Nu mai avem două Românii?

Deocamdată avem una singură, cu bune şi cu rele. Dacă vreo câţiva politicieni şi acoliţii lor din mass-media încă mai cred că naţiunea română poate fi divizată după interesele lor, ar face bine să înveţe ceva din lecţia ultimului referendum: ideea unei Românii majoritare care a votat şi alta care a stat acasă, dar iese în stradă şi îşi cere drepturile nu mai are suport. Acum e invers, o minoritate a votat, iar marea majoritate, inclusiv strada, a boicotat referendumul din varii motive, cele mai multe moral-politice.

Fireşte, pentru analistul politic şi sociolog, putem vorbi de mai multe diviziuni: România extremelor, adică România profundă, cu 5 – 6 milioane de oameni săraci, şi România celor înstăriţi, care-şi etalează aroganţa şi bunăstarea, România analfabeţilor funcţional şi România educată, cultă, performantă intelectual, România diriguitorilor şi a funcţionarilor publici remuneraţi cu salarii şi pensii special-nesimţite din bănuţul văduvei şi al sărmanului şi România trăitoare din salarii de mizerie, pensii şi ajutoare sociale sau fără niciun venit, România celor de acasă şi a celor de „afară”, adică Diaspora, de peste 10 milioane de români, după aprecierea unui ministru actual…

În fine, odată trecut referendumul, ultraoptimiştii politicii au încercat să ne convingă că avem o Românie matură, deşteptată şi alta imatură, iar pesimiştii, că avem o Românie pătrunsă de duhul lui Dumnezeu şi alta a necredincioşilor şi a rătăciţilor, gata să se refugieze în Sodoma şi Gomora.

Dar niciunde pe mapamond aceste diviziuni, necesare doar omului de ştiinţă, nu permit susţinerea, fie şi ca principiu, a existenţei „Celor două Românii”, cum le zice Adrian Năstase: „O Românie a votului – cea (sic!) care a votat, într-un anume fel, în 11 decembrie – şi o Românie a străzii”. Din fericire, măcar teoretic, prăpastia evocată de fostul prim-ministru a dispărut după referendum: abia 21% şi-au exprimat părerea, iar ceilalţi nu s-au lăsat înduplecaţi nici de chemările disperate ale organizatorilor, nici de ameninţările duhovniceşti, de ura, spaimele, fricile şi groaza induse electoratului de către activişti primitivi ai politicului şi ai bisericii noastre creştine. Să sperăm că e pentru ultima dată când poporenii sunt luaţi de proşti, reduşi mintal. Să sperăm că e pentru ultima dată când se risipesc atâţia bani pe mofturile nu ştiu cui şi nu păţeşte nimeni nimic.

Cetăţenii au înţeles că referendumul acesta costisitor nu avea ce să rezolve sub aspect juridic, lucrurile fiind clarificate de alte legi, iar schimbarea a doar 2 (doi) termeni cu sinonimele lor a creat percepţia că de fapt chemarea două zile la urne are cu totul alt scop: acoperirea mediatică a unor necazuri de partid, izolarea unor minorităţi sexuale, propagarea urii, inclusiv a celei naţionaliste, uitându-se că biserica şi credincioşii trebuie să trateze în mod egal toate sufletele lui Dumnezeu, căci toţi constituie „aproapele”.

De data aceasta, să recunoaştem, poporul nostru şi-a dovedit maturitatea: am învăţat să fim toleranţi cu aproapele şi cu necazurile noastre, dar nu mai suntem la fel de toleranţi şi cu cei ce mint, cei ce ne învrăjbesc, cu politicienii care, în loc de bună guvernare, au alte interese. Inclusiv cu organizatorii, mai ales liderii politici ai majorităţii de guvernământ, care au uitat că în 1989 am pornit cu toţii pe drumul integrării europene, iar pentru aceasta a fost nevoie să acceptăm valorile occidentale. Iar acolo drepturile omului sunt privite cu sfinţenie, indiferent de sex, religie, naţionalitate, profesie, origine socială, credinţe şi obiceiuri omeneşti.

De aceea, lucrul care îngrijorează cel mai mult este îndepărtarea şi chiar ruperea diriguitorilor de popor, de societatea românească, de idealurile sale de progres şi civilizaţie. Iar referendumul a scos la iveală că poporul vrea bună guvernare, vrea să trăiască într-o Europă unită şi prosperă, iar guvernanţii trag frâna de mână când este vorba de o integrare mai profundă în structurile europene. Motivele îndepărtării de UE nu sunt foarte clare deocamdată, dar cu siguranţă vor fi decontate cu vârf şi îndesat la viitoarele alegeri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: