Populaţia nu va fi afectată de majorarea tarifului la gigacaloria livrată de Bioenergy

> Consiliul Local urmează să aprobe tariful total de 448 de lei/gigacalorie, consumatorii casnici urmând a achita doar 243 de lei/gigacalorie, iar bugetul local va asigura diferenţa > De la 1 ianuarie, odată cu diminuarea taxei pe valoarea adăugată la 5%, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat vor scoate din buzunare cu 3 lei mai puţin pentru fiecare gigacalorie consumată

Luni, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Suceava va dezbate proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului la energia termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă. Creşterea tarifului a fost cerută de conducerea Bioenergy, firma care administrează obiectivul din Lunca Sucevei, demers motivat de expirarea prevederilor contractuale potrivit cărora respectivul nivel trebuia în mod obligatoriu menţinut pe o perioadă de 5 ani de la intrarea în funcţiune a centralei.

Primarul Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că majorarea va fi de la 116 lei/gigacalorie, la 196,51 lei/gigacalorie la gardul centralei. Dacă proiectul va trece de legislativul local, tariful total va fi de 448 de lei/gigacalorie, consumatorii casnici urmând a achita doar 243 de lei/gigacalorie, în timp ce bugetul local va asigura diferenţa.

„Această majorare va intra în vigoare pe data de 9 noiembrie, atunci când se împlinesc exact 5 ani de la pornirea actualei centrale pe biomasă. Contractul a fost de 116 lei/gigacalorie la gradul centralei, iar preţul de 448 de lei va fi valabil până la sfârşitul lui 2018. Aceasta pentru că, de la 1 ianuarie, se vor publica documentele referitoare la reducerea TVA”, a subliniat Lungu.

Astfel, după ce Ministerul Finanţelor Publice a anunţat diminuarea la 5% a taxei pe valoarea adăugată (TVA), totalul pe gigacalorie va scădea la 395,33 de lei/gigacalorie, populaţia urmând plăti 240 lei/gigacalorie, iar Primăria va suporta 155,33 de lei/gigacalorie.

Pe de altă parte, o creştere au pretins şi oficialii Thermonet, concesionarul serviciului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, reprezentanţii autorităţilor locale nefiind însă de acord cu această propunere.

„Dacă majorarea la gardul centralei este justificată, în ceea ce priveşte Thermonet este vorba, totuşi, de culpă comună, pentru că şi această firmă trebuia să facă lucrări de reparaţii, de întreţinere, modernizări, pe care nu le-a făcut” a punctat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: