„Les Films de Cannes a Suceava”, ediţia a III-a, între 9 şi 11 noiembrie, la Cinematograful Modern

> Actori şi regizori vor fi prezenţi în fiecare seară la Suceava pentru a-şi introduce filmele > Filme recompensate cu mari premii la Cannes, dar şi la Veneţia sau Locarno, în programul festivalului

 A treia ediţie „Les Films de Cannes a Suceava” va avea loc în weekendul 9-11 noiembrie 2018 la Cinematograful Modern. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Festivalul se va bucura de prezenţa unor regizori şi actori români remarcaţi în festivalurile internaţionale.

Vineri, pe 11 noiembrie, sucevenii vor avea ocazia să o cunoască pe carismatica actriţă Alina Şerban – care a încântat publicul bucureştean după proiecţia din 27 octombrie cu „Seule a mon mariage”, după ce se făcuse remarcată la Cannes în acest an. La avanpremiera bucureşteană, Alina Şerban a intrat în dialog cu numerosul public prezent în sală, dând detalii pline de farmec din viaţa personală şi din perioada realizării filmului: în călătoria pe care a întreprins-o prin satele din Moldova alături de regizoarea de origine română Marta Bergman, Alina a avut inspiraţia, pe drumul de întoarcere de la Clejani, să se abată printr-un sat în care avea rude îndepărtate. Întâmplarea a dus la găsirea locului de filmare, a sporit temporar numărul locurilor de muncă din sat – căci sătenii s-au angajat cu toţii la film – şi a făcut şi ca regizoarea să găsească două din interpretele neprofesioniste alături de care Alina joacă în film. Iubitorii tarafului din Clejani au ocazia să o vadă în „Seul a mon mariaje” pe Viorica şi să asculte o extraordinară coloană sonoră semnată de Vlaicu Golcea. Proiecţia suceveană va fi urmată de o discuţie cu actriţa şi regizoarea de teatru şi film Alina Şerban.

Sâmbătă, pe 10 noiembrie, sucevenii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu echipa filmului „Alice T.” pentru care tânăra interpretă Andra Guţi a primit premiul de interpretare la prestigiosul festival de film de la Locarno. Regizorul Radu Muntean, fiul îndrăgitului realizator de televiziune Titus Muntean, va fi prezent, alături de scenaristul Răzvan Rădulescu („Moartea domnului Lăzărescu”) la discuţia cu publicul sucevean după proiecţia filmului. „Alice T.” spune povestea unei adolescente adoptate, aflată la vârsta la care încă îşi caută reperele şi sensul în drumul către maturizare.

Duminică, 11 noiembrie, echipa filmului va vorbi cu liceeni după o proiecţie specială dedicată acestora, plecând de la întâmplările din film.

Duminică seara, sucevenii au ocazia să se reîntâlnească cu Valeriu Andriuţă, actorul şi regizorul de teatru şi film care s-a făcut remarcat în filmele lui Cristian Mungiu înainte să facă pasul către o carieră internaţională. La Suceava, Valeriu Andriuţă va vorbi despre filmul „Donbass” în care joacă, dar va prezenta şi scurtmetrajul său, „Cu unul în plus”, alături de monteoza filmului, Iulia Andriuţă.

Festivalul debutează cu proiecţia filmului „Dogman”, de Matteo Garrone, lungmetrajul care i-a adus actorului italian Marcello Fonte premiul pentru interpretare masculină la Cannes.

Filmul este programat vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 17.30.

Supranumit „un western urban”, „Dogman” se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, „Dogman” este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două Grand Prix-uri la Cannes, pentru „Gomorra” (2008) şi „Reality” (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone şi a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes şi recunoaştere internaţională.

Un alt eveniment aşteptat în cadrul „Les Films de Cannes a Suceava” este proiecţia filmului „Our Time”, de Carlos Reygadas, duminică, 11 noiembrie, de la ora 14.00. Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai importantă şi originală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecţiile succesive de la Cannes. A debutat în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs”, în 2002 cu Japón, care a intrat imediat în vizorul criticilor, dar şi al juriului, filmul primind o menţiune specială, „Caméra d’Or”. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu „Battle in Heaven”, în 2005, apoi, în 2007, a câştigat Premiul Juriului cu „Silent Light”, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunităţi de menoniţi din Mexic. Cu „Post Tenebras Lux”, a obţinut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

„Our Time” este poate filmul cel mai personal al lui Reygadas – care a ales să spună o poveste despre pasiune, trădare şi libertate. Carlos Reygadas interpretează în „Our Time” şi rolul principal alături de Natalia Lopez, soţia sa din viaţa reală. Prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Veneţia 2018, „Our Time” i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaţionale.

Programul complet al celei de-a treia ediţii „Les Films de Cannes a Suceava”

Vineri, 9 noiembrie:

17.30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes

19.30 – SEULE A MON MARIAGE, de Marta Bergman (2018, 121 min, BE). ACID, Cannes 2018. În prezenţa actriţei Alina Şerban + Q&A

Sâmbătă, 10 noiembrie

14.30 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Premiul pentru cel mai bun film de debut, Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare şi Premiul criticii FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard.

16.30 – BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială, Cannes 2018

19.30 – ALICE T, de Radu Muntean (2018, 105 min, RO, FR, SE). Cea mai bună actriţă – Locarno IFF. În prezenţa regizorului Radu Muntean, a actriţei Andra Guţi şi a scenaristului Răzvan Rădulescu + Q&A

Duminică, 11 noiembrie

14.00 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiţie, Veneţia 2018.

17.15 – BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul pentru cel mai bun film în secţiunea Un Certain Regard, Cannes 2018

19.30 – DONBASS, de Sergey Loznitsa (2018, 110 min, FR). Premiul pentru regie, Un Certain Regard, Cannes 2018, precedat de scurtmetrajul CU UNUL ÎN PLUS, de Valeriu Andriuţă (2018, 15 min, RO). În prezenţa lui Valeriu Andriuţă – actor şi regizor şi a monteozei Iulia Andriuţă + Q&A.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest şi Facebook event.

***

A treia ediţie Les Films de Cannes a Suceava este un proiect realizat de Asociaţia Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava, cu sprijinul Asociaţiei Cinemascop şi Radio AS.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

Maşina oficială a festivalului: Renault

Un proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: BRD – Groupe Société Générale, Catena

Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Agerpres, Senso TV, Tonica, Cinemagia, Ziare.com, Business24, Observator Cultural, Radio AS, Bucovina TV, TV Plus, Intermedia TV, Nest TV, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai nou, News Bucovina.

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST.

Proiect realizat în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: