Note de lector

O nouă carte despre Ţinutul Hotin

Cine este interesat să cunoască date istorice despre localităţi, monumente, personalităţi trebuie să cerceteze mii şi mii de pagini aflate în arhive, biblioteci publice sau particulare, uneori deosebit de greu de răsfoit pentru cazul în care este vorba de localităţi, monumente şi personalităţi care astăzi se află în teritorii dezlipite în mod samavolnic de la trupul ţării. Un asemenea caz este cel legat de Ţinutul Hotin în care se mai păstrează limba străbunilor, tradiţiile şi obiceiurile vechi, strămoşeşti.

Hotinul, a cărui cea mai veche atestare documentară este o însemnare italiană din 15 februarie 1310, ce aminteşte de episcopul catolic de Hotin, după datele istorice pe care le avem, s-a întemeiat la un străvechi vad al Nistrului, pe unde trecea una din ramurile drumului transcontinental care lega Dunărea de Jos şi ţărmul Mării Negre de ţărmul Balticei. Numele Hotin este după toate probabilităţile de origine slavă, în vechea slavă înseamnă iubit, drag, toponimicul respectiv prezentând deci o analogie cu acela al Dorohoiului, din aceeaşi zonă de influenţă, care înseamnă drag, scump.

Puternica cetate de pe malul Nistrului a jucat, secole de-a rândul, un rol important în istoria politică şi militară a Moldovei, restaurată în mai multe rânduri, ultima dată chiar de turci, după ce aceştia o ocupă în 1713 şi o transformă în raia în 1715. Ca şi cetăţile Neamţ şi Soroca, cetatea Hotin a avut ocolul ei, cuprinzând un număr de sate care ascultau de ea, aprovizionându-o şi făcând lucrările de întreţinere necesare. În afară de satele care formau ocolul cetăţii, mai erau altele care formau ocolul târgului Hotin.

Prin osârdia şi efortul neprecupeţit al lui Valentin Tomuleţ, avem în faţă un volum de peste 600 de pagini, apărut sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei – Institutul de Istorie şi Universitatea de Stat din Moldova, volum al cărui titlu este deosebit de grăitor: Ţinutul Hotin – în surse statistice ruseşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea, apărut recent la Chişinău.

Valentin Tomuleţ este cunoscut istoric, autor a peste 270 de lucrări ştiinţifice, 11 cărţi de autor, dintre care 3 reeditate în România. Majoritatea lucrărilor sale tratează diferite aspecte ale istoriei Basarabiei în secolul al XIX-lea – începutul secolului XX, istoricul fiind laureat al Premiului A.D. Xenopol al Academiei Române în 2016 pentru lucrarea Basarabia în epoca modernă (1812-1918). Instituţii, regulamente, termeni, apărută la Chişinău 2016.

Intervalul cronologic abordat cuprinde prima jumătate a secolului al XIX-lea, ca limită inferioară de hotar servind anul 1812, când, în urma războiului ruso-turc din anii 1806-1812, teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost anexat la Imperiul Rus. Limita cronologică superioară cuprinde mijlocul secolului al XIX-lea, când, în urma Războiului Crimeei (1853 -1856), Rusia a fost nevoită să retrocedeze Principatului Moldovei partea de sud a Basarabiei. Aşadar o perioadă cu adânci transformări, care au influenţat semnificativ evoluţia vieţii social-politice a regiunii dintre Prut şi Nistru, transformări dictate de ruperea acesteia în 1812 din cadrul unui sistem social economic şi politic (cel al Principatului Moldovei) şi încorporarea ei forţată în cadrul altui sistem (cel al Imperiului Rus).

Volumul pe care îl supunem atenţiei cititorilor, structurat în şapte capitole, include studiul monografic dedicat ţinutului Hotin în sursele ruseşti din prima jumătate a secolului al XIX-lea, precum şi documentele statistice inedite care au stat la baza acestuia.

Capitolele de bază ale monografiei sunt dedicate analizei diferitelor aspecte de ordin demografic, social şi economic din ţinutul Hotinului în diferite perioade de timp, privite în context basarabean general şi local, iar cele de ordin regional – în contextul a trei gubernii din Novorosia ( Herson, Taurida şi Ekaterinoslav), în baza datelor statistice depistate în diferite fonduri de arhivă din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă. Partea a doua a lucrării include Anexe, care constituie, de fapt, baza documentară a studiului monografic, şi au drept scop să-l ajute pe cititorul interesat de istoria locală, hărţi şi fragmente de hărţi ce redau ţinutul Hotin în diferite perioade de timp.

Cel ce răsfoieşte acest volum are bucuria de a descoperi date inedite despre istoria unui ţinut care cândva a avut un rol deosebit de important în istoria politică, economică şi strategică a Moldovei.

 Dr. VASILE M. DEMCIUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI