Activităţi ale elevilor fălticeneni în cadrul Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane

 Anual, pe 18 octombrie, este marcată Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Potrivit estimărilor, în prezent sunt mai mulţi oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie, mii de persoane fiind exploatate sub diferite forme, sexual sau prin muncă forţată, fenomenul fiind raportat în toată lumea, inclusiv în Europa.

În cadrul „Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane” (15-19 octombrie), Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni în parteneriat cu Reţeaua de Suport şi Prevenire a Traficului de Persoane în Judeţul Suceava „Antitrafic Net Suceava”, biblioteca şcolii, asociaţia de părinţi şi Cabinetul de asistenţă psihopedagogică au organizat mai multe activităţi, la care au participat elevii, părinţii şi cadre didactice, activităţi care au avut rolul de a atrage atenţia asupra pericolelor care „stau la pândă” pentru copii, dar şi modul lor de prevenire, marcând astfel şi data de 18 octombrie, declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane.

Consilierul educativ Elena-Gabriela Filip ne-a informat: cadrele didactice implicate au participat mai întâi la un curs online, care a avut şi rol de instruire pe tema traficului de persoane, pe continent, cele mai multe victime fiind recrutate din est, din ţări predispuse sărăciei; apoi s-a lucrat pe clase. La clasa a IV-a C (prof. Roxana Gherman), elevii au vizionat filmul „Exploatarea prin muncă”, au discutat despre acesta, au realizat desene şi postere pentru expoziţie. Elevii clasei a IV-a B (prof. Magdalena Ţugui) au dezbătut tema „Banul muncit, nu cerşit” şi au scos în evidenţă prin desene şi postere cât de vulnerabili pot fi copiii trimişi la cerşit, exploataţi şi influenţaţi negativ de adulţii-traficanţi. La clasa a V-a B, sub îndrumarea consilierului şcolar prof. psihopedagog Lăcrămioara Anechiforesei, elevii s-au familiarizat cu termenii „exploatare”, „trafic de persoane”, „victimă”, „traficant de carne vie” şi au făcut o listă cu paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a nu cădea în capcana unui traficant. Elevii clasei a VI-a A (prof. Maria Axinia) au creat un slogan propriu, „Respectă demnitatea umană, libertatea este dreptul fiecărui om”. După vizionarea filmului documentar „Cunoaşte-ţi drepturile, respectă-ţi obligaţiile”, ei au discutat despre pericolul exploatării prin muncă, despre naivitatea unor tineri şi despre cum îi putem ajuta pe cei influenţabili. La clasa a VII-a A (prof. Georgeta Grigorescu) a fost organizat un focus grup axat pe analize, diseminări şi discuţii pe tema riscului de victimizare pe linia traficului de minori. Pentru conştientizarea pericolului generat de formele variate ale traficului de persoane, a fost proiectat filmul „Speranţe la vânzare”, identificându-se modalităţi de prevenire şi soluţii de combatere a traficului de persoane. Feedbackul activităţilor s-a făcut prin realizarea mai multor postere, desene, referate şi afişe pe tema traficului de persoane şi luptei pentru respectarea libertăţii fiecărei fiinţe umane. Sloganul clasei a fost „Luptăm împreună, pentru ca fiecare om să fie liber”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: