Zilele Academice Ieşene 2018

 O manifestare ştiinţifică de prestigiu, aşteptată toamnă de toamnă, aceasta, din anul 2018, fiind a 33-a, sub egida veacului trecut de la înfăptuirea Marii Uniri, o reprezintă Zilele Academice Ieşene. Ea face parte din şirul manifestărilor prin care filialele şi institutele Academiei Române ies anual „la vedere” cu preocupări, rezultate, cu cercetători, colaboratori, invitaţi. Cum şi în această întâlnire autumnală interesul nostru s-a focalizat pe Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” Iaşi, mai exact pe secţiunea „Filosofie şi ştiinţe politice”, ne vom axa scurta consemnare pe programul zilei sale, de miercuri, 17 octombrie 2018. Nu înainte de a adresa un salut vremii frumoase, ruginiu-auriu însorite, într-un acord plăcut cu imaginea de pe coperta Programului şi cu aceea oferită de parcul în care Institutul îmbogăţeşte imaginea oraşului intelectual.

Moderată de cercetătorul ştiinţific I dr. Eugen Huzum, reprezentant al gazdelor, secţiunea a cuprins preponderent teme care preocupă actualitatea, cele mai multe coborând spre rădăcini vechi sau foarte vechi. E de ajuns să spunem în acest sens că în comunicarea sa conf. univ. dr. George Ceauşu, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, a avut în vedere la un moment dat un eveniment astronomic de acum 11 miliarde de ani. Relativa excepţie a constituit-o comunicarea lectorului univ. dr. Niadi-Corina Cernica, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, axată pe miturile lui Platon, „relativă”, deoarece „sufletele nemuritoare” nu sunt nici pe departe excluse din viziunile gânditorilor contemporani. Dar iată şi titlurile comunicărilor prezentate: „Imaginea lumii de dincolo la Platon” – Niadi-Corina Cernica; „Realitatea fizică şi ficţiunea în temeiul unui model interdisciplinar” – George Ceauşu; „Construcţia socială a feminităţii: o reevaluare a mitului frumuseţii” – cercetător şt. I dr. Cătălina Daniela Răducu, ICES „Gh. Zane”; „A eliminat realismul principiile morale din filosofia politică?” – Eugen Huzum; „Democraţia antiliberală” – cercetător şt. III dr. Vasile Pleşca, ICES „Gh. Zane”; „Diferenţe de statut moral. Teoria egalităţii morale versus teoria gradualităţii” – cercetător şt. I dr. Bogdan Olaru, ICES „Gh. Zane”, şi „Liberalismul şi geneza individului modern” – cercetător şt. III Ionuţ Bârliba, tot ICES „Gh. Zane”.

Comunicările au stârnit interes, întrebări, dezbateri. Cea mai animată ediţie a secţiunii din ultimii ani! Cu o părere de rău privind absenţa la aceasta din urmă a cercetătorilor, universitarilor din R. Moldova. Şi cu o bucurie, darul cărţii Cătălinei-Daniela Rădăcu, „Construcţia socială a genului. Pledoarii filosofice feministe”, autoare care a susţinut echipa filosofică a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava la o conferinţă internaţională la Volgograd, dar şi cu alte prilejuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: