Ziua Mondială a Vederii la Novaoptic

Dr. CRISTINA DAVID,
Medic primar oftalmolog
Clinica Oftalmologică Novaoptic

Ziua Mondială a Vederii este consacrată spre a pleda pentru dreptul fundamental al fiecărei persoane la o VEDERE SĂNĂTOASĂ. Organizat anual în a doua săptămână din octombrie, evenimentul atrage atenţia asupra problemelor de vedere şi impactului major al acestora asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. Parlamentul României a promulgat legea nr. 48/2016 care instituie în ţara noastră „Ziua Mondială a Vederii”.

În acest an, Ziua Mondială a Vederii are loc pe 11 octombrie 2018.

Demarată iniţial de Lions Club International Foundation ca parte a campaniei Sight First în anul 2000, Ziua Mondială a Vederii este acum coordonată de Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii (IAPB), sub egida iniţiativei globale VISION 2020, al cărei scop este „o lume în care sa prevenim orbirea de cauze tratabile”.

Ziua Mondială a Vederii îşi propune:

– Să ridice gradul de conştientizare asupra riscului orbirii;

– Să influenţeze guvernele şi, în mod special, Ministerul Sănătăţii, să participe şi să aloce bugete pentru prevenirea orbirii;

– Să efectueze educaţie în prevenirea orbirii;

– Să ofere suport pentru programul VISION 2020.

Ziua Mondială a Vederii cuprinde evenimente care s-au extins în toată lumea, sub formă de seminarii şi screening-uri. Astfel, această iniţiativă de protejare a sănătăţii vederii este intens promovată şi sprijinită financiar prin strângere de fonduri, donaţii etc.

Tema de anul acesta este SĂNĂTATEA VEDERII UNIVERSALĂ, sub sloganul „EyeCareEverywhere”.

Înscriindu-se în programele Zilei Mondiale a Vederii, Clinica Novaoptic organizează în zilele de 10 şi 11 octombrie 2018 un screening pentru retinopatia diabetică la sediul Novaoptic din Botoşani.

Pacienţii cu diabet au fost informaţi prin intermediul medicilor de familie, medicilor diabetologi, prin presa locală şi mediul online.

„Această acţiune de screening este prima din ţară, cu siguranţă noi o vom continua atât la cabinetul nostru din Suceava, cât şi la Botoşani. Şi credem că vom inspira şi pe alţi colegi oftalmologi. De Ziua Mondiala a Vederii, organizăm screening pentru retinopatia diabetica la cabinetul nostru din Botoşani, în timp ce la Suceava vom lucra pentru a reda vederea pacienţilor pe care i-am programat pentru operaţia de cataractă” precizează dr. Cristina David.

Folosind aparatul Easy Scan (Tehnica Scanning Laser Ophtalmoscope SLO) pentru captarea imaginilor de fund de ochi, specialiştii vederii (optometrişti, asistent medical) vor efectua screening-ul, iar imaginile vor fi analizate de către doi medici oftalmologi. Pacienţii la care se observă modificări retiniene patologice vor fi anunţaţi telefonic şi programaţi pentru consultaţie în cabinetele Novaoptic.

Protocolul de examinare în cabinet include anamneza, cu depistarea factorilor de risc, determinarea acuităţii vizuale, presiunea intraoculară şi examinarea fundului de ochi pe pupila dilatată, cu ajutorul lentilelor non-contact Volk şi fotografia digitală a retinei. Această examinare este obligatorie pentru orice pacient în momentul diagnosticării diabetului şi trebuie repetată anual.

Factorii de risc pentru progresia retinopatiei diabetice sunt reprezentaţi de tipul diabetului zaharat, durata diabetului şi controlul metabolic de-a lungul anilor. Hipertensiunea arterială, dislipidemia, afectarea renală, anemia, fumatul, consumul exagerat de alcool constituie factori de risc suplimentari pentru agravarea retinopatiei diabetice.

Cea mai bună metodă pentru prevenirea orbirii este diagnosticul retinopatiei diabetice şi tratamentul leziunilor care pun în pericol vederea, înainte ca acuitatea vizuală să fie afectată. Acest obiectiv poate fi atins doar prin screening corect şi eficient.

În cadrul Clinicii Oftalmologice NOVAOPTIC Suceava funcţionează Departamentul „OCHIUL DIABETIC”, în care efectuăm investigaţii complexe de diagnostic, tratament LASER şi injecţii intravitreene pentru retinopatia diabetică.

Echipa medicală – formată din dr. Ioana Poiată, dr. Corina Lupaşcu, dr. Angela Buznean, dr. Cristina David – diagnostichează şi tratează anual noi cazuri de retinopatie.

Investigaţii de înaltă performanţă la Novaoptic

Angiografia OCT este noua abordare non-invazivă pentru vizualizarea vascularizaţiei retinei fără injectarea unei substanţe de contrast. Vascularizaţia retiniană este segmentată cu ajutorul angiografiei OCT, medicul putând vizualiza astfel capilarele din straturile superficiale, dar şi din straturile profunde ale retinei. Tehnica angiografiei OCT permite detectarea modificărilor circulaţiei precoce în retinopatia diabetică.

Primii din ţară, medicii clinicii Novaoptic folosesc sistemul complex AngioVue cu programul AngioAnalitics (Avanti™ RTVue SUA) ce include atât Angio OCT, cât şi tomografia în coerenţă optică (OCT) pentru retină şi nervul optic.

În retinopatia diabetică, Angio OCT evidenţiază zonele de nonperfuzie capilară în aria maculară, dezorganizarea reţelei capilare perimaculare. În maculopatia diabetică ischemică, Angio OCT evidenţiază rarefierea plexului capilar superficial şi profund.

În forma proliferativă a retinopatiei diabetice se evidenţiază precoce vase anormale care se dezvoltă la suprafaţa retinei şi se extind şi în faţa retinei, spre cavitatea vitreană. În scanarea angio-disc, se pun în evidenţă neovasele de la suprafaţa discului, extinse spre vitros, în stadiile incipiente, când examenul oftalmoscopic încă nu le decelează.

Unul dintre principalii factori care motivează dezvoltarea unui program de screening pentru retinopatia diabetică este eficacitatea tratamentului de fotocoagulare cu LASER în prevenirea pierderii vederii. Efectul benefic al tratamentului cu LASER a fost stabilit prin studii clinice mari.

Constatările esenţiale ale acestor studii au fost că, în comparaţie cu lipsa tratamentului, fotocoagularea cu LASER a prevenit pierderea vederii cu aproximativ 50% la pacienţii cu retinopatie diabetică proliferativă şi edem macular.

Pacienţii cu diabet nu prezintă simptome decât atunci când macula este afectată: retinopatia poate fi la un nivel foarte avansat înainte ca pierderea vederii să fie observată. Acest argument în sine este un motiv foarte serios pentru care un program de screening este imperios necesar. Tendinţa actuală în tratamentul retinopatiei diabetice este să combine fotocoagularea LASER cu injecţiile intravitreene de corticosteroizi sau inhibitori VEGF (Avastin sau Eylea)” a explicat dr. Cristina David.

OMS estimează că diabetul zaharat afectează mai mult de 170 de milioane de oameni din întreaga lume şi că, până în 2030, aproximativ 366 de milioane de oameni vor avea boala. În plus, mai mult de 75% dintre pacienţii care suferă de diabet de peste 20 de ani vor pierde vederea din cauza retinopatiei diabetice.

La Novaoptic, prin promovarea educaţiei pentru diabet şi screening-ul pentru boală şi complicaţiile oculare ale diabetului, vederea oamenilor va putea fi salvată. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: