Holzindustrie Schweighofer sprijină activitatea de salvare montană din Ţara Dornelor

 În anul 1985, la Vatra Dornei, un grup de iubitori de munte a înfiinţat clubul montan Genţiana. Mai târziu, în 1998, s-a înfiinţat Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, care de atunci funcţionează ca serviciu integrat în cadrul Primăriei Municipiului Vatra Dornei. Ca echipă de prim răspuns, Salvamont Vatra Dornei acţionează pe munţii din Ţara Dornelor – Suhard, Giumalău, Călimani şi Munţii Bistriţei – bazându-se pe 12 persoane, atât angajate, cât şi voluntari, dintre care opt atestate.

„În activitatea noastră ne bazăm pe voluntari pasionaţi care respectă muntele, oamenii, iar cea mai mare dorinţă a noastră în acest domeniu este de a ne bucura de natură şi de şansa de a ne fi născut sau de a trăi în Ţara Dornelor” menţionează Petru Ariciuc, şef serviciu Salvamont Vatra Dornei.

Pe lângă aceasta, Serviciul Salvamont Vatra Dornei se ocupă de administrarea pârtiei de schi Veveriţa din Vatra Dornei, de pregătirea pentru sezonul de iarnă a traseelor montane accesibile – căci sunt câteva trasee deschise tot timpul anului – şi de activitatea centrului de informare şi de promovare a turismului din localitate.

„Aici avem 420 km trasee montane şi peste 200 km trasee de cicloturism, toate acestea fiind înregistrate pe GPS” continuă Ariciuc. „Însă cea mai mare zonă de interes este Parcul Naţional Călimani, care se întinde pe raza a patru judeţe, acoperind peste 24.000 ha şi cu foarte multe zone de intrare şi o circulaţie turistică foarte mare. Aceste zone protejate devin vulnerabile în faţa teribiliştilor care forţează intrarea cu diverse mijloace motorizate, în faţa braconierilor sau a celor care nu respectă natura, lăsând în urma lor mormane de gunoaie.”

Recent, Asociaţia Salvatorilor Montani din Vatra Dornei a primit o sponsorizare din partea firmei Holzindustrie Schweighofer, constând în camere video de monitorizare care vor fi amplasate pe raza parcului, precum şi în masivul Giumalău şi Vârful Bârnărel, servind mai multor scopuri.

„Această sponsorizare este un ajutor pentru cei de la parc, fiind o zonă foarte accesibilă, circulată şi cu multe evenimente mai mult sau mai puţin plăcute. Monitorizarea fluxului de turişti va asigura siguranţa şi protecţia lor, pe de o parte, şi ne va ajuta să ţinem evidenţa şi să realizăm studii privind circulaţia şi profilul turistului pe această zonă” adaugă şeful Serviciului Salvamont. „De asemenea, vom putea monitoriza fauna şi, în funcţie de anotimp, putem muta aceste camere pentru a surprinde cele mai inedite scene din viaţa cocoşilor de munte, a urşilor sau a cerbilor, spre exemplu. Şi astfel de imagini le vom face cunoscute publicului ca să se poată bucura cât mai multe persoane de spectacolul oferit de natură.”

Unele dintre camere vor fi montate în zone mai înalte, potrivit lui Petru Ariciuc, unde vor fi utile pentru supravegherea arealelor în care pot apărea incendii.

Vasile Varvaroi, coordonatorul proiectului din partea Holzindustrie Schweighofer, precizează: „Noi, cei din echipa Holzindustrie Schweighofer, facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a ne asigura că aceste habitate naturale sunt protejate acum şi pe termen lung. Acesta este unul dintre motivele pentru care Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar să nu achiziţioneze lemn din zonele tampon ale parcurilor naţionale, chiar dacă exploatarea este permisă în aceste zone”.

În plus, „anul acesta am contribuit, prin proiectul «Pădurea de Mâine», în cadrul unei ample acţiuni de voluntariat, la care au participat aproape 600 de iubitori ai naturii, la plantarea cu puieţi de molid, brad şi larice pe o suprafaţă de două hectare de teren din Parcul Naţional Călimani. Această sponsorizare cu echipamente video de monitorizare arată faptul că Holzindustrie Schweighofer înţelege importanţa acestor zone protejate, contribuind atât la protecţia acestor areale, cât şi la securitatea celor care le vizitează. Suntem, aşadar, alături de natură şi alături de comunitate!”. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: