Cresc ratele la credite

Scăderea lichidităţii din piaţa monetară, coroborată cu datele economice fundamentale mai proaste ale României, a determinat băncile comerciale să crească costurile de refinanţare din piaţa monetară.

Au apărut şi primele semnale negative din partea agenţiilor de rating. Compania germană Scope a anunţat reducerea ratingului de credit al României de la BBB, cu perspectivă negativă. Scăderea se datorează deteriorării performanţei fiscale, dar şi a incertitudinii care caracterizează politicile economice ale coaliţiei PSD – ALDE.

Pe acest fond negativ, indicii ROBOR au continuat să crească, evoluţie care va afecta buzunarele celor care au angajat credite de nevoi personale sau ipotecare.

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut de la 3,28 la 3,30%, maxim al ultimelor două luni. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare a urcat la 3,52%, medie care se mai înregistra în data de 30 iulie.

Indicele ROBOR la 9 luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătite la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a crescut la 3,58%, în timp ce indicele la 12 luni a urcat la 3,62%.

Cursul euro a crescut de la 4,6669 la 4,6671 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,666 şi 4,669 lei. Cotaţiile de la ora 14 fluctuau în jurul valorii de 4,667 lei.

Media dolarului american a scăzut de la 4,0761 la 4,0557 lei, în timp ce cotaţiile s-au mişcat în culoarul 4,041 – 4,061 lei.

Moneda elveţiană se deprecia pe pieţele internaţionale la 1,146 – 1,15 franci/euro, astfel că media ei a coborât de la 4,0936 la 4,0659 lei.

Monedele din regiune aveau o evoluţie uşor apreciativă faţă de euro. Moneda poloneză se tranzacţiona în culoarul 4,288 – 4,301 zloţi, iar cea maghiară între 322,6 şi 323,3 forinţi.

Decizia agenţiei Moody’s, de la sfârşitul săptămânii trecute, de a retrograda ratingul Italiei de la Baa2 la Baa3 nu a afectat evoluţia euro pe pieţele internaţionale, acesta fluctuând între 1,1496 şi 1,1550 dolari.

Investitorii au fost calmaţi de declaraţia comisarului european pe probleme economice, Pierre Moscovici, care a afirmat „CE nu doreşte o criză între Bruxelles şi Roma. Îmi doresc un dialog constructiv”. Acesta a precizat, totodată, că „UE nu va interfera în politica economică italiană”.

Pieţele aşteaptă acum anunţul care va fi făcut vineri de agenţia Standard & Poor’s asupra ratingului Italiei.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a crescut de la 6.384,37 dolari, vineri seară, la 6.400,20 ieri la prânz.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: