Cooperare între municipiile Kedainiai (Lituania) şi Fălticeni

O delegație a oraşului Kedainiai (Lituania) efectuează, în perioada 12 – 15 octombrie, în cadrul Programului de dezvoltare a cooperării economice şi culturale între România şi Lituania, o vizită în municipiul Fălticeni. Scopul principal al vizitei este stabilirea unor direcţii de acţiune comune pentru proiecte de cooperare instituţională în domeniul economic, cultural, educaţional, promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric, dezvoltarea infrastructurii de transport şi a infrastructurii turistice.

Vizita a avut loc prin intermediul Ambasadei României la Vilnius, misiune diplomatică care susţine oportunităţile de afaceri din România, prezentând climatul investiţional şi domeniile care pot prezenta interes pentru investitorii lituanieni. Prin ambasadă oamenii de afaceri lituanieni sunt îndemnaţi să se îndrepte cu încredere spre piaţa românească prin Consiliul de Afaceri Lituaniano-Român format din opt companii lituaniene care au deja contacte de afaceri cu România.

Sâmbătă, 13 octombrie, în Sala “Iorgu Radu” a Primăriei municipiului Fălticeni, a avut loc întâlnirea oficială dintre Ovidijus Kaciulis, directorul administraţiei municipiului Kedainiai, consilierul municipal pe probleme economice Dilunas Rimantas şi reprezentantul Ambasadei României în Lituania, Lucia Bartkiene, cu primarul din Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, directorii liceelor din Fălticeni, consilieri locali, personal din conducerea primăriei.

Urbea de pe Şomuz, interesată de un parteneriat cu municipiul Kedainiai

După cuvântul de bun venit, primarul Cătălin Coman a ţinut să precizeze că între municipiul pe care îl conduce şi municipiul Kedainiai există foarte multe similitudini din punct de vedere economic, cultural, educaţional şi chiar al conducerii, primarii celor două localităţi fiind profesori.

„Sunt sigur că vom găsi modalităţi şi căi de colaborare în beneficiul ambelor municipalităţi în domeniile economic, educaţional, artistic, cultural şi nu în ultimul rând sportiv. Sunt multe puncte în care poate fi foarte eficientă colaborarea noastră. Astăzi este doar un început, dar pe parcursul zilelor cât veţi sta la Fălticeni vom dezvolta bazele acestei colaborări”, a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

După o scurtă prezentare a localităţii pe care o reprezintă, unul dintre cele mai vechi oraşe din Lituania, în care locuitorii se mândresc cu faptul că sunt urmaşii nobililor lituanieni din familia Radvilos, directorul administraţiei municipiului Kedainiai, Ovidijus Kaciulis şi-a exprimat speranţa că pe viitor colaborarea dintre cele două localităţi va însemna mult mai mult decât vizite reciproce ale unor delegaţii. Ovidijus Kaciulis a lansat o invitaţie ca şi o delegaţie din Fălticeni să viziteze Kedainiai pentru aprofundarea discuţiilor cu privire la încheierea unor parteneriate în domenii precum cultură, educaţie şi sport.

„Şi oraşul Kedainiai are o sărbătoare la fel de frumoasă, dar nu atât de dulce cum e sărbătoarea mărului la Fălticeni, se numeşte sărbătoarea castraveţilor. Oraşul nostru are o istorie multiculturală, aici locuind mai multe etnii, în prezent fiind şase minorităţi naţionale şi şase comunităţi confesionale. Avem încheiate parteneriate de prietenie cu localităţi similare din Polonia, Estonia, Elveţia, Suedia, Georgia şi sunt convins că vom găsi elemente comune şi vom putea coopera în viitor în diverse domenii şi cu municipiul Fălticeni. Eu sunt pedagog, îmi place foarte mult sportul, la fel ca şi dumneavoastră domnule primar Coman, chiar dacă astăzi sunt în poziţia de Director administrativ şi dumneavoastră de primar. Vă mulţumesc din suflet pentru această posibilitate de a fi prezent la Fălticeni şi vă transmit o invitaţie pe care sper că o veţi onora cu mare plăcere şi veţi veni în vizită în oraşul Kedainiai pentru a pune bazele colaborării viitoare”, a spus Ovidijus Kaciulis.

Sunt posibile relaţii de cooperare între cele două ţări la nivel înalt

Şi prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, şi-a exprimat speranţa că întâlnirea de sâmbătă a pus bazele unui parteneriat viitor, atât între oamenii de afaceri, dar şi în domenii ca învăţământ sau cultură. Mirela Adomnicăi a precizat că un astfel de parteneriat era inevitabil, amintind de istoricul comun al Moldovei cu Lituania, prin căsătoria domniţei Maria Lupu, fiica domnitorului Vasile Lupu, cu nobilul lituanian Jonuăas Radvila. Cei doi au trăit în Kedainiai, unde Jonusas Radvila a edificat o biserică ortodoxă pentru soţia sa şi un gimnaziu care funcţionează şi astăzi.

„Îmi exprim speranţa că întâlnirea de astăzi va crea premisele unor parteneriate viitoare, atât în domeniul administrativ, unde deja s-au stabilit o serie de contacte şi relaţii, pe linie educaţională, pe linie culturală, pentru că ne mândrim aici cu muzeul care are cea mai mare colecţie de autor din ţară şi în domeniul economic, mai ales că din Lituania avem un reprezentant al Consiliului Local care reprezintă mediul de afaceri la această întâlnire. Cu siguranţă vizita de la Târgul Mărului va crea noi oportunităţi pentru a discuta cu mediul de afaceri local”, a spus Mirela Adomnicăi.

Prezent la întâlnire, senatorul Ioan Stan a făcut o incursiune în istoria ducatului Lituaniei când acesta avea un cuvânt greu de spus în Europa de Est. În calitate de preşedinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare Senat şi Camera Deputaţilor, în cadrul căruia există grupul de prietenie România – Lituania, Ioan Stan a invitat un grup de parlamentari din Lituania şi conducerea oraşului Kedainiai la o discuţie oficială cu membrii grupului parlamentar de prietenie România – Lituania, de a vizita Bucureştiul, de a vizita România, de a vizita municipiul Fălticeni pentru a continua discuţiile cu privire la parteneriatele comune.

Prin parteneriate se pot şterge o parte din diferenţele dintre membrii Uniunii Europene

Şi deputatul Alexandru Rădulescu a precizat că parteneriatele de colaborare pot contribui la promovarea de proiecte comune care să ducă la o utilizare mai eficientă a fondurilor europene.

„Este foarte important pentru statele mai tinere ale Uniunii Europene şi pentru administraţiile publice din aceste state să încheie cât mai multe proiecte comune. Aceste proiecte vor determina o absorbție mai facilă şi o utilizare mai eficientă a resurselor Uniunii Europene. Doar aşa se vor putea şterge o parte din diferenţele dintre membrii Uniunii Europene şi va crește gradul de coeziune. Ştergerea acestor diferenţieri va determina existenţa unei Uniuni europene mai puternice şi astfel va trebui să dispară şi sintagma Europa în două viteze.

Dorinţa românilor, şi sunt convins că şi a dumneavoastră, este să ne dezvoltăm în interiorul Uniunii Europene iar ceea ce se citeşte astăzi în media românească despre un «RoExit» este doar un zvon nefondat, pentru că ţinta noastră este «RoIn», cu păstrarea independenţei, suveranităţii şi valorilor culturale proprii într-o Europă a cărei deviză este unitate în diversitate”, a precizat Alexandru Rădulescu.

Administraţiile din Kedainiai şi Fălticeni au o prioritate comună, educaţia

Reprezentantul Consiliului Local din Kedainiai, Diliunas Rimantas, director al Direcţiei Agricole a regiunii Kedainiai şi cu o bogată experienţă în conducerea unor mari societăţi din domeniul agricol, consideră că distanţa mare dintre cele două ţări nu contează pentru relaţiile de prietenie.

“Din ceea ce aţi spus aici am înţeles că şi dumneavoastră, la fel ca noi, sunteţi dispuşi să avem o prietenie frumoasă şi de lungă durată. Am simţit de la bun început că avem foarte multe elemente comune între oraşele noastre. Am înţeles că cea mai importantă în Fălticeni este educaţia, prin şcolile care există aici. La fel şi pentru Kedainiai o prioritate este educaţia, primarul oraşului fiind director de şcoală.

Am o plăcere să văd aceste mere pentru că eu, 10 ani de zile, am lucrat la o companie cu 550 hectare de livadă. Avem în viitor teme de cooperare şi în domeniul agriculturii, pentru că în districtul nostru agricultura este foarte importantă, avem şi un Institut de agricultură în regiunea Kedainiai.

Noi putem să vorbim mult, frumos şi bine despre această cooperare care ne aşteaptă în viitor, dar nu trebuie să ne limităm doar la vizite pe linie de administraţie publică, pentru că doar aşa cooperarea noastră poate fi mult mai frumoasă”, a precizat Diliunas Rimantas.

În cadrul discuţiilor cu directorii unităţilor de învăţământ liceal s-a pus accent pe o viitoare colaborare, mai ales că Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi Colegiul „Mihai Băcescu” au avut colaborări cu unităţi de învăţământ din Lituania în cadrul proiectelor cu finanţare europeană

După vizitarea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, partea lituaniană a precizat că şi în domeniul muzeal este posibilă o colaborare între Muzeul de Artă din Fălticeni, una dintre cele mai importante instituţii de cultură din ţară, şi muzeul din Kedainiai, un muzeu regional unicat prin faptul că în muzeu există un mausoleu cu sarcofagele dinastiei Radvila.

Pe lângă întâlnirile pe diverse teme, vizitarea muzeelor şi a infrastructurii de agrement, delegaţia din Lituania a vizitat mănăstirea Voroneţ, Sanctuarul Marian de la Cacica, mănăstirea Putna, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Satului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: