Dacă şi Ion Iliescu…

Fostul tătuc, Ion Iliescu, are multe păcate precum mineriade, plecăciuni faţă Rusia lui Gorbaciov, atitudinea mojică faţă de rege…, dar, în comparaţie cu actualul lider al PSD, bătrânul edec a ştiut să slujească social-democraţia românească cu mai mult bun-simţ şi orientare către necesităţile ţării. De aceea, în spaţiul public, aversiunea faţă de fostul politruc ceauşist s-a mai atenuat la câţiva ani după retragerea sa din prim-planul vieţii politice, mai ales că prin intervenţiile sale rare a încercat să readucă partidul în matca firească a bătăliei pentru reformarea statului român. Aşa cum a gândit-o el.

Deşi aflat la o vârstă înaintată, acum a intervenit din nou. Ce să-i fi tulburat liniştea senectuţii? O spune cu grijă părintească: „Nu poţi avea o democraţie funcţională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic… Dacă (PSD) mai mizează însă pe abordarea conflictuală a problemelor interne, va pierde şi această minimă coerenţă”. La congresul anterior îşi sfătuia urmaşii să „ducă mai departe idealurile şi obiectivele revoluţiei din decembrie 1989…, instaurarea democraţiei, promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, a unei noi ordini sociale, mai drepte pentru cei mulţi… Se impune o acţiune perseverentă pe toate planurile şi pe toate mijloacele împotriva corupţiei, fenomen care subminează autoritatea”.

Aşadar, conducătorii PSD de azi au deviat de la linia partidului, abdicând de la idealurile şi obiectivele măreţe ale social-democraţiei româneşti, aşa cum însuşi le-a stabilit în zilele şi nopţile revoluţiei: un partid este puternic numai atunci când democraţia internă funcţionează ca regulă de bază, iar conlucrarea, „consensul” cu celelalte formaţiuni politice pentru promovarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, a unei noi ordini sociale(!) constituie cea mai importantă preocupare a membrilor de partid.

N-a fost să fie. Cât despre „acţiunea perseverentă împotriva corupţiei” în vremea sa, se cuvine a spune răspicat adevărul: în perioada celor 3 (trei!) mandate de preşedinte, corupţia s-a încuibat în toate straturile societăţii, cu preponderenţă în zona deciziei politice şi guvernamentale, iar eşecul luptei împotriva hoţiei l-a speriat în anii 2000 – 2004 într-atât, încât a acceptat mai toate propunerile de legi venite de la Uniunea Europeană, legi care acum sunt măcelărite pas cu pas de urmaşii săi.

Dar nu pot să nu fiu de acord cu concluziile bunicuţei: partidul a încăput pe mâna unora care numai la măreţele idealuri ale social-democraţiei nu se gândesc. Cât despre promovarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti trebuie spus că e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, vorba lui Conu Iancu: numai liderul suprem are drepturi şi libertăţi, ceilalţi, inclusiv subordonaţii şi marea masă a membrilor de partid, depind de soarta acestuia, de umorile şi fricile sale de justiţie.

Priviţi numai ce a ajuns actul de guvernare a noului tătuc: a schimbat 3 (trei) guverne într-un an numai şi numai din teama de trădare, i-a ales pe cei mai docili şi incompetenţi miniştri de la revoluţie încoace, susţin Opoziţia şi presa independentă, a îndatorat ţara cât toate celelalte guverne pesediste la un loc, iar despre dialogul social, negocierile cu alte partide, mai bine să nu vorbim că n-avem de ce.

Principalele preocupări actuale ale PSD sunt controlul total asupra statului şi a Justiţiei, de la care i se va trage sfârşitul, precum şi scoaterea instituţiilor şi a preşedintelui din ecuaţia puterii. Consecinţele imediate vor fi slăbirea legăturilor cu Uniunea Europeană şi NATO, eşuarea statului de drept şi izolarea României la marginea civilizaţiei europene, din nou în bătaia crivăţului moscovit.

Noua ordonanţă de urgenţă care face din ministrul Justiţiei cheia şi lăcata actualei puteri politice, care limitează puterile CSM, DNA, DIICOT, Ministerului Public riscă să ne întoarcă în punctul de plecare, iar corupţia, hoţia, jaful banului public să nu mai poată fi stopate. Şi pentru asta va răspunde nu numai Liviu Dragnea, ci întregul PSD.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: