Discuţii la Consulatul General al României la Cernăuţi despre revista „Glasul Bucovinei” şi proiectele Centrului Media BucPress

În data de 10 octombrie a.c., consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, alături de ministrul consilier Ionel Ivan, a avut o întâlnire de lucru cu acad. Alexandrina Cernov, redactor-şef al revistei „Glasul Bucovinei”, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, şi cu dr. Marin Gherman, preşedintele Centrului Media BucPress – asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina şi redactor-şef adjunct al revistei „Glasul Bucovinei”.

Întâlnirea a fost una de cunoaştere şi de stabilire a unor noi direcţii de parteneriat interinstituţional, cu precădere în domeniul desfăşurării unor evenimente ştiinţifice, susţinerea proiectelor de presă şi de cultură românească din Ucraina.

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, a prezentat revista de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei”, care este o revistă a Institutului Cultural Român, editată la Cernăuţi. A fost menţionat faptul că revista este distribuită în peste 40 de state ale lumii, fiind o continuare simbolică a ziarului „Glasul Bucovinei”, care a apărut la Cernăuţi la începutul secolului trecut. Alexandrina Cernov a prezentat diplomaţilor români cartea „Fântâna Albă – Golgota Neamului”, o carte de mărturii despre unul dintre cele mai triste evenimente pentru românii din Bucovina.

Dr. Marin Gherman a vorbit despre importanţa revistei „Glasul Bucovinei” pentru identitatea şi memoria istorică românească din regiunea Cernăuţi. De asemenea, au fost prezentate proiectele de presă ale Centrului Media BucPress (Agenţia BucPress, Radio Cernăuţi, BucPress TV), parteneriatele, evenimentele organizate în ultimii ani, planurile pe viitor ş.a. A fost pus în discuţie şi modul cum ar putea fi afectată presa de limbă română din Ucraina de o serie de proiecte de legi care sunt discutate la nivelul Parlamentului de la Kiev.

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, şi ministrul consilier Ionel Ivan au subliniat că misiunea diplomatică românească acreditată la Cernăuţi susţine şi va încuraja realizarea cu succes a proiectelor destinate etnicilor români din zonă, precizând că vor avea loc mai multe întâlniri cu liderii societăţilor pentru cultura românească din regiune.

Agenţia BucPress aminteşte că în data de 5 octombrie a.c. membrii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi au participat la o întâlnire cu Dan Neculăescu, secretar de stat la Ministerul de Externe al României, în timpul căreia a fost prezentată în post Irina-Loredana Stănculescu, noul consul general al României la Cernăuţi.

În discursul său, Irina-Loredana Stănculescu a subliniat importanţa pentru statul român a comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, precizând că este o responsabilitate să preia conducerea instituţiei diplomatice acreditate la Cernăuţi într-un moment istoric deloc simplu. „Vă asigur că împreună cu cei prezenţi aici să ducem ştafeta diplomaţiei române mai departe în cea mai mare comunitate de români de la frontierele României” a spus noul consul general al României la Cernăuţi, adăugând că speră într-o cooperare sinceră cu românii din zonă şi într-un dialog cât se poate de constructiv. (BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: