„Şcoala altfel”, la Grădiniţa „Ţăndărică”

În perioada 15–19 octombrie 2018, sub sloganul „Hai la grădi, dar altfel!”, 375 de preşcolari şi părinţi ai acestora, coordonaţi de cele 14 cadre didactice de la Grădiniţa Ţăndărică Suceava, au derulat programul naţional „Şcoala altfel”. Scopul acestui program a fost implicarea preşcolarilor în activităţi care să răspundă preocupărilor şi intereselor lor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii şi să stimuleze participarea lor în acţiuni variate în contexte nonformale, contribuind astfel la completarea şi dezvoltarea experienţelor/ competenţelor de învăţare, amplificându-le componenta de dezvoltare socio-emoţională şi legătura cu viaţa de zi cu zi.

Prima zi a programului naţional „Şcoala altfel” a fost dedicată educaţiei pentru sănătate şi sport, purtând denumirea generică „Cu mâncare sănătoasă şi mişcare… să vezi cât voi creşte de mare!” – atelier de gătit la pensiunea Santa Fe, exerciţii de cântărit, măsurat şi apreciat mâncarea, jocuri în aer liber în parcul de agrement Tătăraşi, întâlnire cu specialistul – asistent medical Filip Ligia, activitate casnică de preparare/ degustare salată de fructe, la Suceava, concurs de mers pe triciclete/ biciclete în curtea grădiniţei.

 A doua zi a continuat şirul activităţilor din acest program, sub titlul generic „Ne plimbăm, vizităm şi lucruri interesante aflăm!” a fost alocată educaţiei civice şi pentru cetăţenie democratică – vizită la ISU, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea de Scaun a Sucevei, Observatorul Astronomic, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Biserica „Sfântul Andrei”, fabrica de pâine Mopan, călătorie cu trenul pe ruta Suceava – Cacica.

Miercuri, 17 octombrie, a fost o zi specială în viaţa Grădiniţei „Ţăndărică”, aniversându-se 13 ani de existenţă a acesteia. Emoţie şi bucurie a fost în sufletul celor mici şi celor mari, care s-au adunat laolaltă în imensa sală de festivităţi, unde au avut parte de surprize nenumărate: o explozie de bucurie – spargerea baloanelor şi a tunurilor cu confetti, gimnastica de înviorare, moment artistic susţinut de foşti preşcolari, acum elevi ai Şcolii Gimnaziale „Jean Bart” Suceava, vizionarea piesei de teatru de actori „Găinuşa cea moţată”, pusă în scenă de trupa de teatru a grădiniţei, parada boboceilor de grupă mică, carnaval şi multe altele.

Nu a fost uitată nici importanţa educaţiei pentru siguranţă şi securitate personală, astfel încât, în următoarea zi, sub sloganul „Fii responsabil pe stradă!”, preşcolarii au avut parte de „Ora de educaţie rutieră la grădiniţă”, întâlnire cu specialistul (agent de circulaţie rutieră Huţan Radu), vizionare film educativ, exerciţii practic-aplicative pe stradă, expoziţie de desen/ pictură/ postere, joc de atenţie „Stop pe roşu, treci pe verde!”, soft educaţional „Micul pieton”, concurs între grupe pe temă rutieră.

Săptămâna s-a încheiat cu Ziua Educaţiei pentru Mediu, în care preşcolarii au demonstrat că, în ciuda vârstei mici, sunt adevăraţi ecologişti – confecţionare coşuri ecologice, exerciţii practice de colectare selectivă a deşeurilor, ecologizarea curţii grădiniţei, a spaţiului de joacă, udarea copăceilor, atelier de lucru (copii în echipă cu părinţi) de confecţionare obiecte/ jucării din materiale reciclabile, drumeţie în pădurea Adâncata, activitate de observare şi explorare a pădurii, picnic, colectare materiale din natură, concurs căţărare/ mers pe trunchiuri.

Indiferent cât de importantă este educaţia curriculară, realizată prin activitatea de zi cu zi a copiilor din grădiniţă, ea nu epuizează sfera influenţelor formative exercitate asupra copilului de activităţile nonformale. „Şcoala altfel” la Grădiniţa „Ţăndărică” a reprezentat şi în acest an şcolar un real succes, completând în mod armonios paleta de activităţi nonformale stabilite la nivelul grădiniţei Ţăndărică şi asigurând un echilibru între cele două tipuri de educaţie – formală şi non-formală –, ambele în beneficiul actorului cel mai de seamă al instituţiei preşcolare, Copilul.

Colectivul didactic al Grădiniţei „Ţăndărică” mulţumeşte tuturor partenerilor implicaţi în activităţile din cadrul programului naţional „Şcoala altfel”: părinţi, membri din comunitatea locală, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi celorlalte unităţi de învăţământ partenere. (A consemnat prof. LAURA LAURIC, consilier educativ)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI