Şi vârsta a treia este frumoasă !

De curând a fost Ziua Mondială a Persoanelor de Vârsta a Treia. Cu oarecare întârziere, m-am gândit să mă refer la frumuseţea acestei vârste.

Este în firea lucrurilor ca, după o viaţă de muncă, să vină şi vremea de odihnă, odihnă binemeritată, mai ales că anii s-au adunat şi puterile au început să scadă. Multe persoane primesc cu întristare, cu mare părere de rău despărţirea de activitatea pe care au desfăşurat-o 30 – 40 de ani din viaţa lor. Nu e uşor pentru nimeni ca, la un moment dat, să vezi că nu mai eşti de folos, că eşti, cumva, dat la o parte.

 Indiferent de munca pe care ai făcut-o o viaţă, tot îţi pare rău când realizezi că a doua zi nu te mai duci la locul tău de muncă. Însă atunci când toată activitatea ţi-ai desfăşurat-o după sunetul clopoţelului, în mijlocul unui „câmp de flori” dornice să deschidă larg ochii spre cunoaştere, spre ştiinţă, despărţirea de activitatea pe care ai desfăşurat-o cu trudă, dar şi cu mare plăcere – pentru că este cea mai frumoasă dintre toate meseriile de pe lumea aceasta – este mai apăsătoare, tristeţea te cuprinde mai mult. Cum să nu regreţi că în ziua de 15 septembrie nu te vei mai afla la catedră, având în faţă o nouă serie de copii emoţionaţi, miraţi, curioşi? Cum să nu regreţi că tu, învăţătoare, nu te vei mai întâlni cu cele mai nevinovate şi mai neaşteptate întrebări, situaţii?

 Dar precum tot ce este pe lumea aceasta, şi cariera de dascăl („flacără care arde spre a-i lumina pe alţii”) are un sfârşit. Ziua pensionării soseşte vrând, nevrând.

Rând pe rând, de la Şcoala Nr. 3 Suceava, au ieşit la pensie (pentru ca alte generaţii să le ia locul) multe învăţătoare. Când a venit şi rândul meu, am suferit, m-am întristat, am simţit lipsa acelui „stup de albine”, dar am conştientizat faptul că aşa e normal, viaţa îşi urmează cursul. Iar atunci, pentru a îndulci ruperea de activitatea didactică, un grup de 14 colege, tinere pensionare, am hotărât ca, o dată pe lună, să ne întâlnim, aşa cum am zis noi atunci, la consiliul profesoral. Aceasta se întâmpla prin anul 2004. De atunci, nimeni nu lipseşte nemotivat de la consiliu. Aşteptăm cu mare nerăbdare întâlnirile, fiindcă fiecare vine cu noutăţi din toate domeniile, dar mai ales din viaţa şcolii. Chiar am stabilit ca, pe rând, câte una dintre noi să aibă în vedere aceste lucruri pentru întâlnirea următoare.

 Aşa că, încet, încet ne-am obişnuit cu noul nostru statut. Mergem în excursii mai lungi sau mai scurte, în străinătate sau în ţară, am fost şi suntem prezente la vernisaje de expoziţii, lansări de carte, concerte. Acum aşteptăm cu nerăbdare spectacolul de operă ce va avea loc pe 23- 24 noiembrie a.c., la Suceava. Nu ne plictisim, avem cu ce ne umple golul lăsat de întreruperea activităţii didactice.

 E drept că ne mai cuprinde uneori nostalgia anilor frumoşi petrecuţi la catedră. Eu, locuind în apropierea unei şcoli, întotdeauna, în ziua de 15 septembrie, mă pomenesc cu un bob de rouă în colţul ochiului. Dar… trece.

 Acum, toate „fetele” din grup suntem încercate de alte probleme. Avem nepoţi, ba unele şi strănepoţi, pe care îi ajutăm atât cât se poate. Toate suntem trecute de 70 de ani. Ne bucurăm unele de altele şi le regretăm foarte mult pe cele ce nu mai sunt printre noi. Din 14 câte alcătuiam la început grupul am rămas 9. Chiar aşa, câte am rămas, ne continuăm activitatea, adăugând noi preocupări ce apar. Ne bucurăm de timpul liber pe care îl avem din belşug şi ne plimbăm pe săturate. Stăm în parc şi ne întreţinem ocazional cu alte colege, de pe la alte şcoli, cu alte persoane cunoscute, schimbăm opinii, evocăm amintiri comune din trecutul nostru, dar, mai ales, ne străduim să privim cu optimism, cu încredere spre viitor, deşi vremurile sunt cum sunt.

 E frumoasă vârsta a treia, îşi are farmecul ei, numai să ştii să depăşeşti cu demnitate încercările la care viaţa te-a supus, să ştii să îmbătrâneşti frumos, să preţuieşti şi să te bucuri de tot ce te înconjoară.

ELENA BUSUIOC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: