Conflictul între generaţii s-a declanşat

Ultimele legi şi ordonanţe de urgenţă ale Justiţiei îi discriminează pe tinerii studioşi şi competenţi ca niciunde într-o societate democratică. Astfel că proaspeţii absolvenţi cu diplome muncite, chiar câştigători ai concursurilor de titularizare sunt alungaţi din posturi nu pe baza performanţelor la locul de muncă, nici a competenţelor obţinute prin studii juridice serioase, masterate şi doctorate, ci a vechimii şi a ascultării faţă de puterea politică. Percepţia publică este că sunt alungaţi de interesele unor politicieni certaţi cu legea şi scoşi fără drept de apel din posturi, iar în locul lor vor fi instalaţi oamenii măriei sale. Condiţie în care în România nu se mai poate vorbi de stat de drept, de libertăţi şi drepturi constituţionale, de nediscriminare şi de democraţie europeană.

Din păcate, nu doar în Justiţie se întâmplă astfel de fenomene, ci în toate instituţiile politizate de majoritatea de guvernământ. Din nou carnetul de partid şi relaţia cu mahărul politic ţin loc de merite, diplomă şi competenţe. Şi cum diplomele se pot cumpăra, inclusiv masteratele şi doctoratele, iată că meritocraţia a ajuns la coşul de gunoi, iar în fruntea ţării se lăfăie „neam-prostia”, vorba lui C.T.P. De aceea societatea, administraţia, educaţia, cercetarea ştiinţifică bat pasul pe loc de o mulţime de ani.

Fiindcă reformele nu mai pot fi concepute fără aportul tinerilor. Peste tot în lumea civilizată, absolvenţii sunt motorul înnoirilor, ei sunt cei ce înlătură tarele sistemice. Priviţi ce se petrece în Estonia, fiţi atenţi la marile centre de cercetare din domeniul IT precum Silicon Valley, Siemens, UTI, Gartner, Apple, Samsung… şi pricepeţi că puterea noastră politică este complet defazată. Cum să renunţi la aportul tinerilor capabili, care în Occident sunt pur şi simplu vânaţi, inclusiv din România, şi puşi să lucreze pentru dezvoltarea Germaniei, a Franţei, a Angliei…, nu a României? Nu de asta ne pleacă cei mai capabili, ba chiar şi ceilalţi?

Or ceea ce se întâmplă acum pe scena politică românească este un fenomen bizar şi nociv, deopotrivă, duşmănos la adresa României, pe care oamenii de ştiinţă, politologii şi sociologii îl numesc conflict între generaţii, o contradicţie sistemică între nou şi vechi în care vechiul tinde să-şi impună privilegiile, valoarea depinzând de mai-marii politicii. Ceea ce nu poate duce decât la confruntări şi stagnare.

E clar că actuala putere politică, actuala majoritate de guvernământ, urmărind să se eternizeze la guvernare, nu doreşte o administraţie performantă, o justiţie europeană, puternică şi independentă, nu are nevoie de competenţe şi ştiinţă, ci de inşi ascultători, promovaţi după ce uită aproape tot ce au învăţat. Inşi care să se integreze într-un sistem politizat, bătrânicios şi să continue, dacă se poate, şi mai abitir, vechile metehne.

Şi nu numai atât: e vorba de interesele penale ale unor inşi asupra cărora planează bănuieli de necinste, de corupţie, de jaf din banii publici. Iar dosarele lor actuale se apropie de faza finală. De aceea procurorii şi judecătorii tineri, pe umerii cărora se află aceste dosare, sunt forţaţi să plece şi să lase locul oamenilor de încredere ai partidului şi ai liderului suprem, singurul personaj din România care poate schimba cum vrea guverne, complete de judecată şi procurori după cum îi dictează interesele.

Urmările conflictului între generaţii din administraţia, Justiţia românească şi din alte domenii pot ţine România captivă unor grupuri de interese inclusiv politice, oameni cu bani mulţi, în stare să transforme firava noastră democraţie într-o oligarhie interesată să menţină actualul statu quo. Aşa că niciodată nu vor fi bani pentru educaţie, legile şi le vor face în dauna majorităţii populaţiei, dar în favoarea lor, iar poziţia internaţională a României, calitatea de membru UE şi NATO, să rămână doar pe hârtie sau nici atâta.

Referendumul însă ne-a arătat că aşa ceva nu mai este posibil, iar puterea politică, mânată acum de privilegii şi avere pe spatele cetăţenilor oneşti, nu are altă şansă să câştige din nou majoritatea în Parlament decât prin furt de voturi. După care vinovaţii vor da seamă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: