Irina-Loredana Stănculescu

„Doresc să ducem ştafeta diplomaţiei române mai departe în cea mai mare comunitate de români de lângă frontierele României…”

La misiunea diplomatică română din Cernăuţi, a avut loc prezentarea în post a noului Consul General al României la Cernăuţi, Excelenţa Sa, doamna Irina-Loredana Stănculescu, eveniment la care au participat Ambasadorul României la Kiev Cristian-Leon Ţurcanu, şi primul secretar Ion Naval, ministrul consilier Ionel Ivan, moderatorul întâlnirii, conducători ai societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut, primari, directori de şcoli, pedagogi. Noul şef al Consulatului General al României la Cernăuţi a fost prezentat de domnul Dan Neculăescu, Secretar de Stat la Ministerul de Externe al României, care s-a adresat celor prezenţi s-o susţină şi să-i acorde tot sprijinul necesar. La rândul său, Excelenţa Sa, dna Irina-Loredana Stănculescu, a declarat că, împreună cu echipa sa, cu sprijinul comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, va face tot posibilul să ajute în continuare celei mai mari comunităţi româneşti din Ucraina: „Mă simt onorată şi emoţionată să mă aflu în faţa Dumneavoastră – un auditoriu deosebit, distins – şi la un început de drum şi de mandat de Consul General la Cernăuţi exact acum, în An Centenar pentru România, an ce marchează 100 de ani de la sfârşitul unui război mondial şi începutul unui secol de Românie Modernă. Este o responsabilitate mare pentru mine să beneficiez de încrederea Dumneavoastră în această postură şi mă simt obligată, doresc să vă asigur că împreună cu cei prezenţi aici să ducem ştafeta diplomaţiei române mai departe în cea mai mare comunitate de români de la frontierele României, să oferim toată priceperea şi dăruirea noastră acestui scop, punându-ne la dispoziţia comunităţii româneşti din Ucraina, fiind alături de românii care au nevoie de noi şi mai ales să fim buni reprezentanţi ai Guvernului României în faţa autorităţilor ucrainene ce reprezintă o ţară vecină şi prietenă. Cu siguranţă, aveţi multe aşteptări de la mine în această calitate şi doresc să vă asigur că voi depune toate eforturile ca ele să se materializeze, bazându-mă, în primul rând, pe o bună colaborare cu cei prezenţi aici, pe experienţa şi profesionalismul de care aţi dat dovadă continuu, să încercăm să fim mai buni. Doresc să menţionez că toţi sunteţi foarte importanţi pentru noi, doresc să pun bazele unor relaţii de prietenie şi orientare profesională, să facem mai mult, să fim mai buni pentru comunitatea istorică românească. Totodată, doresc să ne canalizăm forţele mai mult asupra celor care au poate mai mult nevoie de sprijinul nostru moral şi material. Sunt nou venită în rândurile Dumneavoastră, dar trebuie să vă spun că sunt româncă, vin cu sufletul şi cu inima deschisă să fac lucruri frumoase pentru Dumneavoastră, pentru toţi cei de aici, am deschidere, am emoţii. Cred că este un început de drum pentru mine, doresc să fac ca toate lucrurile să fie bune, să fiu alături de fiecare dintre Dumneavoastră, să găsesc soluţii şi să fiu un bun reprezentant al Consulatului General al României”.

A urmat apoi un dialog activ între înalţii demnitari români şi cei prezenţi, discuţiile axându-se pe numeroase şi diverse probleme cu care se confruntă comunitatea românească din nordul Bucovinei – articolele 5 şi 7 ale Legii Învăţământului, proiectul de lege privind asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat ce e şi mai drastică, autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene, ce pune în pericol existenţa Bisericii ortodoxe Româneşti din Ucraina etc.

Ascultând discursurile celor prezenţi despre încălcarea de către conducerea Ucrainei a Constituţiei Ţării, a diverselor legi în interese politice, domnul Dan Neculăescu a concretizat că MAE al României nu e dispus nici să cedeze părţii ucrainene, nici dezinteresului, ci e activ, dorind să rezolve problemele în interesul comunităţii. La MAE există o determinare şi o mare voinţă, şi la nivel mai înalt – guvern şi administraţia prezidenţială – ca acest aspect să treacă aşa uşor. Şi nu va trece! Există o determinare şi la Guvernul României, şi la Administraţia Prezidenţială ca acest aspect să fie rezolvat cum doreşte România”. Aşa să fie!

Iar doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, colectivul ziarului „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi îi doresc succes în activitatea de şef al misiunii diplomatice în istorica provincie a României în această perioadă dificilă din viaţa comunităţii româneşti.

NICOLAE TOMA; Foto: „Zorile Bucovinei”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: