„Banca Naţională de Sânge şi spitalele regionale – proiecte importante pentru sistemul de sănătate”

Dr. Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava, a susţinut la 31 octombrie a.c., în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, declaraţia politică cu tema „Banca Naţională de Sânge şi spitalele regionale – proiecte importante pentru sistemul de sănătate”.

În cadrul declaraţiei politice, ea a precizat că Guvernul României continuă să investească în sănătate.

„Este vorba de construirea unei bănci naţionale de sânge şi construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, ambele construcţii menite să asigure dezvoltarea capacităţii de recoltare şi prelucrare a sângelui şi a produselor derivate din sânge. Prin realizarea celor două mari proiecte, se va asigura calitatea şi siguranţa cerută de legislaţia Uniunii Europene privind colectarea, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui către beneficiari.

Situaţia este dramatică în ţară în ceea ce priveşte stocul de sânge. Tocmai din această cauză este necesar construirea unei bănci naţionale de sânge care să asigure resurse şi pentru alte judeţe, în caz de urgenţe majore. Săptămâna trecută, Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava a lansat o campanie în social-media pentru a îndemna sucevenii să doneze sânge, deoarece stocurile sunt aproape epuizate din lipsă de donatori.

Mesajul Centrului de Transfuzii este unul dramatic: «Din cauza stocurilor de sânge ce sunt aproape inexistente vă rugăm să veniţi la donare! Viaţa semenilor noştri depinde de noi!». În ultimele două săptămâni, în medie doar 12 persoane au venit zilnic pentru a dona sânge şi a salva vieţi, astfel angajaţii centrului au ajuns să caute donatori pe reţelele de socializare.

Pe lângă cele două proiecte importante, reprezentanţii Guvernului au anunţat că cererea de finanţare pentru primele trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) va fi depusă la Comisia Europeană până la finalul anului 2018.

Spitalele regionale vor fi organizate ca centre de urgenţă, de excelenţă pentru toate specialităţile medicale. Prin acest mod, se va asigura asistenţa medicală pentru cazurile complexe care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţului sau al municipiului.

Pentru îndeplinirea acestor obiective importante pentru cetăţenii din România, este necesară şi implicarea autorităţilor locale, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile în vederea creării de infrastructuri moderne ce cuprind drumuri, reţele electrice, apă şi canalizare.

Ca deputat şi medic în Comisia pentru sănătate şi familie voi susţine legislaţia privind recoltarea şi prelucrarea sângelui şi a produselor din sânge, considerând acestea un domeniu de maximă prioritate pentru România” a declarat dr. Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: