La bustul lui Dumitru Covalciuc

În zilele de 6 şi 7 octombrie a.c., împreună cu familia Doru Ştefaneli, din Tg. Mureş, ne-am aflat pe frumoasele meleaguri bucovinene, în oraşul Cernăuţi şi în localitatea Oprişeni, acolo unde s-a născut şi unde îşi doarme somnul de veci marele cărturar Dumitru Covalciuc, scriitor, istoric, folclorist şi ziarist.

Mai întâi am depus o coroană de flori la mormântul lui Dumitru Covalciuc şi la cele ale părinţilor săi, Vasile şi Eleonora, care sunt înmormântaţi tot în cimitirul din Oprişeni, apoi la bustul lui Dumitru Covalciuc aflat în curtea şcolii din localitate.

Bustul, din bronz, a fost făcut cu sprijinul financiar al omului de omenie Ioan Iţco, preşedintele Fundaţiei „Iţco”, din Câmpulung Moldovenesc, şi al unui grup de patrioţi români. Bustul a fost realizat de tânărul sculptor Cristian Ion Bota, din localitatea Boian.

…Aici l-am întâlnit pe Leon Nimigean, coleg şi prieten al lui Dumitru Covalciuc; consăteni, ei au fost colegi de liceu şi de facultate. Menţionez că Leon Nimigean a ţinut emoţionante discursuri la înmormântarea lui Dumitru Covalciuc, iar înainte, la înmormântările părinţilor lui.

După ce ne-am recules în faţa mormântului şi a bustului, am păstrat câte un moment de reculegere, luându-ne rămas bun de la Dumitru Covalciuc.

Şi să nu uităm că tot în acest an s-a stins din viaţă publicistul şi ziaristul Ion Creţu, personalitate marcantă a culturii româneşti din localitatea Tereblecea – Hliboca.

Mai adaug aici că Doru Ştefaneli s-a născut în Cernăuţi, provenind dintr-o familie de magistraţi. An de an el revine la cimitirul din Cernăuţi (Horecea), în care-şi dorm somnul de veci multe rude de-ale sale, punându-le la căpătâiele mormintelor câte o lumânare.

Mai departe, ne-am continuat împreună călătoria în oraşul Târgu Mureş, unde ne-am întâlnit cu Dumitru Poptămaş, fostul director al Bibliotecii Tg. Mureş, cel care, împreună cu Dumitru Covalciuc, a alcătuit şi publicat almanahurile „Ţara fagilor”. Cea mai recentă ediţie a almanahului cultural-literar al românilor din nordul Bucovinei a fost ediţia a XXVII-a, 2018.

Iată că mai este puţin timp până când, în decembrie 2018, se va împlini un an de la dispariţia lui Dumitru Covalciuc, cel considerat „enciclopedia vie a Bucovinei” sau „urmaşul lui Nicolae Iorga”.

Bucovina noastră a dat Ţării o mulţime de personalităţi, dar am sentimentul că atât cât s-au aflat în viaţă, nu le-am apreciat suficient.

Înspre Anul Centenar, Dumitru Covalciuc parcă a presimţit că va urma să-şi încheie socotelile cu viaţa, publicând ultima sa carte, intitulată „Membrii Consiliului Naţional Român din Bucovina ales la Adunarea Constituantă din 27 octombrie 1918”.

Felicităm pe această cale conducerea ziarului „Crai nou” din Suceava, care a publicat până de curând articolele lui Dumitru Covalciuc din cartea sus-menţionată.

CIPRIAN BOJESCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: