Peste 25.000 de credincioşi la slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

> Mii de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării, dar şi ieşeni, au participat duminică la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi; de asemenea, au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice naţionale şi locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii, ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, au participat peste 25.000 de credincioşi. În acelaşi timp, la rândul întins pe 3 kilometri, peste 10.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, aşteptând să ajungă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi alţi 20 ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceştia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova), Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria) şi Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi (Republica Moldova).

Răspunsurile la strană au fost date de corul „Iosif Naniescu”, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi corul „Chivotul”, al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

După prima parte a Sfintei Liturghii şi rostirea Evangheliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel. „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina împodobeşte cu numele ei calendarul Bisericii, fiind, prin viaţa şi jertfa ei, nu numai model sau icoană de lumină, ci şi rugătoare şi sprijinitoare pentru cei care doresc să urmeze lui Hristos pentru a dobândi mântuirea şi viaţa veşnică din Împărăţia Preasfintei Treimi. Anul acesta, 2018, în data de 25 noiembrie, la sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, va fi târnosită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională din Bucureşti, eveniment la care sunteţi invitaţi toţi cei prezenţi aici. (…) Cinstirea sfinţilor martiri, prin rugăciuni şi cântări de laudă adresate lor, prin sărutarea icoanei lor şi a sfintelor moaşte, aduce mari şi multe binecuvântări credincioşilor. În această privinţă, Sfântul Vasile cel Mare ne învaţă zicând: «Cel ce atinge moaşte de martir participă la sfinţenia şi harul care se află în ele». Sfinţii martiri şi sfinţii cuvioşi au în comun iubirea lor jertfelnică pentru Hristos; martirii sau mucenicii au îndurat multe suferinţe, iar cuvioşii şi-au asumat multe nevoinţe (pocăinţă, postire, priveghere ş.a.). De aceea, viaţa cuvioşilor sau asceţilor a fost numită şi «mucenicia albă»” a menţionat Preafericirea Sa în mesajul transmis.

Apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas, a rostit un cuvânt de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a amintit că „Nu este greu să ne dăm seama din această pildă (n.r.: Pilda semănătorului) de faptul că noi toţi, ca oameni, nu am putea spune cu certitudine că aparţinem unui anume tip de oameni, dintre cei pe care Domnul Hristos ni-i aduce înainte astăzi. Aceasta şi pentru că de multe ori noi ne aflăm fie într-o stare spirituală, fie în alta, precum şi pentru că viaţa noastră este o luptă continuă în care oamenii uneori cad, iar alteori se ridică. Uneori ne luptăm cu aprindere, alteori deznădăjduim, iar alteori ne lenevim duhovniceşte. De aceea şi Hristos, la sfârşitul cuvintelor sale, ne vorbeşte despre răbdare. Fără răbdare, fără credinţă, fără luptă, nu poate exista propăşire duhovnicească în inimile noastre. Şi pentru ca să rodească cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum rodeşte orice sămânţă, avem nevoie de timp, de purtare de grijă, de stăruinţă în slujire sau, într-un cuvânt, de răbdare”.

De asemenea, cinci credincioşi ale căror date de naştere sunt în preajma Marii Uniri de la 1918 au primit de la Înaltpreasfinţitul Teofan cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucuvinei, „Crucea Moldavă pentru mireni”. Fiecare dintre cei cinci reprezintă o regiune istorică a României Mari, după cum urmează: Daria Vătavu (din Moldova, jud. Iaşi), Doble I. Clinciu (Ţara Românească, jud. Buzău), Constantin Cojocari (Basarabia, com. Hânceşti), Dora Gheaţă (Bucovina, jud. Suceava) şi Gavrilă Bîrluţ (Ardealul, jud. Alba).

„Am considerat că este bine să-i onorăm împreună cu dumneavoastră, pentru că toţi cinci au cunoscut primul război, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi şi, iată, Dumnezeu a îngăduit ca să vieţuiască şi după ’90 încoace, să ne dăruiască nouă pildă de supravieţuire în vremuri grele. După propria mărturie, doar credinţa în Dumnezeu i-a ajutat să pătrundă printr-un veac întreg cu bucuriile lui, dar, mai ales, cu încercările sale” a precizat ÎPS Teofan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: