Manifestări prilejuite de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, la Sinagoga Gah şi la Muzeul Bucovinei din Suceava

> În Suceava mai sunt doar cinci supravieţuitori ai deportărilor din Transnistria

Manifestări prilejuite de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România au fost organizate marţi la Sinagoga Gah şi la Muzeul Bucovinei din Suceava, în cadrul cărora liceeni suceveni au aflat despre semnificaţia zilei de 9 octombrie, dată la care, în anul 1941, a început deportarea forţată în Transnistria a evreilor din Bucovina.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, prof. Sorin Golda, a declarat că acesta este al doilea an în care la Sinagoga Gah din Suceava se organizează Ziua Porţilor Deschise, în special pentru elevi, în data de 9 octombrie.

„Ideea de bază a manifestării Ziua Porţilor Deschise la Sinagoga Gah este în primul rând adresată elevilor, pentru că ei sunt cei care ar trebui să cunoască semnificaţia acestei zile, iar Suceava, din păcate, a fost începutul Holocaustului oficial din România” a spus Golda.

La manifestarea organizată la Sinagoga Gah din Suceava au participat elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, însoţiţi de profesorii de istorie Bogdan Dranca şi Liliana Bilan.

Elevii au aflat de la prof. Sorin Golda despre semnificaţia zilei de 9 octombrie, când, în anul 1941, la ordinul mareşalului Ion Antonescu, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti în Transnistria, dar şi despre istoria evreilor din Suceava, el arătând că, potrivit unor documente, primii evrei au venit în această zonă în secolele XIII-XIV, pe filiera Turcia, iar în secolele XVIII-XIX evreii reprezentau aproximativ 27-30% din populaţia Sucevei, în timp ce la mijlocul secolului XIX – începutul secolului XX, aici exista o viaţă comunitară foarte puternică; în acea perioadă funcţionau o şcoală evreiască, un spital, precum şi şase sinagogi, inclusiv un templu situat în zona centrală, în locul actualei esplanade a oraşului.

El le-a vorbit tinerilor şi despre primarul român al Cernăuţiului, Traian Popovici, care s-a opus politicii promovate de mareşalul Ion Antonescu, salvând de la deportare 20.000 de evrei, primar care ar fi putut „plăti cu viaţa” pentru gestul său umanitar, arătând că statul Israel l-a răsplătit pentru faptele sale eroice cu titlul, medalia şi diploma de „Drept între popoare”.

Prof. Sorin Golda a spus că, în prezent, în Suceava mai sunt doar cinci supravieţuitori ai deportărilor din Transnistria, subliniind că printre cei care au trăit experienţa traumatizantă a deportării în lagărele transnistrene se numără şi cunoscutul scriitor Norman Manea.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava a amintit şi despre acţiunea de comemorare a 75 de ani de la deportarea în Transnistria, când, la iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi cu sprijinul primăriilor şi al Consiliului Judeţean Suceava, au fost amplasate plăci comemorative în gările din Burdujeni – Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vatra Dornei, de unde evreii care trăiau în aceste localităţi au fost deportaţi forţat, fiind urcaţi în trenuri de marfă spre Transnistria.

„Vreau să laud, pentru mine a fost o surpriză deosebită, că în gara Burdujeni a existat şi există şi acum o coroană în dreptul acelei plăci comemorative, un semn de adevărat respect din partea Sucevei. La fel există şi în gările din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, în memoria celor care au avut de suferit atunci” a subliniat preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda.

Profesorul de istorie Liliana Bilan, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a declarat că elevii unei clase a IX-a de la acest colegiu au vizitat Sinagoga Gah din Suceava cu ocazia comemorării Holocaustului.

Ea a spus că elevii au intrat pentru prima oară în sinagoga din Suceava şi că au fost interesaţi să afle despre simbolistica elementelor din interior, despre câţi evrei mai trăiesc în prezent în Suceava, dar şi despre semnificaţia zilei de 9 octombrie 1941.

Tot în data de 9 octombrie, la Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc o conferinţă susţinută de profesorul Sorin Golda, la care au participat elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, însoţiţi de profesorul lor de istorie, Rodica Cozaciuc, membri ai Comunităţii Evreieşti din Suceava, dar şi alţi suceveni.

Prof. Sorin Golda a amintit că, de 10 ani, Comunitatea Evreiască din Suceava, împreună cu Muzeul Bucovinei, încearcă prin acţiunile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului să readucă în memoria sucevenilor un eveniment tragic, petrecut în urmă cu 77 de ani, respectiv deportarea evreilor în Transnistria, pentru ca victimele deportării să nu fie uitate, iar astfel de fapte să nu se mai repete.

El le-a transmis tinerilor să comunice mai mult unii cu alţii, chiar dacă ne aflăm în era tehnologiei, să înveţe şi să citească mai mult, subliniind că, de-a lungul istoriei, ceea ce a ţinut unit poporul evreu a fost „dragostea de carte”.

„Încercaţi să vorbiţi între voi, lăsaţi telefonul, este mult, mult mai eficient” a spus Golda.

Muzeograful Cristina Slavic, din cadrul Muzeului Bucovinei, a realizat o scurtă prezentare a filmului „Grădina speranţei”, despre povestea unei familii de polonezi care a salvat peste 300 de evrei, dar şi a expoziţiei „Samaritenii din Markowa”, pregătită în limba română din iniţiativa Institutului Polonez din Bucureşti, expoziţie ce ilustrează în imagini tragicul destin al membrilor familiei poloneze Viktoria şi Jozef Ulma din Markowa, Polonia, care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte; în data de 24 martie 1944, în urma unui denunţ, întreaga familie Ulma, dar şi cele două familii de evrei pe care le adăpostiseră, au fost ucise de ocupanţii germani. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: