Cernăuţi

Sute de pietre de mormânt din cimitirul evreiesc din Sadagura, ascunse la o unitate militară

Pe teritoriul unei unităţi militare din urbea cernăuţeană au fost găsite sute de pietre funerare evreieşti. Despre acest lucru a declarat reprezentantul comunităţii evreieşti din Cernăuţi, Mihail Krais, într-un interviu pentru Molbuk.ua.

Potrivit lui, aceste pietre de mormânt au fost descoperite în timpul efectuării lucrărilor de reparaţii la o unitate militară din oraşul Cernăuţi. Lucrătorii au desfăcut podeaua veche şi au rămas uimiţi de ceea ce au găsit sub parchetul din lemn – sute de pietre funerare, ce au fost furate din cimitirul evreiesc din Sadagura (în anul 1965 Sadagura este încorporată în cadrul oraşului Cernăuţi, devenind cartier şi formând împreună cu fostul sat Lenţeşti raionul Sadagura, în prezent unul dintre cele trei microraioane ale Cernăuţiului).

„Pietrele funerare din cimitirul evreiesc din Sadagura au fost ascunse pe la finele anului 1940 – începutul anilor 1950” a spus istoricul şi jurnalistului israelian Shimon Briman.

„Un ofiţer ucrainean a telefonat rabinului din Cernăuţi, Menahem Mendel Gliţenştein, şi a organizat transportarea pietrelor funerare vechi ale comunităţii evreieşti. Potrivit rabinului, au fost găsite pietre de mormânt vechi de peste 150 de ani şi mai mult. Descoperirea pietrelor funerare şi transportarea acestora s-a făcut cu trei zile înainte de împlinirea a 168 de ani de la moartea rabinului Israel Friedman din Dinastia rabinică de Rujin din Sadagura (1797-1850)”.

În timpul apropiat, comunitatea evreiască va organiza o conferinţă de presă despre descoperirea pietrelor de mormânt ale comunităţii evreieşti, a spus Mihail Krais. (BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: