţării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăţilor efectuate.

De asemenea, senatorul sucevean a menţionat că o influenţă importantă în cheltuielile bugetare o au creşterile consistente de salarii din educaţie şi sănătate acordate începând cu 1 martie, dar şi majorările succesive ale punctului de pensie – 1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale, de la 520 lei, la 640 lei.

„Este evident că după 9 luni de execuţie bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârşitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB. Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârşit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puţin decât ţinta asumată de 3%” a spus Virginel Iordache.

El a mai arătat că veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut, fiind creşteri la încasările din contribuţiile de asigurări (+37,3%) şi din veniturile nefiscale (+19,4%), iar TVA se colectează mai bine (+9%) şi au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs.

Totodată, senatorul sucevean a precizat că au crescut şi veniturile din accize cu 7,9%, iar cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.

Virginel Iordache a menţionat că în primele 9 luni ale anului cheltuielile pentru investiţii – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă transpunerea în realitate a acestei priorităţi asumate explicit.

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a subliniat că datele prezentate demonstrează atenţia acordată investiţiilor, absorbţiei fondurilor europene şi îndeplinirii angajamentelor de a creşte veniturile populaţiei. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: