Alexandru Băişanu:

Consilierii ALDE Suceava nu vor vota majorarea preţului gigacaloriei

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat că în şedinţa extraordinară de astăzi a Consiliului Local Suceava consilierii ALDE nu vor vota majorarea preţului gigacaloriei, aşa cum propune Ion Lungu, şi nici nu sunt de acord cu accesarea unui credit de 10 milioane de lei pentru plata subvenţiei.

„Am atenţionat de foarte multă vreme că ceea ce s-a întâmplat la Suceava în ceea ce priveşte termoficarea nu este în regulă. Am avertizat atunci când s-a închis Termica SA că vor fi probleme. Termica era o societate a Primăriei şi erau alte pârghii pentru soluţionarea problemei termoficării. Cred că cineva trebuie să dea socoteală pentru situaţia în care s-a ajuns”, a declarat Băişanu.

Liderul ALDE Suceava a explicat că preţul care va fi plătit de suceveni pentru încălzire e de 448 de lei pe gigacalorie şi că Ion Lungu încearcă să acopere realitatea spunând că cetăţenii vor plăti doar 240 de lei pe gigacalorie, dar că subvenţia va fi plătită tot de suceveni, în pauşal, iar municipiul Suceava va fi văduvit de investiţii în infrastructură pentru că „banii se scurg în pământ”.

Mai mult, Băişanu consideră că sucevenii sunt de două ori „făcuţi la buzunar” pentru că odată plătesc subvenţia, dar pentru că aceasta va fi achitată dintr-un credit, la această subvenţie se adaugă şi dobânzile care vor fi plătite tot de suceveni.

El a subliniat că nu este normal ca Primăria să subvenţioneze căldura la nesfârşit şi din banii oamenilor care au centrale proprii.

Băişanu a subliniat că propunerea sa cu o ultimă subvenţie prin care să fie achiziţionate centrale termice pentru fiecare sucevean, cu compensarea celor care au deja centrale prin scutirea pe o perioadă de la plata taxelor şi impozitelor locale este soluţia viabilă în continuare.

„Nu e normal să faci credit ca să tot îngenunchiezi cetăţeanul din Suceava şi să arunci banii în pământ. Primarul Ion Lungu se gândeşte să mai obţină un mandat şi se foloseşte de banii sucevenilor pentru aceasta. Subvenţia asta e o mare greşeală”, a spus deputatul.

El a recunoscut că, acum, în prag de iarnă, e o mare problemă şi că va trebui asigurată încălzirea municipiului, dar a constatat că de fiecare dată primarul Ion Lungu face astfel de acţiuni doar în prag de iarnă ca să creeze iminența chestiunii în loc să facă ceva să rezolve.

„Soluţia nu este să măreşti preţurile la infinit”, a spus Băişanu, care a menţionat că subvenţia este plătită de suceveni şi nu de primar, iar creditul este pentru a plăti ineficienţa sistemului de termoficare.

„Prin această manevră câştigă doar Ion Lungu şi firma de termoficare. Cei 10 milioane de lei se duc în pământ. Nu suntem de acord cu un astfel de management care este păgubos. Dacă ar fi fost Primăria societate privată, primarul ar fi fost demis pentru prost management, neştiinţă, indolenţă sau rea-credinţă. Bugetul primăriei nu e al primarului, ci sunt banii cetăţenilor”, a spus Băişanu.

El a subliniat că la centrala termică proprie, fiecare sucevean va avea posibilitatea să aibă căldură şi apă caldă când are nevoie, la un preţ cu 30 la sută mai mic decât plăteşte suceveanul în prezent.

Preţul gigacaloriei creşte din 9 noiembrie de la 116 lei la 196,51 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează să fie aprobat în şedinţa extraordinară din 15 octombrie a Consiliului Local Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a menţionat că nu se va majora şi preţul de transport şi distribuţie pentru că nu se justifică o asemenea majorare.

Preţul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare va fi de 448,5 lei/ Gcal a spus primarul care a menţionat că populaţia va plăti 240 de lei/Gcal, iar restul va fi suportat de la bugetul local.

Totodată, Ion Lungu a arătat că dacă de la 1 ianuarie se va modifica TVA pentru energia termică, atunci preţul de livrare a gigacaloriei va scădea la 395,33 de lei, din care populaţia va plăti tot 240 de lei şi 155,35 de lei va plăti Primăria.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: