Fisuri

„Acum suntem într-o perioadă mai liniştită” a spus deunăzi Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, referindu-se, fireşte, numai la seismul de duminică şi, totodată, la cele care-ar mai putea fi. Până nici unul ca el n-are putinţa de a stăpâni şi înţelege toate semnele Naturii, însă probabil că are dreptate. Doar Pământul, vai!, l-ar putea contrazice…

…Şi-a trecut cutremurul; cine l-a simţit s-a temut, cine nu a bifat întâmplarea între altele. Mai apoi însă, la rece, apropo de nişte fisuri apărute totuşi în nişte clădiri, pe ici pe colo s-a adus în discuţie siguranţa caselor în care trăim, capacitatea structurilor publice de a face faţă unui seism de mare intensitate, mai ales că zgâlţâielile de duminică au venit la puţină vreme după exerciţiul „Seism 2018”. Exerciţiu spectaculos, după cum s-a putut vedea, în serial, la tv, însă care, din nefericire, a prezentat doar ce s-ar putea întâmpla „după”. Fisura adâncă dintre o realitate şi ficţiunea unui astfel de exerciţiu este că, într-un scenariu personal, nimeni nu se doreşte salvat dintre nişte dărâmături, ci pur şi simplu se vrea în siguranţă. Scurtând, simplificând – poate chiar anapoda: ştim noi în ce şandramale aşteptăm, de zeci de ani, „marele cutremur”? Ştim doar că n-avem autostrăzi suficiente, iar cele care sunt, câte sunt, se surpă fără să ne mai mire. Scapă cine poate!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: