Un punct de vedere

Noroc de trăinicia valorilor morale ale poporului român !

Din generaţie în generaţie, prin familie, comunităţile locale şi prin educaţia din şcoală se întemeiază şi se întăresc valorile moral-civice: comunicarea sinceră şi folositoare, ajutorul reciproc şi fără condiţii, bucuria şi preţuirea succesului semenilor, respectarea şi promovarea obiceiurilor şi a tradiţiilor din familie şi comunitate, însuşirea de noi valori moral-civice etc. Aceste valori conferă comunităţilor noastre putere, capacitate de muncă şi caracteristici importante în viaţa fiecărui cetăţean. Aceste valori nu le măsoară, nu le ţine evidenţa şi nu le raportează la mai-marii vremii nimeni. Ele fac parte din fiinţa noastră de oameni normali şi de buni creştini.

În ultimii ani însă pătrund în comunităţile noastre manifestări care arată zdruncinări în trăinicia acestor valori. Nesocotirea vecinului, comunicarea şi comuniunea în scădere, ivirea unor vorbe de ocară sau lipsa ajutorului reciproc în sat, comună, stradă sau oraş sunt dovezi ale zdruncinării acestor autentice şi admirabile valori morale.

Au contribuit la o astfel de evoluţie în primul rând viaţa politică românească şi, în ultima vreme, activitatea PNL, USR şi a domnului preşedinte Klaus Iohannis. Să respingi orice proiect de lege, orice hotărâre sau decizie a guvernului şi, de prea multe ori, cu ameninţări la adresa iniţiatorilor, mai cu seamă cei de la PSD – ALDE, şi să nu vii cu alte soluţii arată ceea ce avem astăzi în România. Repet că a rămas de pomină îndemnul preşedintelui PNL Ludovic Orban la adresa colegilor să pună mâna pe par pentru a „convinge” politic liderii social-democraţiei! Crezând că o anumită agresivitate a preşedintelui ar sluji campaniei electorale pe care a pornit-o de mult, domnul Klaus Iohannis de fiecare dată are critici, adversităţi de diferite grade şi atitudinea de amânare sau respingere a promulgării legilor. A ajuns ca în prezent, când se află în vizite în străinătate, misiune care o onorează din plin, atacă Guvernul, Parlamentul şi respectiv liderii partidelor aflate la guvernare. În recenta vizită din Italia, domnia sa nu s-a putut abţine (sau aşa a fost sfătuit) în a critica Guvernul României. Despre casele dobândite prin falsuri, cum spun oamenii legii, despre ceea ce programează şi stabileşte cu şefii altor state nu are timp să ne spună nouă, cetăţenilor care ne facem datoria în toate privinţele. În prezent sunt în comentarea Preşedintelui legile justiţiei şi respectiv ordonanţa Guvernului privind aceste legi, iar despre ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, ne spune că are „un comportament iresponsabil” şi de la tribuna de la Cotroceni i se cere demisia.

Iată că recent au reapărut adversităţile dintre Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, intermediar activ şi agresiv fiind Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD. Când în România sunt atât de multe probleme de analizat, soluţionat şi aplicat în câmpul economic, social-cultural şi politic, este lesne de înţeles cum sunt receptate astfel de demersuri politice în societatea românească. Receptate în comunităţile locale, astfel de adversităţi, duşmănii şi măsuri publice sunt mult în defavoarea partidelor politice şi în special a guvernării. Şi efecte care nu sunt provocate politic sunt aduse cu succes în acest spaţiu, cu trimitere la liderii politici ai PSD, ALDE, PNL, USR, PMP şi la partidele mai noi, Pro România şi partidul în formare a lui Dacian Cioloş.

Nu numai sociologii, ci şi fiecare dintre noi dorim să ştim care sunt cauzele acestor derapaje. Plecarea în străinătate şi un anume interes faţă de noutăţile din acele locuri fac din cetăţenii noştri un fel de purtători de noutate şi pe care ei vor s-o aducă acasă. Spre exemplu, putem porni fie şi numai de la noile cuvinte aduse în limba română, pe care o zdruncină şi în claritate, şi frumuseţe şi calitatea sa deosebită. Urmează micile neînţelegeri între vecini, rude, cunoscuţi şi chiar persoane mai îndepărtate, care nu-s de acord cu anumite vorbe sau fapte, pornind de la apartenenţa sau opiniile politice ale acestora.

Revenirea la normalitate aparţine şi partidelor de la guvernare, dar şi celor din opoziţie. Avem în vedere renunţarea la respingerea din partea liberalilor sau a salvatorilor României a demersurilor pornite de la guvernarea PSD – ALDE, demersuri care sunt în interesul cetăţenilor. Politică ar trebui să însemne raţionalitate, soluţii noi şi comunicare corectă, normală şi sinceră, în favoarea populaţiei româneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: