Superiori

Aţi citit ediţia de ieri a ziarului şi, ajunşi la p. 6, aţi aflat desigur că românii (într-o majoritate cuprinsă într-un eşantion statistic) se consideră superiori faţă de alte naţii (? – să fie un defect de traducere?; termenul e cam paşoptist pentru un gust post-postmodern!). Pe scurt, spre a recapitula, aşa a reieşit dintr-un studiu multianual de anvergură europeană: ai noştri se simt, se cred – d.p.d.v. cultural – mai ceva decât mai toţi ceilalţi, devansaţi la capitolul „încredere culturală” (dacă ni se permite să intervenim) doar de vecinii noşti – fraţi întru Balcani, Dunăre şi Mare – greci şi bulgari. Hm… Dacă, într-o ipoteză, pe greci i-am crede pe cuvânt (eventual presimţind că în elanul lor declarativ de azi se adaugă, precum coada unei comete, informaţii încă dinaintea antichităţii povestite, poate şi din strălumea minoică), par cam neclare argumentele celorlalţi din… the top of the list. Şi mai interesant e că (…astfel judecând un expirat ca mine) cei care se bat cu pietroiul culturii în piept sunt, potrivit sondajului cu referire la „ai noştri”, inşi de toate vârstele (începând de la majorii de 18 ani), nu doar cei, să zicem, infuzaţi la strâmtoare cu o anume educaţie. Altfel, ca în manualele de dezvoltare personală (uneori utile celor neputincioşi a creşte fără manual), să zicem că e OK că românii au încredere în cultura pe care şi-o imaginează. Cu ce folos…, asta se vede, la fel de clar, în alte sondaje.

…Şi dincolo de toate acestea, cică în acest an, la cultura porumbului românesc s-au obţinut rezultate de-au speriat Franţa, reper european în domeniu. Cu ce folos?! Mămăliga nu mai explodează, iar porcii sunt ucişi pe capete.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: