Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, marcată la Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” din Cajvana

Şi la Liceul Tehnologic “Ştefan cel Mare” din Cajvana s-a marcat Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. Activitatea a avut loc în cabinetul de istorie al liceului şi a fost coordonată de doamna profesoară de istorie Casandra Ureche şi domnul director coordonator, profesor de istorie Nicolae Robu.

Pe parcursul întregii activităţi, elevii claselor a IX-a, a X-a şi a XII-a au discutat şi au aflat totodată date despre evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre crimele săvârşite de regimul antonescian împotriva evreilor, mai ales privind deportarea şi exterminarea acestora în Transnistria.

„Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România” s-a intitulat referatul întocmit şi prezentat în debutul activităţii de către profesoara de istorie Casandra Ureche, iar elevii au putut afla astfel despre importanţa acestei zile.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc o monstruozitate. Conducătorii Germaniei naziste au decis exterminarea tuturor evreilor din Europa. Pentru aceasta au construit lagăre de exterminare, unde evreii erau ucişi prin gazare cu ziklon B şi cadavrele erau arse. Aşa au dispărut aproape 6 milioane de evrei.

După război, Naţiunile Unite au hotărât comemorarea anuală a victimelor Holocaustului la 27 ianuarie. În această zi din anul 1945 a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz, de către sovietici. Unele state au ales această dată şi ca zi naţională de comemorare. România a stabilit din 2004, ziua de 9 octombrie ca zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului românesc, pentru că în această zi a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

S-au vizionat imagini din filme documentare şi artistice privind Holocaustul, referate, prezentări power-point realizate de elevi şi profesori după cum urmează: eleva Negruşer Anamaria din clasa a X-a A a prezentat un material care a avut în vedere „Holocaustul în Europa”, cu referire la rasismul şi antisemitismul promovat de Germania nazistă, iar elevele Strugar Anuţa şi Titieni Gabriela, din aceeaşi clasă, au comentat şi dezbătut pe baza ppt-ului “Istoria Evreilor. Holocaustul din România”.

Documentarul întocmit şi prezentat de domnul director coordonator, profesorul de istorie Nicolae Robu, s-a intitulat „Mărturii din infern ale Olgăi Gavor”. Toţi cei prezenţi au putut asculta şi urmări o parte din mărturiile Olgăi Gavor, supravieţuitoare a Holocaustului, despre experienţa traumatizantă prin care a trecut.

Activitatea a fost completată de expoziţia de desene ale elevilor cu tema „Holocaustul nu trebuie uitat“.

La activitate a fost prezent şi domnul director adjunct, profesor de istorie Iulian Ciotu.

(Prof. înv. primar SESERMAN LIDIA LOREDANA, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic „Ştefan cel Mare”, Cajvana)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: