Vă invit să privim Marea Unire nu ca pe o moştenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei, ci să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus, ieri, o coroană de flori la bustul unionistului bucovinean Iancu Flondor, iar, ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a oferit placheta „Iancu Flondor”.

Iohannis a declarat, ulterior, într-o alocuţiune, că România a fost gândită de făuritorii Marii Uniri ca un proiect naţional de coeziune, un stat angajat să contribuie substanţial la un mediu internaţional al păcii, un spaţiu în care toţi sunt egali în faţa legii.

„Vorbele lui Iancu Flondor sunt, din această perspectivă, un emoţionant mesaj peste timp: «viitorul ţării şi naţiei noastre este strâns legat de drept şi legalitate (…) visul secular al unei Românii întregite, prospere şi puternice nu este realizabil decât numai pe această cale». În spiritul hotărârilor istorice de acum o sută de ani, vă invit să privim Marea Unire nu ca pe o moştenire cuvenită sau ca pe un dar al istoriei binemeritat. Trecerea în al doilea centenar al modernităţii noastre comune trebuie să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi” a spus Klaus Iohannis.

El susţine că îi cinstim cu adevărat pe marii noştri înaintaşi contribuind, la rândul nostru, la proiectul unei Românii care avansează prin valori şi aspiraţii europene, o patrie dreaptă pentru toţi cetăţenii săi, fără discriminare sau excepţii, o ţară demnă de marele ei potenţial, pe măsura aspiraţiilor noilor generaţii.

Preşedintele României a mai arătat că Marea Unire a românilor din 1918 nu este un eveniment rezervat manualelor de istorie, care să fie doar din când în când evocat public.

„Mesajul profund al centenarului este acela de a nu abandona niciodată proiectele care ne unesc cu adevărat într-o naţiune puternică şi într-o ţară dezvoltată şi modernă. De la infrastructura care să lege Moldova de restul ţării şi de Europa, până la asigurarea unui nivel ridicat de educaţie, de sănătate şi crearea de locuri de muncă, toate înseamnă, de fapt, preocupare pentru ca românii să trăiască mai bine în ţara lor. Pentru o astfel de Românie, din care ţinutul Bucovinei şi municipiul Suceava fac parte cu cinste, avem responsabilitatea să lucrăm cu toţii!” a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a oferit preşedintelui la Cetatea de Scaun a Sucevei placheta „Iancu Flondor”.

„Prezenţa dumneavoastră, şef al statului, aici, în Bucovina, are o semnificaţie excepţională. De fapt, deschide şirul de evenimente pentru Centenar” a spus Flutur.

El i-a înmânat placheta „Iancu Flondor”. Totodată, preşedintele CJ Gheorghe Flutur a înmânat preşedintelui României şi medalia „Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: