La Vatra Dornei

Focus-grup pentru asistenţi medicali şi moaşe din şase judeţe

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), în calitate de beneficiar, implementează, începând cu data de 28 iunie a.c., un proiect intitulat „Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă – POLMED”.

Conform unui comunicat de presă remis redacţiei, „obiectivul principal al proiectului constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenţi medicali şi moaşe, în beneficiul relaţiei personal medical – pacient; obiectivele secundare urmăresc creşterea capacităţii organizaţiei de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical şi derularea unui proces participativ de elaborare a unei propuneri de politică publică alternativă care face referire la profesiile de asistent medical şi moaşă”. Ni se mai precizează că „rezultatele aşteptate ale proiectului vizează elaborarea unei analize a politicilor publice europene cu privire la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă, realizarea unei anchete a situaţiei actuale din România referitoare la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă, prin implicarea a 200 de asistenţi medicali şi moaşe selectaţi la nivel naţional, precum şi instruirea unui număr de 45 de asistenţi medicali şi moaşe în conceperea şi evaluarea de politici publice. Dezvoltarea unei politici publice alternative, promovată şi acceptată cu privire la valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă, reprezintă rezultatul final aşteptat al proiectului”.

În acest context, aflăm că în zilele de 16-17 octombrie a.c. s-a desfăşurat, la Vatra Dornei, primul focus grup organizat în cadrul proiectului, la care au participat 25 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Printre multe altele, ni s-a transmis că participanţii la focus grup au reflectat asupra practicilor cotidiene curente la locul de muncă, au împărtăşit experienţe concrete din viaţa profesională, raportându-se la modalitatea în care cele două profesii au evoluat. Potrivit unei participante la acţiune, „conceptul de abordare multidisciplinară şi holistică a început să prindă contur atât în minţile noastre, cât şi în practică. Pe vremuri, când am făcut eu şcoala, nu ştiam ce este, însă acum a devenit esenţială”.

Ni s-a mai specificat că proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară 1: Administraţie publică şi sistem judiciar eficiente, Obiectivul Specific 1.1: Dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri în concordanţă cu Strategia pentru consolidarea administraţiei publice 2014 – 2020. El se va implementa pe o perioadă de 16 luni, respectiv iunie 2018 – octombrie 2019, şi are o valoare totală de 999.853,36 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 979.856,29 lei, iar contribuţia Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România fiind de 19.997,07 lei. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: