La Muzeul de Istorie din Suceava

Expoziţia „Artă şi ceremonial la mesele regale”

Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, organizează, în perioada 19 octombrie 2018 – 27 ianuarie 2019, la Muzeul de Istorie din Suceava, expoziţia „Artă şi ceremonial la mesele regale”, o spectaculoasă şi inedită întâlnire istorică cu epoca de glorie şi rafinament a regalităţii din România.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Bucovinei, fastuosul ceremonial al meselor regale – la marile evenimente oficiale, de familie sau la întâlnirile cu mari personalităţi politice ale epocii, desfăşurat în elegantele încăperi ale Castelului Peleş – este reconstituit prin intermediul a peste 250 de piese originale, realizate la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, unicate şi rarităţi prin valoarea lor artistică şi memorială.

„Vremea regilor, prin artă şi ceremonial, va fi readusă în faţa vizitatorilor, ilustrată de servicii de masă din argint şi porţelan, rare servicii de pahare de cristal cu monograma regală, tacâmuri din argint artistic prelucrate, precum o elegantă bijuterie, platouri de argint dantelate cu impresionante scene de ceremonial aulic, până la micile şi surprinzătoarele piese care creează uneori subtila diferenţă, toate realizate în renumite ateliere din Germania, Anglia, Franţa sau îndepărtatul Orient” a arătat sursa citată.

Reprezentanţii Muzeului Bucovinei au subliniat că pentru prima oară poate fi admirat la Suceava un serviciu de cafea oferit ca dar de nuntă principelui Ferdinand şi principesei Maria, în ianuarie 1893, de mama principesei, marea ducesă a Rusiei Maria Alexandrovna.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 19 octombrie, la ora 13, la Muzeul de Istorie Suceava. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: