Gata!

În urma atâtor atenţionări ale reprezentanţilor altor state democratice, ale comisarilor europeni, ale GRECO şi ale comisiei de la Veneţia asupra guvernării actuale, Uniunea Europeană, odată cu venirea lui octombrie, a început analiza situaţiei din România, mai întâi în comisia LIBE şi apoi în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

Ce ni s-a reproşat? Ceea ce multe ziare nu încetează a scrie după alegerile din 2016: în loc de luptă împotriva corupţiei punem piedici justiţiarilor, democraţia românească a făcut paşi înapoi, statul de drept şi justiţia sunt atacate mereu, fiind în imposibilitate de a mai controla corupţia şi infracţionalitatea, iar guvernul îşi bate cetăţenii care cer libertate şi democraţie, ca apoi politicienii de la putere, după ce fac declaraţii aiuritoare, să se ascundă în spatele ţării şi al poporului…

Însă viitorul sună mai sumbru ca nicicând. Gata! Dacă şi de aici încolo atacurile împotriva Justiţiei şi a statului de drept continuă, e clar că locul nostru în UE şi NATO va pus în primejdie şi se va spune că puterea actuală vrea să ne întoarcă din nou cu faţa spre răsărit, de unde ne-a venit „lumina” odată cu şenilele tancurilor sovietice. Din păcate, nimeni nu-şi asumă un asemenea parcurs, nimeni nu ne explică motivele îndepărtării, pas cu pas, de Europa civilizată şi democrată care şi-a luat misiunea nobilă de a ne ridica din mocirla comunistoidă, şi nici ce îi determină să ne apropie de Rusia putiniană şi Turcia lui Erdogan.

În schimb, observăm că destui lideri ai majorităţii de guvernământ sunt convinşi că dosarele lor penale şi condamnările au apărut din pricina ambasadorilor UE, a MCV şi a comisarilor europeni, că regimul tratatelor UE le restricţionează libertatea de mişcare, iar fondurile europene nu pot fi fraudate precum bugetele locale şi naţionale. Pe deasupra, nu pot controla spaţiul public şi nici acţiunile străzii. Protestele din 10 august ne-au arătat o putere politică abuzivă, care a vrut să pedepsească pe oricine e de altă părere. Parcă ne-am întors de unde am plecat.

Campionul dosarelor şi al condamnărilor pare a fi şeful de facto al actualei guvernări şi majorităţi parlamentare, Liviu Dragnea, al cărui comportament este asimilat cu al autocratului, al liderului omnipotent, în mâna sa fiind concentrată toată puterea, ceea ce democratica UE şi cutumele occidentale nu pot accepta.

Numai că ameninţarea cea mai puternică vine din interior: majoritatea de guvernământ a devenit toxică şi ineficientă din cauza bătăliei cu justiţia şi a favorizării infractorilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, a hainirii unor tovarăşi ai lui Dragnea, a încercării lui Tăriceanu şi a ALDE de a prelua ştafeta alegerilor prezidenţiale din 2019. Calculele arată că menţinerea actualului statu-quo al majorităţii va fi tot mai dificil, iar PSD are nevoie ca de aer de votarea unor legi presante pentru situaţia juridică a liderului suprem. Deja spectrul înfrângerii în parlament s-a arătat la legea redevenţelor offshore, când UDMR şi ALDE nu au fost de acord cu „principiile” lui Dragnea.

Şi, colac peste pupăză, a mai venit şi decizia PE ca România să fie analizată în plen şi să se dea o rezoluţie de revenire la cursul democratic. În caz contrar, scrâşnirea din dinţi a „partidului conducător” şi a „comandantului suprem” va prevesti atât catastrofa electorală din 2020, cât şi marginalizarea României în proiectul european. Fiindcă discuţia actuală din PE nu poate rămâne fără consecinţe. Să sperăm că nu vor fi dramatice.

Şi mai este o necunoscută pe care liderii „tari” şi fuduli ai majorităţii de guvernământ nu vor să o ia în considerare: când justiţia nu este lăsată să facă dreptate, poporul intervine într-o manieră greu de prevăzut, vezi situaţia din 1989. Iar dacă în iureşul lor iraţional continuă să ne izoleze de Uniunea Europeană, în condiţiile în care peste 71% doreşte o şi mai adâncă integrare împreună cu cele 5 milioane de români aflate acolo la lucru sau la studii, soarta guvernului şi partidului social-democrat nu va fi deloc roză.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: