Poeta Mariana Bilic are „tupeul” de a se dezgoli pe paginile albe

Duminică, 7 octombrie a.c., la Observatorul Astronomic din Suceava, a avut loc lansarea volumului de poezii „Călătoria întoarcerii în mine” al poetei Mariana Bilic, de altfel cartea ei de debut, apărută la Editura Cygnus, sub egida Clubului de Iniţiativă Literară (CIL). În deschiderea evenimentului a vorbit jurnalistul Adrian Popovici, cel care a semnat postfaţa volumului, specificând foarte clar că este foarte selectiv în a-şi pune semnătura în interiorul vreunei cărţi, iar cu această ocazie a scos în evidenţă valoarea textelor Marianei Bilic: „este o lirică care te zguduie lăuntric, venită dintr-o altă lume, diferită de a noastră şi demult apusă…”.

Evenimentul a fost moderat de scriitorul umorist Constantin Horbovanu, care, cu fineţea caracteristică, ne-a purtat prin întregul volum printr-un inedit joc întrebare – răspuns, unde răspunsurile au fost selectate din interiorul cărţii: „Cum te simţi între atâţia prieteni? La pag. 55 din carte răspunsul a fost: împrejmuită. Ce părere ai despre ceilalţi prieteni? La pag. 38 s-a găsit un răspuns satisfăcător: haite de lupi albi…”. La pupitru a vorbit şi semnatara coperţii a IV-a a cărţii, asistent universitar doctor Gina Puică, care ne-a spus: „Poemele reunite în acest volum solid sunt rezultatul unui veritabil drum iniţiatic parcurs de Mariana Bilic întru cunoaşterea de sine şi accederea la echilibrul şi la libertatea interioară. Se degajă imaginea unei poete deplin formate şi deplin racordate la sensibilitatea epocii noastre”.

Criticul de artă Delia Leizeriuc a fost la prima sa apariţie la pupitrul unei acţiuni literare, ea fiind obişnuită să-şi folosească vorbele doar pentru alunecarea printre acuarele. Cu această ocazie a citit din versurile Marianei Bilic şi ne-a făcut o scurtă prezentare a celui ce a realizat grafica volumului, Adrian Grosari. Subsemnata, în calitate de „naşă a cărţii”, cea care a semnat prefaţa volumului, a vorbit despre Mariana Bilic ca despre „..femeia prin definiţie. Vă vorbesc despre femeia, poeta Mariana Bilic care are «tupeul» de a se dezgoli pe paginile albe, tatuându-şi sufletul cu lumina pe care o va găsi în privirea noastră atunci când o vom citi”.

În încheierea evenimentului, înainte de mult aşteptatele autografe, Mariana Bilic, cu emoţiile ascunse undeva în spatele ramelor ochelarilor, a ţinut să mulţumească celor care au ajutat-o să îşi vadă acest vis îndeplinit, printre care dlui Ionuţ Şandru, cel ce a realizat coperta, lui George Sauciuc, cel care a pus în pagină aceste minunate versuri, şi Tipografiei Manifest.

Momentele muzicale au fost susţinute de minunea de copil Roua Dragotă, care ne-a învăluit în căldura vocii şi în inocenţa zâmbetului, iar ochiul care ne-a urmărit din spatele obiectivului a fost al Lăcrămioarei Georgeta Samson. Cum nu am putut stoarce promisiunea unei viitoare cărţi de la Mariana Bilic, nu ne rămâne decât să sperăm că ne va face o surpriză de acest gen în viitorul apropiat.

 CRISTINA HERMINA MELINTE

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: