Din cauza bugetului insuficient

CNAIR amână termenul de finalizare a modernizării DN 18 pentru anul 2019

> Anterior, premierul Viorica Dăncilă declarase, la rectificarea bugetară, că se va aloca suma necesară

 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, în raportul pentru luna octombrie, că modernizarea tronsoanelor 3 şi 4 ale drumului naţional DN 18, de la Iacobeni la limita cu judeţul Maramureş, se va prelungi şi în 2019, din cauză că alocările financiare au fost insuficiente. În luna septembrie, compania avansa luna decembrie 2018 pentru finalizarea investiţiei.

În raportul pentru octombrie privind stadiul proiectelor în derulare, în ceea ce priveşte reabilitarea DN 18, pentru ambele loturi aflate în execuţie pe teritoriul judeţului Suceava se face menţiunea: „Datorită (din cauza! – n.n.) bugetului insuficient alocat pentru anul 2018, perioada de execuţie a lucrărilor a fost extinsă, iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost amânat pentru anul 2019.

Potrivit raportului, la reabilitarea DN18 LOT 3 Şesuri – Cârlibaba de la km 180+850 la km 199+400, proiect realizat prin Banca Europeană de Investiţii etapa a VI-a în valoare de 54,29 milioane de lei realizat de Asocierea SC Autotehnorom SRL – SC OPR Asfalt SRL – SC Rutier Conex XXI SRL, unde lucrările au început în data de 14 septembrie 2015 şi ar fi trebuit să se finalizeze în 25 mai 2018, au fost executate 82% din lucrări şi s-au decontat 59,45% din lucrări.

La celălalt tronson al DN 18, respectiv Lot 4 Cârlibaba – Iacobeni, de la km 199+400 la km 220+088, realizat de Asocierea SC Autotehnorom SRL – SC OPR Asfalt SRL – SC Procard SRL, cu o valoare de 59,84 milioane de lei, se arată că lucrările au fost executate în proporţie de 38%, dar că s-au făcut deconturi pentru 24,3% din lucrări. La acest tronson lucrările au început în 28 iulie 2016 şi ar fi trebuit să se încheie în 22 august 2018, însă termenul estimat este 2019.

De remarcat este că, faţă de raportul din septembrie, în raportul din octombrie creşte procentul de execuţie al lucrărilor, la lotul 3 de la 70 la 82%, iar la lotul 4 de la 30 la 38%. Dar nu s-au modificat valorile procentuale ale decontărilor pentru lucrările executate.

Nici în judeţul Maramureş situaţia nu este mai bună. Astfel, pentru tronsonul Mosiei – Borşa finalizarea lucrărilor a fost amânată pentru 2019, realizându-se 80% din lucrare şi decontându-se 69,35%, în timp ce pentru tronsonul Borşa – Şesuri s-a realizat 88% din lucrare şi s-au achitat 42,75%; antreprenorul urmează să efectueze lucrări de montare a parapetului direcţional şi lucrări de semnalizare şi marcaj orizontal.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat în 2 august că la rectificarea bugetară urmează să fie alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Transporturilor şi că se asigură finanţarea pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a drumul naţional DN 18. „Pentru prima dată în ultimii 4 ani, Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport, dar şi pentru achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie. Se asigură sumele necesare pentru finalizarea modernizării DN 18 pe segmentul Baia Mare – Sighetu Marmaţiei – Iacobeni” declarase atunci Viorica Dăncilă. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI