Pentru marcarea Anului Centenar, Suceava primeşte finanţare de zece ori mai mică decât Iaşi sau Cluj

> Nechifor: Cu ce ne-am ales în urma unirii Bucovinei cu Ţara? De modul în care suntem trataţi ne-am lămurit. La unire, ni s-a promis că vom fi respectaţi şi că Bucovina va avea cel puţin un ministru delegat în Guvern

 Judeţul Suceava primeşte proiecte de circa 740.000 de lei, din care jumătate pentru două simpozioane la Școala de Jandarmi Fălticeni, pentru acţiuni dedicate Centenarului Unirii, de zece ori mai puţin decât Iaşi sau Cluj, a declarat, vineri, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor.

El a spus, într-o conferinţă de presă, că Anul Centenarului se apropie de sfârşit, iar cei responsabili scapă de această povară care a fost pentru autorităţile centrale acest an centenar, pentru că au fost nevoiţi să gândească proiecte, să le depună, să le finanţeze şi să le implementeze.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Nechifor, la nivel naţional s-au depus 643 de proiecte, din care judeţului Suceava i s-au aprobat nouă, fiind însă înscrise 11 proiecte, dar în realitate sunt 10, pentru că două proiecte prezentate de Ministerul Culturii sunt dublate.

În total, Suceava primeşte 740.000 de lei, în timp ce Iaşi sau Cluj au sume aprobate de zece ori mai mari.

Astfel, la Suceava este aprobat proiectul în valoare de 100.000 de lei pentru „Troiţă în memoria eroilor din comuna Suceviţa căzuţi în cele Două Războaie Mondiale”, 25.000 de lei pentru manifestarea „Solca între 100 de ani de la Marea Unire şi 600 de ani de atestare documentară” sau 45.000 de lei va primi Primăria Vama pentru „Reabilitarea Cimitirului Eroilor Vama”.

Cea mai mare sumă, de 384.000 de lei, este acordată Şcolii Militare de Subofiţeri şi Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, pentru proiectul „Eroii nu mor niciodată” şi pentru proiectul „Arc peste timp – 100 de ani de viaţă militară glorioasă: de la regimentul 16 Dorobanţi la şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni”.

Alt proiect de 30.000 de lei primeşte Prefectura Suceava, pentru „Pagini de istorie – Istoria Primului Război Mondial în fotografii. Unirea Bucovinei cu România”, iar 100.000 lei primeşte Primăria Cacica, pentru „Reabilitarea monumentelor eroilor din satele Cacica şi Pârteştii de Sus, comuna Cacica, judeţul Suceava”, iar 62.000 de lei sunt alocaţi Consiliului Judeţean Suceava pentru organizarea Simpozionului ştiinţific „Bucovina – file de istorie”.

„Deci, un total de 746.000 lei, din care 414.000 lei merg către Şcoala Militară din Fălticeni aparţinând Ministerului de Interne şi către Prefectura Sucevei, aparţinând aceluiaşi Minister de Interne, pentru o expoziţie de fotografii”, a arătat Nechifor.

El a spus că niciun proiect al Guvernului pentru Anul Centenar nu se referă la Cernăuţi, mai ales că era o ocazie fantastică pentru ca România să fie prezentă la Cernăuţi în acest an centenar.

Liderul Pro România a adăugat că niciun mare proiect nu este în judeţul Suceava.

„E corect să întrebăm în prag de Centenar dacă a meritat sau nu să ne unim cu România. Este o întrebare grea la care nu am eu un răspuns. Este corect să întrebăm pentru cei care la 1918 au crezut cu toată fiinţa că fac ceea ce trebuie, au crezut cu toată fiinţa că soluţia de unire cu Ţara este soluţia bună pentru acest tărâm, pentru aceşti oameni care trăiesc în Bucovina şi să ne întrebăm serios ce am făcut pentru ei”, a spus Nechifor.

El a arătat că pe vremea austro-ungarilor, luând Suceava ca referinţă, Romstorfer a reconstruit Cetatea care era praf şi pulbere.

„Sigur, în mandatul meu am finalizat proiectul de modernizare şi am adus-o într-o stare care ne face cinste. Tot austriecii au făcut clădiri emblematice în Suceava, dacă ne uităm la actualul Muzeu de Istorie, Căpitănia pe vremuri, pe care tot în mandatul meu l-am reabilitat. Dacă ne uităm la rezervorul de apă, ei l-au construit, Primăria l-a transformat în muzeu. Dacă ne uităm la Palatul Administrativ, ei l-au construit, iar în perioada asta de 100 de ani s-au schimbat acoperişul şi tâmplăria şi s-a introdus internet”, a spus liderul Pro România.

El a reamintit de podul de la Vama care la 100 de ani de funcţionare a fost înlocuit, după ce firma austriacă ce îl construise a anunţat că acesta a ieşit din garanţie.

„Dacă tragem linie, ar fi normal ca cei care am fost în măsură să facem ceva pentru Bucovina să spunem, iar toţi cei care trăim în Suceava să vedem dacă a meritat sau nu să fim parte a României”, a declarat Nechifor.

În ceea ce priveşte infrastructura de transport, el a arătat că aeroportul a fost modernizat în mandatul său, dar că autostradă nu se va face mult timp de acum înainte, iar de cale ferată nici nu mai e vorba.

„De modul în care suntem trataţi ne-am lămurit inclusiv cu banii pentru centenar. În 1918, nu a fost uşoară decizia de atunci, ştiu că România cu care ne-am unit ne-a dat garanţii că vom fi respectaţi şi că vom avea măcar ministru delegat pentru Bucovina în Cabinetele româneşti. Cu ce ne-am ales?”, a întrebat retoric Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: