Suceava

Cablurile de telefonie, televiziune şi de internet vor fi îngropate

> În februarie 2010, primarul Ion Lungu retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii prin licitaţie publică a reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public din oraş > În 2012, societăţile de operare prin cablu de pe raza Sucevei nu au răspuns chemării autorităţilor de a intra într-un parteneriat pentru „îngroparea” firelor suspendate

Până la finele anului, Primăria Suceava ar urma să scoată la licitaţie serviciul de „canalizaţie subterană” a cablurilor, a făcut cunoscut primarul Ion Lungu. Edilul-şef, după cum v-am informat, este plecat în Oradea, municipiu care a aplicat deja un sistem de îngropare a cablurilor de telefonie, televiziune şi de internet aeriene de pe stâlpi, cât şi a celor „pozate” pe zidurile imobilelor.

„Un lucru pe care vreau să-l văd la Oradea şi să mă clarific definitiv este cel privind «canalizaţia» cablurilor. Am luat modelul de acolo, am finalizat caietul de sarcini, dar mai avem ceva de lămurit legat de partea cadastrală, de intabularea acestor canale în care se pun cablurile. Trebuie de stabilit, de asemenea, modalitatea de taxare şi redevenţa, licitaţia urmând a se ţine până la sfârşitul anului” a declarat primarul Ion Lungu. În scopul realizării respectivului tip de „canalizaţie subterană”, municipiul Suceava pune la dispoziţie terenurile aparţinând domeniul public, viitorul concesionar urmând să acopere, cu surse financiare proprii, cheltuielile de proiectare, realizare şi executare propriu-zisă a obiectivului în cauză. Totodată, firma concesionară ar urma să se oblige să sigure accesul nediscriminatoriu la sistemul de „îngropare a cablurilor”, însă, în schimbul acestuia, să-şi rezerve dreptul de a percepe o taxă. Demersul presupune mai multe faze, începând cu studiul topografic, proiectul tehnic, asigurarea asistenţei tehnice şi realizarea efectivă a investiţiei. Investiţia ar putea fi materializată în maxim 2 ani; contractul de concesiune va fi parafat pentru o perioadă de 10 ani, iar redevenţa percepută de autorităţi se va ridica la 15%.

Prima dată, autorităţile sucevene au intenţionat să „îngroape” cablurile suspendate în anul 2012, când, cu finanţare POR 2007 – 2013, au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ. La acea dată, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu a aprobat amenajarea de canale pentru cabluri, din cauză că lucrările diminuau valoarea proiectului principal. De cealaltă parte, societăţile de operare prin cablu de pe raza municipiului Suceava nu au răspuns chemării autorităţilor de a intra într-un parteneriat. De remarcat este faptul că, în februarie 2010, şeful executivului sucevean retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii prin licitaţie publică a reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public din municipiul reşedinţă. Cererea aparţinea unui cunoscut operator în domeniu, iar Ion Lungu îşi motiva atitudinea prin aceea că, după promovarea proiectului local, la nivel naţional intrau în vigoare reglementări care interziceau pozarea aeriană a reţelelor de servicii de telecomunicaţii prin cablu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: