Cezar's

Ce zar !…

Avioane. Dacă te întrebi de ce sărută Papa pământul fiecărei ţări după ce coboară din avion, înseamnă că nu ai zburat niciodată cu Alitalia!

Brexit. John, valetul, intră val-vârtej: – Sir, au anunţat furtuni puternice pe Canalul Mânecii. Va fi dezastru! – Oh, John!… Iar rămâne biata Europa, izolată… P.S. E cel mai mişto banc despre Brexit! Mă rog…, aici, în termenii glumelor clasice cu „Sir şi John”.

Bune (şi astea!). Am comandat pe net kitul „Fă-ţi nevasta mai atrăgătoare” şi am primit două sticle de Jagermeister. Meseriaşi, băieţii…!

Căsătorie. Căsătoria este o legătură între o persoană care nu-şi aduce aminte niciodată aniversările şi una care nu le uită niciodată. (Ogden Nash)

Duel. Dragostea e ca duelul: dacă te atinge, te răneşte. (Tristan Corbiere)

Gelozie. Vă plac femeile geloase sau altele? Care altele?… (Pierre Doris)

Haine. În materie de dragoste fizică, astăzi, hainele jenează mai mult decât principiile. (Philippe Bouvard)

Halloween. „Vânzătoarea unui magazin cu profil specific Halloweenului recomanda cu multă pricepere fel de fel de ţinute, în funcţie de profesia solicitantului. Din acest motiv, unui parlamentar român nu a avut nimic să-i recomande: – Dumneavoastră, prin ce legi votaţi, sunteţi de speriat pe toată durata mandatului…” (Dumitru Monacu)

Lege (patriotică). Legea produselor româneşti face, deja, ravagii. La fiecare şaorma, trebuie să cumperi – vrei, nu vrei – şi o mămăligă.

Lux. „Risipa este singurul lux al celor săraci.” (Michel Tournier)

Martor. Când te căsătoreşti ai nevoie de un martor. Ca la orice duel. (Sacha Guitry).

Movilă (Elisabeta). „Elisabeta Movilă a fost cea mai frumoasă doamnă pe care a avut-o Moldova. A fost şi una dintre cele mai ambiţioase, de au comparat-o istoricii noştri cu doamna Chiajna. Îi lipsea însă agerimea minţii, pătrunderea clară a situaţiunilor şi repeziciunea în hotărâri. Nu era inteligenţa ei la înălţimea ambiţiei care o rodea, ceea ce îi va pricinui, de altfel, căderea ei” povesteşte istoricul C. Gane în volumul „Trecute vieţi de doamne şi domniţe”. Sfătuită să fugă de la locul de luptă, când oastea română era la un pas să piardă bătălia, Elisabeta a refuzat. A fost violată de turci şi luată prizonieră, împreună cu cei doi fii, Alexandru şi Bogdan. Se spune că, disperată de ruşinea trăită, doamna Moldovei şi-ar fi tăiat părul chiar în carul care o ducea prizonieră la Constantinopol. „Pe marginea drumului stăteau înşiraţi boierii moldoveni, care nu-şi părăsiseră Doamna până în clipa din urmă şi care, prinşi, fuseseră acum opriţi de Radu Vodă Mihnea. Când îi zări, înnebunită, Doamna le răcni, lăcrămând, acele grozave cuvinte: Boieri, boieri, ruşinatu-m-au păgânul!”. Poruncind căruţaşului să oprească, Doamna ceru nişte foarfece şi, tăindu-şi părul, acolo, pe drum, în văzul tuturor, îl dete unuia din boieri, cu rugămintea să-l aşeze la Mănăstirea Suceviţa, pe lespedea de mormânt a soţului ei Eremia Voda” scrie Gane. „Turcită” şi dusă în harem, Doamna Elisabeta a fost dusă în haremul sultanului Ahmed I. Fiul Alexandru a fost silit să treacă la Islam, dar a murit în urma circumciziei. Bogdan, cel mai mic fiu al Elisabetei, a ajuns paşă în armata otomană. Cronicile nu mai consemnează nimic despre viaţa ambiţioasei doamne şi nici data morţii. Nu se ştie unde a fost înmormântată. (după Adevarul.ro)

Ocazie. Soarta favorabilă e ca femeia: dacă nu profiţi de ea când îţi iese în cale, mâine n-o mai prinzi, că a avut-o altcineva. (Napoleon)

Om. Omul aşteaptă ca în el să se nască Dumnezeu. Dumnezeu aşteaptă ca în El să se nască omul. La nivelul acestei profunzimi trebuie pusă problema creaţiei. (Nikolai Berdiaev)

Orgasm. Orice femeie poate să mimeze singură că are un orgasm, dar numai cu ajutorul unui bărbat poate să mimeze că este îndrăgostită. (Woody Allen)

Pasiune. „Pasiunea nu are raţiune. Pasiunea, de fapt, nu e o emoţie, cât un destin. Ce altă alegere aş avea în faţa acestui vânt decât să-mi înalţ pânzele şi să-mi odihnesc vâslele…?” (Jeanette Winterson)

Refuz. Când o doamnă refuză, trebuie să fie discretă. Când nu refuză, bărbatul trebuie să fie discret. (Jean Dolent)

Robe (şi rochii). Ca să-şi apere punctul de vedere, avocatul îşi pune roba. Femeia şi-o scoate. (Coluche)

Şef. Uneori e greu să spui dacă într-o casă conduce bărbatul, femeia, soacra sau bucătăreasa. Totuşi, câinele casei ştie întotdeauna cine e şeful. (Marcel Pagnol).

Vegani. În momentul în care shaormarul începe să taie carnea, deja îmi plouă în gură de poftă. La voi, la vegani, e tot aşa, când cineva tunde iarba?…

***

Cezar (Straton). Deunăzi (16 oct. 2018), cu 61 ani bătuţi pe muche, pe cant. Unii prieteni, dincolo de cuvenitele urări, l-au lăudat că-i verde (păi cum să fie altfel, e din branşă!), alţii au zis că nu se astâmpără, tot cârcotaş (de serviciu, în serviciul scrierilor sale) a rămas, când acid, când dulce-amărui… Între ei (mulţi de tot!) s-a aflat şi „bunul său prieten, excepţionalul caricaturist sucevean” George (Licurici), care la aniversară i-a transmis, tocmai din Tiraspol, relatează încântat aniversatul, „nu o rachetă (rusească), ci o grafică (inspirată)”; pe care o şi publicăm alături. Se înţelege, de data aceasta, noi am dat titlu articolului. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: