Deputatul ALDE Alexandru Băişanu:

Dacă nu sunt bani de pensii, ar trebui ca cei din guvern să plece acasă

Problema gravă este depopularea ţării, în acelaşi timp cu sugrumarea capitalului românesc; la asta trebuie să găsim soluţii

 Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băişanu a atras atenţia, luni, că depopularea ţării va pune în mare dificultate sistemul de pensii din România şi că trebuie găsite soluţii pe termen lung pentru ca viitorii pensionari să aibă asigurat un venit pe măsura muncii pe care au depus-o în activitate. Dar, în acelaşi timp, a precizat că teama pensionarilor că nu vor fi bani pentru plata pensiilor va trebui să fie demontată de ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Băişanu a spus la România TV că trebuie să se ţină cont de întrebările pe care şi le pun oamenii privind sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Este foarte important ca oamenii să ştie dacă există posibilitatea de a avea sau nu bani pentru plata pensiilor, dar sunt de părere că atât timp cât ministrul Finanţelor a declarat că sunt bani nu cred că este un semn de îngrijorare. În cazul în care declaraţia lui este una corectă, înseamnă că trebuie să mergem înainte. În cazul în care este o minciună, e un fals, atunci ar trebui să plece toţi acasă” a declarat Băişanu.

Deputatul sucevean a atras atenţia însă că problema majoră este depopularea ţării, pentru că foarte mulţi români pleacă din ţară şi lucrează în străinătate, situaţie care, coroborată cu acţiunile ANAF şi ale Ministerului de Finanţe de a sufoca cu controale şi amenzi doar capitalul românesc, nu face altceva decât să ducă la blocarea dezvoltării firmelor româneşti şi descurajarea românilor să revină în ţară.

„Se pune jugul numai pe firmele româneşti. În momentul de faţă am reuşit să sugrumăm capitalul românesc. Singurul capital care mai face ceva este capitalul de extern. Ajutoarele de stat se dau numai firmelor străine, iar firmele româneşti trebuie doar să muncească şi să plătească dări la stat” a spus Băişanu.

Mai mult, deputatul sucevean a arătat că fenomenul depopulării se vede cu ochiul liber în şcolile din ţară, amintind că în perioada când el era elev în şcoala primară erau câte 12 clase în acelaşi an, iar acum, la aceeaşi şcoală pe care a frecventat-o, sunt doar două clase întâi.

El s-a întrebat cine va plăti pensiile peste 15 ani, când acum sunt foarte puţini copii, din care o parte vor pleca la muncă în străinătate, iar alţii se vor număra printre cei care vor primi ajutoare sociale.

„Din cele două clase întâi care sunt acum la şcoala mea, pe o parte scrie «diaspora», pe o altă parte scrie «România», iar pe o alta «ajutoare sociale». Mă întreb câţi dintre aceştia vor munci şi vor putea susţine sistemul de pensii” a spus Băişanu.

El consideră că trebuie găsite soluţii în baza unor studii bine argumentate. „Cu măsuri pompieristice nu se rezolvă o problemă atât de grea” a conchis Alexandru Băişanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: