Cezar's

Trebuia să poarte un nume…

Amor. „Îmi place să fiu simpatizat ca un om puternic, nu-mi place să fiu compătimit. Deşi am văzut că sunt femei cărora le plac bărbaţii incapabili, ca să aibă grijă de ei, să-i mângâie. Dar acum, pentru mine, nu mai e cazul, pentru că m-am retras din viaţa amoroasă – când am declarat asta, la 60 de ani, Nicolae Manolescu m-a-ntrebat ironic: «Din care viaţă amoroasă?». Ne mai tachinam într-o vreme: el zicea, în glumă, că vrea să aibă cât mai multe aventuri amoroase, dar să nu se ştie, eu spuneam că vreau să nu am deloc aventuri amoroase, dar să se ştie că am.” (Alex Ştefănescu)

Coşmar. Minunat textul Eugeniei Guzun, prieten al nostru şi jurnalist patriot! Să sperăm, Eugenia, că a fost doar un coşmar de om bătrân… şi nu o tragică premoniţie… Să sperăm… „De o lună mama s-a mutat la mine, la Bucureşti. A fost grea despărţirea de casa de la ţară, de vecini, de tot ce o lega de locul unde s-a născut şi a trăit o viaţă de om până la cei 89 de ani ai săi… Aproape zilnic vorbeşte la telefon ba cu o vecină, ba cu o cumătra, ori rudă din Basarabia. Astăzi de dimineaţă mi-a spus că a avut un vis care a speriat-o. Se făcea că în faţa Primăriei din Criuleni se adunase multă lume la un miting. Conducerea raionului anunţa mulţimii că Moldova s-a unit cu Transnistria şi că de acum înainte vom avea 4 republici în una… Trei sunt pro-ruse şi una pro-română… Şi lumea a început să strige: «Moarte românilor!». Mama s-a speriat prin somn, ştiindu-se româncă şi mai ales din cele care nu şi-a ascuns vreo dată obârşia şi unionismul. Am încercat s-o liniştesc că a fost doar un coşmar şi că POATE, în realitate, nu va fi ceia ce a visat în această noapte. I-am mai promis, tot ca s-o liniştesc, că vom merge neapărat la Ambasadă să votăm. Dar, deocamdată, nu ştiu nici eu pentru cine ne vom da votul.”

Esenţial. „Esenţial în viaţă este iubirea. Iar iubirea este un act al inteligenţei. Numai al inteligenţei. Prostul nu poate iubi. Pentru mine femeile şi iubirile au fost puţine şi mari.” (Alexandru Paleologu)

Feminism. Feminismul modern are două idei de bază: 1. toţi bărbaţii sunt porci 2. femeile sunt egale cu bărbaţii.

Iubire. ”Iubirea cere supunere, o supunere oarbă, ca şi credinţa. În iubire n-ai să fii convins niciodată, n-ai să aştepţi probe niciodată. Tot ce nu e supunere şi devotament nu e iubire. Trebuie să trăieşti mult, trebuie să suferi mult, trebuie să pricepi mult pentru ca inima ta să fie în stare a primi iubirea. Cei ambiţioşi, cei mândri, cei obraznici şi nerecunoscători nu pot şti ce este iubirea şi, aşa, cei mai mulţi dintre noi de-abia la vârsta de cinzeci de ani începem să înţelegem iubirea, atunci, deci, când e prea târziu.” (Liviu Rebreanu)

Nume. Un ţigan: Ca să fiu sigur că toţi cei trei puradei ai mei vor avea cariere de succes i-am numit Einstein, Zweistein şi Dreistein!

Prematur. A te căsători la 21 de ani este ca şi cum ai pleca de la o petrecere la ora 20.00.

Puşcăriabili. Mădălin Voicu şi Nicu Păun, anchetaţi şi ei, fiindcă au ciordit nişte fonduri europene destinate magraonilor. La fel, primarul Brăilei (l-am cunoscut, părea un băiat simpatic!), pentru alt fel de mangleală. A ajuns să-mi fie frică să mă uit la televizor, să nu constat, iar, că suntem o naţie de arestabili – de la vlădică, până la opincă! Prin ’80 se spunea că 33% din populaţia României a făcut, face, ori va face puşcărie: mi-e teamă că procentul, azi, a depăşit 50%! (Bogdan Ulmu)

Sinceritate. „Ştiţi, am fost nu demult la Tolstoi, la Gaspra. Zăcea încă la pat, dar a vorbit despre multe, şi despre mine, între altele. La final, mă ridic, îmi iau rămas bun. Mă prinde de mână, zice: «Sărutaţi-mă». Şi, sărutându-mă, mi se strecoară la ureche şi-mi toarnă rapid, cu o viteză energică, bătrânicioasă: «Şi oricum nu vă sufăr piesele. Shakespeare scria mizerabil, dar dumneata şi mai rău». (Cehov)

Şut. Dacă simţi că soarta îţi pregăteşte un şut în fund, nu încerca să te întorci, lovitura este mult mai dureroasă!

Urs. De ce se împuţinează urşii? Iată o posibilă explicaţie. Trei vulturi făceau bungee jumping. Sare unul de pe stâncă, coboară vreo 100 de metri, iar cu 5 metri înainte de sol deschide aripile. Sare al doilea, sare al treilea… – Mamă, ce cool a fost, zice unul, hai să mai sărim odată! Sus, pe stâncă, apare ursul, regele pădurii: – Băi, ce faceţi voi aici? –Bungee jumping. – Vreau şi eu! – Păi… hai, sări! Sare ursul în acelaşi timp cu vulturii şi, după vreo 50 de metri, un vultur îl întreabă pe urs: – Bă, dar tu ai aripi? – Nu, n-am… – Mamă…, ce cool e ursul!!!

Vise. Dacă ţi-ai găsit femeia visurilor tale, ia-ţi adio, definitiv, de la celelalte vise.

Voiaj. „Mi-am dat seama că, dacă te ajută sănătatea şi punga, nimic pe lume nu merită mai mult decît să călătoreşti. Călătoriile, amintirile adunate în fiecare loc pe care-l vezi, sunt o avere pe care nu ţi-o poate lua nimeni, nu poate fi prădată, nici arsă, nici inundată. Atâta vreme cât eşti în minţile tale o porţi cu tine. Aici nu există faliment.” (Ileana Vulpescu)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI