„Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun” 2018-2019, grădiniţele „Gulliver” şi „A.B.C.” Suceava

Programul Naţional „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”, pentru anul şcolar 2018 – 2019, s-a derulat la grădiniţele „Gulliver” şi „A.B.C.” Suceava în perioada 1-5 octombrie 2018.

La sugestiile părinţilor, echipele de cadre didactice de la cele 18 grupe din cele două grădiniţe au derulat proiecte educative care vizează includerea în învăţământul de masă a copiilor din medii defavorizate, cu cerinţe educative speciale, generatoare de progres individual, educaţia părinţilor precum şi ansambluri de activităţi educative care vizează educaţia pentru sănătate, educaţia ecologică, educaţie pentru securitate personală, educaţia pentru mişcare, educaţia culturală. Calendarele activităţilor din cadrul proiectelor pentru includerea în învăţământul de masă a copiilor din medii defavorizate şi cu cerinţe speciale au avut ca parteneri  Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Asociaţia Blijdorp Suceava, Help Autism Suceava, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, Fundaţia FARA şi au inclus vizite la instituţiile sus-amintite, activităţi de dezvoltare personală, jocuri de relaţionare/ interrelaţionare, concursuri pe teme educative, ateliere de creaţie, plimbări, vizite, plantare de puieţi, vizionări de teatru şi de momente artistice oferite de preşcolari şi cadre didactice.

În cadrul activităţilor din proiectul „Suntem diferiţi, dar egali”, preşcolarii  de la GPP „Gulliver”, împreună cu cei de la GPN Şcheia, au plantat în curtea grădiniţei Şcheia “copacii prieteniei”, au cântat şi dansat împreună, au vizitat abatorul Bălăceana şi grădina zoologică Ilişeşti şi s-au întrecut în a desena şi picta “Grădiniţa, castel fermecat”.

Proiectul “Copil ca tine sunt şi eu”, derulat în colaborare cu Asociaţia Blijdorp Suceava, a avut ca scop crearea unor circumstanţe de integrare emoţională şi socială prin promovarea unor atitudini de acceptare şi înţelegere a raporturilor dintre copiii cu cerinţe educative speciale şi ceilalţi copii şi s-a materializat prin derularea unor activităţi organizate în ateliere de creaţie intitulate “Lucrăm şi învăţăm împreună”: modelaj, desen, pictură, construcţii, activităţi practice şi a jocurilor pentru dezvoltare emoţională: “Cubul emoţiilor” şi “Despre mine, despre tine”, oferire de daruri.

Proiectul “Şi tu eşti prietenul meu”, derulat în parteneriat cu Help Autism Suceava, şi-a propus stimularea asertivităţii faţă de semeni prin comunicare proactivă şi interrelaţionare directă,   realizându-se pe parcursul întregii săptămâni prin: vizitarea Observatorului de către preşcolarii de la GPP “Gulliver” împreună cu Help Autism, confecţionare de daruri pentru noii prieteni, vizită la sediul Help Autism şi prin concursul de interpretare artistică “E lumea celor mici, e lumea tuturor”. Proiectul s-a finalizat prin “redactarea” unei scrisori adresate prietenilor de la Help Autism sub  forma unor benzi desenate.

În colaborare cu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava şi Fundaţia FARA, proiectul “Suntem copii pe tărâmul prieteniei” şi-a propus ca scop reducerea riscurilor de marginalizare şi excludere a copiilor cu cerinţe speciale prin stimularea empatiei faţă de nevoile acestora. Activităţile din cadrul acestui demers au fost realizate prin vizite reciproce, jocuri de socializare/ dezvoltare personală, activităţi de explorare şi cunoaştere a Universului prin lecţia-vizită la Observator, ateliere de creaţie în care copiii au confecţionat daruri unii pentru ceilalţi, au audiat poveşti terapeutice şi concursuri sportive.

Pe parcursul întregii săptămâni, s-a derulat proiectul „Alături de prieteni!” în cadrul programului judeţean „Săptămâna omeniei”, în parteneriat cu CSEI Suceava, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Asociaţia Blijdorp Suceava. Scopul proiectului, reducerea abandonului şcolar prin implicarea activă a preşcolarilor şi părinţilor în activităţi de voluntariat care să vizeze integrarea tuturor copiilor în învăţământul de masă şi perceperea diferenţei dintre copii ca resursă în sprijinul educaţiei,  a vizat sprijinirea celor 55 copii din învăţământul primar  de la CSEI Suceava, 35 copii de la  Asociaţia Blijdorp Suceava şi 45 de preşcolari de la Grădiniţa Şcheia prin donarea de rechizite, jucării şi jocuri necesare derulării în bune condiţii a procesului educa-ţional.

Coordonatoarele proiectului, prof. Paulencu Liliana, prof. Ciobanu Gabriela şi prof. Cocari Dorina, au reuşit să sensibilizeze cei peste 600 de părinţi şi copii din cele două grădiniţe, care au donat o cantitate însemnată de rechizite, jocuri şi jucării în cadrul acţiunii de colectare.

Activităţile educative derulate în „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun” au vizat şi problematica “Noilor educaţii”. Astfel, preşcolarii mari au aflat care este drumul pâinii de la bobul de grâu la produsul finit prin vizionare de filme didactice, prin vizita la fabrica Mopan Suceava, unde au aflat misterele plăcintelor şi secretele pâinii, dar şi drumul parcurs de hârtie până devine carte, purtătoare de informaţie şi izvor nesecat de învăţătură, la tipografia Celestin. Educaţia pentru mişcare s-a realizat printr-un set de activităţi care au vizat dezvoltarea psiho-motrică a preşcolarilor în colaborare cu Asociaţia TRI-O şi Liceul cu Program Sportiv.

Educaţia pentru securitate personală s-a materializat prin derularea de exerciţii demonstrative de simulare a  primului ajutor în situaţii de urgenţă  de către un echipaj I.S.U., în curtea celor două grădiniţe, în data de 2 octombrie 2018. Reprezentanţii ISU „Bucovina” au prezentat maşina SMURD, dotările acesteia, acordarea primului ajutor în situaţii specifice, echipamentul pompierilor în aplauzele prelungi ale preşcolarilor şi cadrelor didactice. Miercuri, 3 octombrie 2018, ambele grădiniţe au fost vizitate de un echipaj de la Poliţia Rutieră, care a prezentat preşcolarilor rolul poliţiştilor în ocrotirea vieţii copiilor şi adul-ţilor, comportamente pozitive ale pietonilor şi şoferilor, mo-dalităţi de protecţie a copiilor faţă de eventuale pericole, pentru 500 de copii, din cele două instituţii. Actori direcţi în pro-iectele sus-amintite, preşcolarii au participat cu inimile, mintea şi sufletele la activităţile enumerate şi şi-au manifestat interesul major, bucuria sinceră în a înţelege rolul fiecărei profesii în asigurarea sănătăţii şi securităţii  adulţilor şi copiilor. Zâmbete largi şi inocente, glasuri zglobii de copii, aplauze îndelungi răsărite din palmele micuţe ale preşcolarilor, privirile admirative ale acestora au fost imortalizate în fotografii reuşite, dar şi în minţile celor peste 600 de copii participanţi, ca dovezi clare ale finalităţilor programului propus şi derulat.

Derularea programului naţional „Şcoala altfel” în cadrul unor proiecte educaţionale şi activităţi educative a oferit deopotrivă participanţilor şi partenerilor posibilitatea de a desfăşura o multitudine de activităţi, care au răspuns intereselor copiilor, propunerilor părinţilor şi se constituie un exemplu de bună practică pentru colectivul didactic format din 35 cadre didactice. Activităţile desfăşurate în cadrul Programului Naţional „Şcoala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun” fac  parte din oferta educaţională anuală a grădiniţei şi se constituie în activităţi subsecvente ţintei de dezvoltare “Promovarea unei culturi organizaţionale bazate pe competenţă, profesionalism activ, disciplină asertivă, comunicare bidirecţională, iniţiativă, generatoare de performanţă durabilă”.

MARIA MATEI, director GPP „Gulliver” Suceava

CRISTINA DASCALIUC, coordonator GPP „A.B.C.” Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: