După majorarea aprobată ieri în Consiliul Local

Primăria Suceava suportă diferenţa de 208 lei/gigacalorie din noul tarif al energiei termice

> În situaţia în care respingerea proiectului de hotărâre ar fi determinat Bioenergy să nu mai livreze agent termic pentru încălzire, consilierii ALDE şi cei ai PSD au votat împotriva creşterii tarifului >„Unii se grăbesc să-mi ceară demisia, în condiţiile în care în Suceava s-a făcut o centrală nouă, iar, faţă de alţii, noi ne-am mişcat şi nu am lăsat populaţia în frig” a explicat Ion Lungu

 Consiliul Local Suceava, întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat ieri majorarea de la 116 lei/gigacalorie la 196,51 lei/gigacalorie a preţului energiei termice produse în cogenerare în centrala societăţii comerciale Bioenergy. La acest din urmă nivel se adaugă preţul de transport, distribuire şi furnizare practicat de Thermonet, astfel că, în final, tariful total pentru energie termică destinată populaţiei ajunge la 448,05 lei/gigacalorie. Noul preţ este valabil de pe 9 noiembrie 2018, însă consumatorii casnici vor plăti efectiv doar 240 de lei/gigacalorie, deoarece Primăria va suporta diferenţa de 208,05 lei pe gigacalorie. În urma aceleiaşi hotărâri, preţul local pentru energia termică destinată agenţilor economici este de 376,51 de lei/gigacalorie.

Proiectul de hotărâre a trecut cu 12 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, acestea din urmă fiind ale aleşilor ALDE şi ai PSD.

În situaţia în care majorarea era respinsă, Bioenergy, care este într-o situaţie financiară dificilă, ar fi putut opri livrarea de energie termică pentru prepararea apei calde şi pentru încălzire. De altfel, majorarea este prevăzută de contractul semnat în 2013, preţul de 116 lei/gigacalorie la gardul centralei, stabilit la acea dată, fiind valabil numai pentru o perioadă de 5 ani. Ovidiu Milici, consilier ALDE, a revenit cu propunerea şefului său de partid, deputatul Alexandru Băişanu, potrivit căreia Primăria să acorde o „ultimă subvenţie”. Este vorba despre o sumă din care fiecare dintre cele circa 17.000 de familii racordate la sistemul centralizat să primească bani pentru procurarea unei centrale termice de apartament.

Andrei Păduraru, ales PSD, a solicitat ca, înainte de supunerea la vot, să se prezinte influenţa costurilor în noul tarif cerut de Bionergy, chiar şi a influenţei rezultate din salarii.

„Trebuia făcută o analiză a capacităţii primăriilor municipiilor din ţară de a duce această povară”

Primarul Ion Lungu a pus în vedere că legea nu permite ca municipalitatea să doteze cu centrale locuinţele private şi că un calcul detaliat al tarifului gigacaloriei nu este de competenţa executivului municipal, acesta fiind deja avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice (ANRSC). Vasile Mocanu, liderul grupului PSD din Consiliul Local, a făcut un scurt istoric al problemelor termoficării, cerând identificarea de soluţii la actuala situaţie.

„Trebuie să tratăm cu seriozitate această problemă, să facem un plan de soluţionare a pierderilor, să adăugăm la acesta investiţiile şi banii necesari, astfel încât într-un termen foarte scurt să ajungem la perspectiva unui sistem viabil” a precizat Vasile Mocanu, accentuând că aleşii PSD vor vota „împotrivă”. Adrian Arămescu, ales PNL, a făcut trimitere tot la trecut, menţionând că lucrurile care se petrec acum sunt o urmare a politicilor tuturor guvernelor post-revoluţionare, inclusiv efect al transferului centralelor de termoficare către autorităţile administraţiei publice locale.

„Trebuia făcută o analiză a capacităţii primăriilor municipiilor din ţară de a duce această povară. Tocmai de aceea suntem acum în această situaţie, fiindu-ne greu să găsim o soluţie. Problema se află acolo «sus», la Guvern, unde se ia de la cetăţeni şi unde se plătesc taxe, impozite şi accize” a punctat Adrian Arămescu.

Edilul-şef Ion Lungu a ţinut să evidenţieze că, în ciuda tuturor neplăcerilor, „situaţia din Suceava este încă bună” faţă de cea din Bacău, „unde este dezastruoasă”. „Eu nu fug de responsabilitate, dar, în acelaşi timp, trebuie să prezentăm situaţia aşa cum este. Văd că unii se grăbesc să-mi ceară demisia, în condiţiile în care în Suceava s-a făcut o centrală nouă şi că, faţă de alţii, noi ne-am mişcat şi nu am lăsat populaţia în frig”, a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: