La Fălticeni

O nouă victorie a copiilor născuţi prematur

Maternitatea din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni a primit ieri, de la Organizaţia Salvaţi Copiii, două incubatoare de terapie intensivă în cadrul campaniei de combatere a mortalităţii infantile. Conform managerului Spitalului Municipal din Fălticeni, dr. Vlad Murariu, necesitatea dotării maternităţii cu două incubatoare, unul simplu şi unul de transport, a fost avansată la sfârşitul anului trecut, idee care a avut finalitate împreună cu filiala suceveană a Salvaţi Copiii, condusă de Camelia Iordache.

„Uitaţi că s-a materializat şi mulţumesc din suflet pentru sprijinul acordat acum şi pentru sprijinul pe care îl avem de-a lungul anilor din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii. Le purtăm mult respect

şi consideraţie pentru tot ceea ce fac în România din 1990 încoace pentru copiii acestei ţări. Vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce aţi făcut şi când va mai fi posibilitatea vă mai aşteptăm” a spus Vlad Murariu.

La evenimentul de predare a aparaturii medicale au fost prezenţi preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, Amalia Năstase – ambasador al programului „Fiecare copil contează”, Camelia Iordache – preşedintele filialei Salvaţi Copiii Suceava, dr. Vlad Morariu – managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman – primarul municipiului Fălticeni, medicul de familie Lăcrămioara Mercore din Dolheşti.

Aşa cum am aflat de la preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, în 7 de ani de muncă şi solidaritate, Organizaţia Salvaţi Copiii a ajuns în 88 de maternităţi, cu 515 echipamente care au fost până acum în folosul a 42.000 de copii născuţi prematur sau cu risc la naştere şi pe care organizaţia a putut să-i ajute să trăiască. De când se derulează acest program, mortalitatea infantilă a scăzut de la 10 la mie la 7,2 la mie (la Suceava 7,4 la mie), dublu peste media europeană care este de 3,5 la mie, Gabriela Alexandrescu menţionând că este nevoie de investiţii importante în zona de neonatologie atât în echipamente, cât şi în personal, în oameni, pentru că pierdem, din păcate, 1400 de copii anual, înainte ca ei să împlinească vârsta de un an. Preşedintele Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a ţinut să precizeze că această donaţie reprezintă o nouă victorie „în lupta celor mai mici luptători, copiii născuţi prematur”.

„Astăzi am venit cu două incubatoare, unul de terapie intensivă şi unul pentru transport, în valoare de 16.400 de euro. În judeţ am mai fost, în 2013, la Spitalul Judeţean din Suceava, apoi la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, am dotat şi cabinetul medical din Pătrăuţi, Rădăuţi, Gura Humorului şi astăzi la Fălticeni. Totalul donaţiilor pentru judeţul Suceava a fost de 114.00 de euro.

2018 este al şaptelea an de dotare pentru maternităţi şi pentru secţiile de neonatologie, pentru reducerea mortalităţii infantile. În acest an donăm 122 de echipamente unui număr de 37 de maternităţi, în funcţie de solicitările medicilor. Total 870.000 de euro, bani care vin din surse private, de la companii, 2% din impozitul pe venit, din sms-uri. Trebuie menţionat aportul deosebit acordat de companiile din Suceava Ana Speed, Rulexim, oamenii care au alergat la maratonul Cetăţii Suceava, care au alergat 1000 km în 48 de ore.

Azi ne face plăcere să venim împreună cu dna Amalia Năstase să dotăm această maternitate frumoasă şi nouă. Cred că e prima dată când vedem o maternitate găzduită într-o fostă şcoală. Şi mi se pare foarte frumos şi un exemplu de multiplicare la nivelul ţării, pentru că avem atâtea clădiri lăsate în paragină, nefolosite încât ceea ce au făcut dânşii aici, şi felicitări şi domnului primar şi dumneavoastră, e fantastic” a declarat preşedintele Salvaţi Copiii România.

Oamenii de afaceri se pot implica în salvarea vieţilor

Unul din susţinătorii campaniei de dotare a maternităţilor este suceveanul Florin Andronic. Managerul companiei de transport Anasped SRL Suceava este cunoscut prin implicarea în sponsorizarea activităţilor şi serviciilor de salvare, în 2014 contribuind la achiziţionarea unei autoşenilate care a intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” Suceava. Anul acesta, omul de afaceri s-a alăturat Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru a salva copii născuţi prematur.

„Eu reprezint vocea unei echipe de 70 de oameni adunaţi într-o companie din Suceava, Anasped, iar decizia asupra proiectelor în care ne implicăm în beneficiul copiilor este luată de comun acord de toată echipa. Sunt bucuros că avem rezultate, iar facilităţile fiscale le folosim în interesul comunităţii. Aş vrea să fac o recomandare tuturor agenţilor economici, să facă ceea ce noi am făcut” a precizat Florin Andronic, cel care în urmă cu un an a dat un telefon preşedintei filialei Suceava şi a spus că vrea să sponsorizeze Salvaţi Copiii. I-au fost prezentate atunci proiectele filialei Suceava, iar Florin Andronic s-a decis să ajute dotarea maternităţilor.

Amalia Năstase, ambasador al programului „Fiecare copil contează”, a scos în evidenţă că presa are un rol important în a-i determina şi pe alţi oameni de afaceri, şi nu numai, să ajute, toate rezultatele Organizaţiei Salvaţi Copiii fiind, potrivit ei, şi rodul comunicării transparente şi sprijinului mass-media.

„Dacă ar şti doar medicii despre ceea ce facem noi, prea puţin oameni ar dori să se implice. Facilităţile fiscale pot slava vieţi, iar dacă toţi agenţii economici ar dona 20% din impozitul pe profit, rolul nostru ar fi mai facil în ajutorarea semenilor” a spus Amalia Năstase.

Maternităţile din judeţul Suceava poartă sigla Salvaţi Copiii

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, în România, naşterea rămâne discriminatorie, iar o maternitate lipsită de aparatură medicală vitală poate însemna, pentru un copil născut prea devreme, o salvare venită prea târziu.

„Suntem încântaţi că am putut reveni în judeţul Suceava, unde avem o filială Salvaţi Copiii foarte implicată şi cu rezultate extraordinare, dna Camelia Iordache conducând o echipă foarte inimoasă de oameni care de-a lungul anilor s-au implicat în programele de sănătate, de educaţie, programe suport pentru copii cu părinţi plecaţi în străinătate, refugiaţi şi aşa mai departe” a caracterizat Gabriela Alexandrescu activitatea filialei Salvaţi Copiii Suceava.

Camelia Iordache a mulţumit public celor care au răspuns campaniilor Salvaţi Copiii, sponsorilor, partenerilor din comunităţile în care desfăşoară activităţi.

„Ne bucurăm că am avut şi noi o contribuţie destul de consistentă pentru copiii din Fălticeni. Cu aceste două incubatoare de la Fălticeni, Organizaţia Salvaţi Copiii a făcut donaţii la toate maternităţile din judeţul Suceava. Începând de la anul o luăm de la capăt. Acest lucru a fost posibil şi datorită sponsorilor noştri” a precizat Camelia Iordache.

Elena Ailincăi, coordonatorul proiectului la nivelul judeţului Suceava şi responsabil pentru donaţia de la Fălticeni, a scos în evidenţă că proiectele organizaţiei stârnesc încrederea comunităţii.

„Dacă voluntarii noştri nu s-ar fi mobilizat, dacă populaţia nu ar fi avut încredere şi nu ne-ar fi încurajat, dacă bicicliştii noştri nu ar fi luptat cu intemperiile naturii, dacă maratoniştii nu ar fi alergat, eram mult mai săraci. Dar în aceste proiecte este dorinţa oamenilor de a ajuta câte un pic, iar prin unul dintre proiecte am adus două incubatoare moderne care vor ajuta nişte copii să crească mari şi noi să ne bucurăm de ei” a precizat Elena Ailincăi.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman consideră că lucrurile bune pentru comunitate se pot realiza doar în echipă şi în parteneriat. „Întotdeauna eu am fost un om de echipă şi am considerat că toate lucrurile bune care se pot realiza pentru comunitate se pot face doar în echipă, doar în parteneriat. Iată că aşteptările se confirmă, şi astăzi reuşim un parteneriat împreună cu Salvaţi Copiii, cu managerul spitalului, cu toţi partenerii externi, privaţi, implicaţi, cu toţi cei care muncesc şi îşi desfăşoară activitatea profesională aici, la noua maternitate din Fălticeni” a declarat primarul municipiului Fălticeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: