#DescoperaTaraDornelor

> Un proiect de promovare a destinaţiei ecoturistice din Bucovina, prin intermediul unor reviste, fotografi şi bloguri de top din România

Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) a organizat, în perioada 4-8 octombrie a.c., o excursie de informare, sub îndemnul #DescoperaTaraDornelor! Revista National Geographic din România, blogurile de călătorii Bandă Roşie, Travel Girls, Cârtiţa Plimbăreaţă, precum şi blogul de fotografie despre natură a lui Călin Gabor au fost reprezentate în cadrul acestui infotrip de promovare a destinaţiei ecoturistice Ţara Dornelor şi de cunoaştere a activităţii desfăşurate de AETD în direcţia dezvoltării zonei prin ecoturism.

Timp de trei zile, oaspeţii noştri au avut parte de drumeţii şi activităţi în natură, precum şi de vizite la muzee, centre de informare şi la meşteşugari din zonă. În organizarea evenimentului, AETD a mizat pe elementele care pot face atractivă, din punct de vedere ecoturistic, această destinaţie din cunoscuta Bucovină, şi anume: observarea naturii, turism activ, oameni, cultură şi tradiţie.

Observarea naturii s-a făcut pornind de la tururile ghidate de rangeri ai Parcului Naţional Călimani la Centrul de vizitare al Parcului şi la Tinovul Mic din Şaru Dornei, continuând cu o călătorie pe firul istoriei la fosta carieră de exploatare a sulfului din munţii Călimani, iar, mai apoi, cu o drumeţie spre un loc de boncănit al cerbilor pentru a surprinde elemente inedite ale acestui spectacol de toamnă.

La partea de turism activ în natură s-a efectuat o drumeţie pe Dealul Bârnărel din Vatra Dornei, un punct de belvedere care oferă o amplă perspectivă asupra munţilor care străjuiesc Ţara Dornelor. Tot aici, la locul de popas amenajat de AETD în colaborare cu Salvamont Vatra Dornei, am organizat şi un picnic în natură cu preparate culinare din zonă (zacuscă de gălbiori, hribi şi ghebe, caş proaspăt de oaie, telemea de vacă, diverse preparate locale din carne de porc, mere).

Vremea foarte bună a permis desfăşurarea, cu succes, şi a unei plimbări cu barca pe râul Bistriţa (easy-rafting), însoţiţi fiind chiar de şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei, Petru Ariciuc, care a prezentat în detaliu tipurile de activităţi care se pot desfăşura în Ţara Dornelor, în funcţie de sezon, el accentuând că zona este o opţiune pentru toate vârstele şi pentru toţi cei care doresc să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, de la cicloturism pe unul dintre cele şapte trasee, drumeţii de tot felul în cei peste 400 km de trasee montane, nordic walking pe cele şase trasee dedicate, tiroliană, escaladă montană, schi de tură pe mai toate traseele turistice, schi alpin pe cele trei pârtii de schi omologate şi până la snowboarding sau escaladă pe gheaţă.

Componenta oameni, cultură şi tradiţie i-a purtat pe vizitatori până la Ciocăneşti, în vestita comună-muzeu. Aici, ghidul nostru a fost Marilena Niculiţă, muzeograf, care ne-a prezentat valoroasele exponate aflate în cele două muzee, Muzeul Etnografic şi Muzeul Ouălor Încondeiate, alături de câteva case din comună, reprezentative pentru modelele tradiţionale pictate pe faţade. Iar la Dorna Arini am avut întâlnire cu unul dintre cei mai reputaţi artişti locali, prof. Mihai Vleju, care practică, de 50 de ani, şi duce mai departe, pentru generaţiile tinere, meşteşugul sculpturii în lemn şi os.

Incursiunea în gastronomia locală, cu balmoş la buturugă, borş de păstrăv, de hribi şi de cocoş, icre de păstrăv, hribi cu smântână şi mămăligă, cozonac cu nucă, sărmăluţe, scrijele pe plită, cârnaţi de casă şi alte preparate din carne de porc a fost realizată prin intermediul mâncărurilor pregătite, ca la carte, de păstrăvăria „La Poalele Călimanilor” din satul Gura Haitii şi de „Casa Răzeşului” din satul Drăgoioasa.

Mulţumim tuturor colaboratorilor noştri care au contribuit la buna desfăşurare a acestei acţiuni. AETD va continua să promoveze acest frumos ţinut al Bucovinei prin proiecte care ajută la păstrarea autenticităţii locale şi la valorificarea responsabilă şi eficientă a resurselor naturale, umane şi culturale. (Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: