Primarul Lungu îi cere prim-ministrului Dăncilă 7 milioane de euro, sumă pe care Suceava a pierdut-o din impozitul pe venit

> „S-a luat o importantă sursă de venit, iar în joc sunt investiţiile, la care s-au acumulat restanţe” evidenţiază edilul-şef sucevean > Ion Lungu va susţine creşterea cotei repartizate din impozitul pe venit pentru primării de la 43,71% la minimum 66%, respectiv un buget de 1.150 de lei pe locuitor, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, va avea, la începutul săptămânii viitoare, o întrevedere cu premierul Viorica Vasilica Dăncilă. Principalul subiect de discuţie este depunerea proiectelor şi accesarea finanţărilor europene nerambursabile aferente exerciţiului financiar 2014-2020. Pe lângă acest important aspect, abordată va fi şi problema ridicată de mai mulţi primari, în cadrul şedinţei Asociaţiilor Municipiilor din România (AMR), cea a cotelor defalcate din impozitul pe venit. Este vorba despre consecinţele diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care a făcut ca, din sursa amintită, în vistieria publică a municipiului Suceava să intre cu 7 milioane de euro mai puţin faţă de anul 2017.

„În acest an am pierdut şi încă pierdem mulţi bani din impozitul pe venit. Acum, sigur, s-a mai dat ceva la rectificarea bugetară, pentru echilibrarea bugetelor locale, dar banii încă nu sunt sosiţi. Astfel, dacă merg lucrurile la fel, până la sfârşitul anului vom pierde doar 5 milioane de euro. Sunt, însă, primării din ţară care pierd mai mult” reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

Primarul Lungu precizează că, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Dăncilă, va susţine creşterea cotei repartizate din impozitul pe venit pentru primării de la 43,71% la minimum 66%, respectiv un buget minim de 1.150 de lei pe locuitor, în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ.

„Toţi prim-miniştrii ne-au promis că nu vom pierde niciun leu, dar iată că se pierd bani, faţă de anul 2017. În timpul discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul de Finanţe, l-am rugat ca la rectificare să ţină cont de acest lucru, pentru că la nivelul întregii ţării s-a luat o importantă sursă de venit, iar în joc sunt investiţiile, la care s-au acumulat restanţe” a punctat Ion Lungu.

Potrivit celei mai recente rectificări a bugetului de stat, cea din septembrie, Suceava beneficiază de 5,24 milioane de lei, respectiv peste un milion de euro, apreciindu-se că, în actualele condiţii, în acest an municipiul capitală de judeţ va fi lăsat fără 5 milioane de lei, în comparaţie cu alocările din 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: