Ordin pentru introducerea gazelor naturale în Burdujeni-sat şi cartierul Tineretului

> Potrivit primarului Ion Lungu, primii burdujeneni vor fi branşaţi din cursul anului viitor, însă lucrările vor dura 36 de luni

Primăria Suceava dă, mâine, ordinul de începere a lucrărilor de extindere a reţelelor de gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi Tineretului. Anunţul a fost făcut ieri de primarul Ion Lungu, care spune că firma câştigătoare a licitaţiei şi-a plătit garanţia legală de bună execuţie, dând asigurări că va intra în plin la lucru.

„Am fost asigurat că se demarează în forţă, şi sper să fie aşa, astfel încât anul viitor să avem primele străzi cu gaz metan în Burdujeni-sat. Prioritatea este Burdujeni-sat, pentru că cetăţenii acestuia aşteaptă de mulţi ani, după care vine la rând cartierul Tineretului” a precizat edilul-şef Ion Lungu.

Contractul cu Test Prima, societatea care a câştigat licitaţia, fost semnat pe 10 octombrie, în cadrul investiţiei Primăria Suceava asociindu-se cu Delgaz Grid „Moldova”. Extinderea reţelei de gaze naturale se va face pe 33 de străzi, la circa 1.300 de imobile, valoarea contractului fiind de 3,71 de milioane de lei, fără TVA, iar intervenţiile vor dura 36 de luni. Finanţarea va fi asigurată dintr-un credit disponibil începând cu anul viitor, lucrările efectuate până atunci urmând a fi plătite din sursele proprii ale Primăriei.

Proiectul privind introducerea alimentării cu gaze naturale în Burdujeni-sat a fost iniţiat  cu peste un deceniu în urmă. Investiţia a fost aprobată de Consiliul Local, de la bugetul municipiului fiind prevăzută o alocare de 4,18 milioane lei; execuţia era programată pentru o perioadă de un an şi jumătate. Lucrările prevedeau înfiinţarea 1,16 km de conductă de medie presiune, 19,3 km de conductă de presiune redusă, precum şi a staţiei de reglare măsurare, acestea urmând a deservi consumatorii de pe aproape 30 de străzi. În cartierul Burdujeni-sat erau identificate ca beneficiare peste 600 de locuinţe, 15 obiective social-culturale şi 15 societăţi comerciale. Însă, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu EON Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul Ion Lungu declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere era consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv a celei realizate din cofinanţarea de la bugetul local. Anterior, municipalitatea se asociase cu EON Gaz, fiecare parte trebuind să contribuie la extinderea serviciului cu 49%, respectiv 51%, din valoarea investiţiei. EON Gaz se angaja să înfiinţeze reţelele de medie presiune şi de distribuţie, precum şi staţia de reglare măsurare. În contrapartidă, de la vistieria locală se asigurau fondurile necesare cheltuielilor cu manopera. Demersurile au fost reluate în 2015, iar, după intervenţii repetate, legislaţia a fost modificată în anul 2017. Licitaţia pentru desemnarea executantului a fost lansată în luna mai 2018, câştigătorul acesteia fiind societatea comercială Test Prima Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: