Ca urmare a tergiversării semnării contractului

Suceava renunţă la finanţarea UE pentru introducerea apei şi canalizării în cartierul Europa

> Cu bani din POS – „Mediu” 2017 – 2018, în zonă au fost duse numai magistralele de transport al apei, conductele stradale fiind prinse în proiectul CJ şi ACET, aferent POIM 2014 – 2020 >„Aşa cum arată lucrurile azi, nici în 2 ani nu vom putea aduce apa şi canalizarea acolo” a evidenţiat primarul Ion Lungu, menţionând că, pe POIM, este semnat un singur contract, cel privind tronsonul de metrou din Bucureşti

Municipiul Suceava ar putea renunţa la demersurile pentru obţinerea de fonduri UE în vederea introducerii alimentării cu apă şi a reţelei de canalizare în cartierul Europa. Primarul Ion Lungu a declarat ieri că va face o analiză, iar dacă aceasta va fi concludentă, va propune Consiliului Local să aprobe ca finanţarea lucrărilor respective să aibă loc cu bani din bugetul sucevean.

„Apa şi canalizarea sunt prinse în proiectul cu fonduri europene, dar, din păcate, lucrurile nu se mişcă. Voi face o analiză bugetară, iar, dacă se va impune, vom renunţa la aducere apei şi a canalizării cu fonduri europene. Vom prinde bani în bugetul pe anul viitor, deoarece, aşa cum merg lucrurile, se va întârzia, cu siguranţă. În prezent, pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare – n.n.), în România, este semnat un singur proiect, cel pentru un tronson de metrou, la Bucureşti. Lucrurile se mişcă greu, iar, aşa cum arată astăzi, nu cred că vom avea degrabă apă şi canalizare cu fonduri europene” a subliniat şeful executivului municipal, menţionând că, din cauza trenării introducerii alimentării cu apă şi a canalizării, nu pot fi asfaltate nici străzile, iar locuitorii noului cartier sunt nemulţumiţi. Lungu spune că nu se poate turna asfalt doar pentru ca la anu să fie spart iarăşi, însă dă asigurări că vor fi încheiate intervenţiile de racordare a locuinţelor la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Pe Dealul Tătăraşi, atribuirea în folosinţă gratuită de parcele solicitanţilor în vârstă de până la 35 de ani s-a făcut pe 9 mai 2012, de Ziua Europei, iar de atunci autorităţile sucevene se chinuiesc să amenajeze infrastructura rutieră şi reţelele de utilităţi. Cu bani dintr-o finanţare nerambursabilă aferentă Programului Operaţional Sectorial (POS) „Mediu” 2017 – 2018, în zonă au fost duse numai magistralele de transport al apei, în timp ce reţelele stradale de conducte fac obiectul unui proiect al Consiliului Judeţean Suceava, promovat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, dar al cărui contract de finanţare nu este semnat. Primarul a precizat că va avea o discuţie cu Ştefan Groza, directorul general al ACET, astfel încât să vadă dacă retragerea municipiului Suceava, cu lucrările amintite, nu va afecta finanţarea proiectului pe care operatorul regional unic de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare îl are în cadrul POIM. Partea reşedinţei de judeţ, referitoare la intervenţiile de pe Tătăraşi este cuprinsă între 1,5 milioane şi două milioane de euro.

„Nu este mult, dar nici puţin. Voi avea o discuţie cu dl Groza şi vom face lucrări în cartierul Europa pe banii Primăriei. Pentru că, aşa cum arară lucrurile azi, nici în 2 ani nu vom putea aduce apa şi canalizarea acolo” a evidenţiat Ion Lungu.

Iniţial, pe Dealul Tătăraşi au primit loturi, de câte 300 mp fiecare, 142 de tineri de maxim 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori teren proprietate personală pentru ridicarea unei case.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: